Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Suna Dumankaya, baharı canlı karşılamanın yollarını Ece Saruhan'a anlattı

        Ece SARUHAN / HT MAGAZİN

        Bu sene kış çok soğuk ve uzun geçti. Aylardır yolunu gözlediğimiz bahar yeni yeni yüzünü göstermeye başladı. Ağaçlar çiçeklendi, hâlâ kendini naza çekse de güneş sıcaklığını hissettirir hale geldi. Peki biz baharı çiçeklenerek karşılamak için ne yapmalıyız? Bedenimizi ve cildimizi canlandırmanın yolları neler? Bu soruların cevabını almak için gazetemizin yazarlarından, bitki bilim ve güzellik uzmanı Suna Dumankaya'nın kapısını çaldım. Suna Abla, "Güzelliğin başlıca sırrı sevgi. İçinde sevgi olmayan insan yüzüne, vücuduna ne sürerse sürsün güzelleşemez. Herkes kalbini sevgiye açsın. Baharı içimizi de dışımızı da sevgiyle temizleyerek karşılayalım" diye girdi söze. Bu, benim de dileğim. İşte sıcacık sohbetimiz sırasında Suna Abla'dan aldığım sağlık ve güzellik tüyoları efendim...

        Baharın gelişiyle birlikte tüm tabiat uyanıp canlanıyor. Bedenimizde de aynı etkiyi yaratmak için ne yapabiliriz?

        Bahar aylarında insanın kanı temizlenir. Bu kan temizliği sırasında detoks şart! Ben 1 ananasın dörtte birini küp küp kestikten sonra, 1 çubuk tarçın ve 3 tane karanfille birlikte 5 dakika kaynatıyorum. Elde ettiğim suyu gün boyunca içiyorum. Bu karışım, ödemi giderir ve vücudun arınmasını sağlar. Özellikle mevsim geçişlerinde vücudu su tutanlar için birebirdir. Tabii karaciğerimizi de temizlememiz gerekiyor.

        Nasıl yapacağız?

        Anneannemden öğrendiğim 1 günlük bir karaciğer temizliği kürü var. Diyelim ki sabah saat 08.00’de uyanıyoruz. Güne ekşi elma suyu içerek başlayalım. Saat 10.00’da tekrar ekşi elma suyu içelim. Arada midemizi tutsun diye 1 haşlanmış patates yiyelim. Öğlen yemeğimiz pirinç lapası olsun. Akşama kadar ekşi elma suyu içmeyi sürdürelim. Akşam yemeğimiz tercihe göre yine haşlanmış patates ya da pirinç lapası olmalı. Yatmadan önceyse bir kesenin içine mısır püskülü, çubuk tarçın, karanfil, zencefil, lavanta, ebegücemeci, papatya ve melisa koyalım. Bunları 3 litre suyun içinde kaynatalım. Böylece bu bitkilerin özü suya karışır. Küvetimizi sıcak suyla doldurup hazırladığımız karışımı suya katalım. 1 kâse de deniz tuzu ekleyelim. 20 dakika bu suyun içinde kalmak hücrelerimizin rahatlamasını sağlayacaktır. Küvetten çıkıp durulandıktan sonra karaciğerimizin üzerine sıcak su torbası koyalım. Uyumadan önce çok az limonlu zeytinyağı içelim. Bu formül bir gençlik iksiridir. Ertesi sabah yeniden doğmuş gibi uyanmamızı sağlar. Akabinde 1 hafta kırmızı et yememeli, sebze ve az meyveyle beslenmeliyiz. Bir de herkes evinde çim beslesin ve çim suyu içsin.

        Nasıl bir yararı var?

        Vitamin ve mineral kaynağıdır, kanserden korur. Çim suyunu salatalara katabiliriz. Brokoli tohumunu evde filizlendirip salatalara katarak da hastalıklardan korunabiliriz.

        ‘Vitamin için enginar enerji için avokado’

        Dengesiz hava şartları nedeniyle herkes hasta. Öksürüğü geçmeyen, gripten bir türlü kurtulamayan insanlar var. Bu tür hastalıklarla mücadelemize yardımcı olacak bir formülün var mı?

        1 tatlı kaşığı mürver çiçeğini 1 çay bardağı kaynamış suya katalım. Bu, çay gibi demlensin. Ayrı bir yerde 1 kabuk tarçın, biraz zencefil ve 8-10 tane karanfili; 1.5 bardak suda 10 dakika kaynatalım. Ilındıktan sonra içine bal katalım. Bu karışımdan günde 3-4 bardak içmek öksürüğün kesilmesini sağlar. Ayrıca, 1 elmayı dolma gibi oyup içine damlasakızı doldurduktan sonra fırına verelim. Ilık olarak tükettiğimizde öksürük, grip, bronşit ve faranjite karşı birebirdir. Enginar da çok önemli bir vitamin kaynağı. Başta karaciğer tüm vücudun dostu. Her gün 1 enginarı kabuklarıyla birlikte düdüklü tencerede haşlayalım. Ardından da yaprağını zeytinyağı ve limonlu suya batırıp emelim. Demir eksikliği ve kansızlığa karşıysa her gün 2 kırmızı pancar, 1 yeşil elma ve 1 salatalığın suyunu sıkıp biraz taze zencefille karıştırıp içmeliyiz. n Peki enerjimizi yüksek tutmak için ne yapmalıyız? 1 adet olgun avokadoyu ezdikten sonra bol ceviz, 1 çay kaşığı tarçın ve biraz bal ya da pekmezle karıştıralım. Her sabah ekmeğimize bu karışımdan sürelim. Hem enerjiyi yükseltir hem de zihin açar.

        ‘Selülite keseyle meydan okuyun’

        Deniz sezonu kapıda. Hemen herkesi zayıflama ve selülitle mücadele telaşında. Bu konudaki önerilerin neler? Kilo vermek, obeziteden korunmak tabii ki önemli ama herkes 90-60-90 olmak zorunda değil. Bilinçli diyetler yapmalı, sağlıklı beslenerek kilo vermeliyiz. Selülitle mücadelede kese çok önemli bir rol oynuyor. 1 kâse deniz tuzu, Himayala tuzu ya da öğütülmüş tuzu; 1’er çorba kaşığı öğütülmüş lavanta, öğütülmüş ardıç, öğütülmüş kekik, 1 limon kabuğu rendesi ve biraz çiçek yağıyla karıştıralım. Banyoya girince bu karışımla selülitli bölgelere kese yapalım. Bu peeling teni pürüzsüzleştirmekle kalmaz vücudumuzdaki negatifliği atmamıza da yardımcı olur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ