Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Beyin Sağlığı Alzheimer olma riski kan grubuyla bağlantılı oalbilir

        Daha önce yapılan araştımalarda kan gruplarının kalp hastalıklarından düşünme ve hafıza problemlerine kadar birçok problemle ilişkilendirilmişti. AncakBrain Research Bulletin'de yayınlanan yeni araştırmaya göre, Alzheimer gibi bilişsel hastalıklarla da bağlantısı olabilir.

        Sheffield Üniversitesi'nde yürütülen araştırmada, farklı kan gruplarından 189 kişiye manyetik tarama yapılarak, beyinlerinin merkezinde bulunan gri yapılar incelendi ve sonuçlar insanların kan gruplarıyla karşılaştırıldı.

        Araştırma sonucunda 0 kan grubuna sahip insanlarda, gri madde miktarının diğer kan gruplarına sahip insanlarınkine kıyasla daha fazla olduğu saptandı. Peki, bunun Alzheimer ile ilişkisi nedir?

        Daha önceden yapaılan çalışmalarda gri madde miktarının fazlalığının; Alzheimer gibi hastalıklara karşı bir koruma oluşturduğuyla ilgili çıkarımlar yapılmıştı.

        Buna göre; 0 kan grubuna sahip kişilerin A, B ve AB kan gruplarına sahip olanlara nazaran daha fazla Alzheimer riski taşıdığı ortaya çıktı.

        Makalenin yazarlarından Matteo DeMarco bulgulara göre; 0 kan grubundaki kişilerin, Alzheimer gibi hastalıklara karşı daha dayanıklı olduğunu söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ