Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Arınabilmek ve metabolizmayı canlandırabilmek için bahar ayları en uygun dönem

        Kış mevsimi boyunca alınan kalorili gıdalar ve hareketsiz yaşam metabolizmanın yavaşlamasına neden oluyor. Buna bağlı olarak da bahar döneminde kişi kendini yorgun, halsiz ve bitkin hissedebiliyor. Kış süresince vücutta biriken toksinler, yağlar ve atık maddelerden arınabilmek ve metabolizmayı canlandırabilmek için bahar ayları en uygun dönem.

        Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sevil Aslan, “Beslenme alışkanlıkları ve yaşam şeklinde yapılacak birkaç küçük değişiklikle bahar detoksu uygulanabilir. Böylece vücut yenilenerek yaza canlı girebilir. Ancak her bireyin sağlık durumu farklıdır. Metabolizma da kişiye özeldir. Bu nedenle uygulanacak detoks şekli ve fiziksel aktiviteler her birey için farklı planlanmalıdır” diyor.

        Metabolizma, vücudun yaşamsal fonksiyonlarını gerçekleştirmek ve fiziksel tüm aktivitelerde kullanabilmek için gerekli olan enerjinin vücut tarafından dönüştürülmüş halidir. Bazal metabolizma ise; kalp atışı ve nefes alma gibi yaşamsal fonksiyonların devamı için harcanması gereken kalori miktarını temsil eder. Bazal metabolizma bir insanın dinlenirken ya da uyku halindeyken vücudunun ne hızda çalıştığını gösterir. Ayrıca günlük olarak harcanan kalorilerin yüzde 75'i bazal metabolizma için kullanılır.

        Herhangi bir rahatsızlık metabolizmayı etkileyebilir

        Metabolizmanın düzgün bir şekilde görevini yapabilmesi için kasların ve yaşamsal organların da sağlıklı olması gerekir. Vücutta oluşabilecek herhangi bir rahatsızlık metabolizmanın işleyişini olumsuz yönde etkileyebilir. Özellikle kullanılan bazı ilaçlar, geçirilen hastalıklar ve kronik rahatsızlıklar metabolizmanın çalışma hızını etkileyebilir. Bunların yanı sıra genetik yapı, hormonlar, yaşam tarzı ve bilinçsizce yapılan egzersizler de metabolizmayı etkiler.

        Her bireyin metabolizması farklıdır

        Metabolizma beden yapımızı ve kilomuzu etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Her bireyin metabolizması birbirinden farklıdır. Bazı kişiler fazla yemesine rağmen kilo almazken, bazıları ise beslenmelerine dikkat etse bile kilo kontrolü sağlayamazlar. Kilo verme sorunu yaşayan ve beslenmesine özen göstermesine rağmen kilo alan kişilerin metabolizmaları yavaş çalışıyor olabilir. Bu gruptaki kişilerin bir beslenme uzmanı kontrolünde beslenme programı uygulamaları gerekir.

        Erkeklerin metabolizması daha hızlı

        Metabolizma hızının cinsiyete göre değiştiğini belirten Sevil Aslan, “Erkeklerin metabolizması kadınlara nazaran daha fazla çalışır. Ayrıca genç bireylerde metabolizma oldukça hızlıyken ilerleyen yaşlarda bu hız yavaşlar. Mevsimler de metabolizma hızını etkileyen diğer bir etkendir. Soğuk nedeniyle kış aylarında metabolizma savunmaya geçerek yavaşlar, yaz aylarında ise havaların ısınmasıyla birlikte normal işleyişine geri döner.” dedi.

        Herhangi bir sağlık sorunu olmayan ve aşırı kilo problemi yaşamayan kişiler beslenme alışkanlıkları ve yaşam şeklinde yapacakları birkaç küçük değişiklikle bahar detoksu uygulayabilir. Yapılacak detoks programıyla metabolizma hızlandırılarak gün içerisinde yakılan enerji miktarı artırılabilir ve kilo kontrolü sağlanabilir. Böylece vücut yenilenerek yaza canlı girebilir. Ancak her bireyin sağlık durumu farklıdır. Metabolizma da kişiye özeldir. Bu nedenle uygulanacak detoks şekli ve fiziksel aktiviteler her birey için farklı planlanmalıdır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ