Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Ebola salgınının kısmen kontrol altına alındığı Batı Afrika'yı şimdi de menenjit tehdit ediyor

        Ebola salgınının kısmen kontrol altına alındığı Batı Afrika'yı şimdi de menenjit tehdit ediyor.

        Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, yaptığı açıklamada, Batı Afrika'nın 1,5 yıldır verilen büyük uğraştan sonra Ebola salgınını nispeten kontrol altına almayı başardığını söyledi.

        Batı Afrika'nın şimdi de menenjit riski altına girdiğini belirten Hatipoğlu, "Nijerya'da martta 50 ölüm dahil, 652 şüpheli menenjit vakası meydana geldi. Nijer'de ise son 4 ayda gelişen bin 543 şüpheli vakadan 147'sinin öldüğü bildirilmiştir" diye konuştu.

        Hatipoğlu, menenjite yol açan meningokok bakterilerinin, genellikle solunum yoluyla bulaştığına işaret etti.

        Hastalığın, ateş, kusma, baş ağrısı, bilinç bozukluğu, yorgunluk, eklem ağrıları ve vücutta koyu mor döküntüler şeklinde kendini gösterebildiğini dile getiren Hatipoğlu, şunları kaydetti:

        "Beyin zarı-omurilik ve kan dolaşımı enfeksiyonu yapabilir. Erken teşhis ve tedavi hayat kurtarıcıdır. Meningokok, en fazla Sahra Altı Afrika menenjit kuşağında hastalığa yol açıyor. Bu hastalık, batıda Senegal'den doğuda Etiyopya'ya kadar uzanan 25 ülkede yaşayan yaklaşık 450 milyon insanı etkilemekte ve yüzyıldan uzun süredir de bu bölgede zaman zaman salgınlar yapmaktadır."

        "Kutsal topraklara gidenlere aşı"

        Hatipoğlu, Sağlık Bakanlığı olarak dünyadaki enfeksiyon ve salgınları yakından takip ettiklerini söyledi.

        Batı Afrika'da Ebola'nın kontrol altına alındığı sırada patlak veren meningokok tehdidinin de salgın haline dönüşmeden kontrol altına alınmasını dileyen Hatipoğlu, meningokoka karşı en iyi korunma yönteminin "aşılama" olduğuna işaret etti.

        Hatipoğlu, şunları kaydetti:

        "Başta Afrika olmak üzere dünyanın riskli ülkelerine seyahat edecek vatandaşlarımıza bu aşı, Genel Müdürlüğümüze bağlı seyahat sağlığı merkezlerimizde yapılmaktadır. Ayrıca dünyanın değişik yerlerinden milyonlarca insanın buluşması sonucu risk oluştuğundan, kutsal topraklara giden vatandaşlarımıza da bu aşıyı yapıyoruz. Aşı, koruyuculuğunun oluşması için seyahatten en az 10 gün önce yapılmalı. Dünyada seyahat sağlığı aşılarını ücretsiz yapan tek ülkeyiz."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ