Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı Dişleriniz içim 7 kötü besin!
        1

        Ne yediğiniz genel sağlığınız ya da kilonuz kadar ağız ve diş sağlığınızı da etkiler. Dişlerinizi düzenli fırçalamanız ağız ve diş sağlığınız bakımından önemlidir. Ancak özellikle bazı besinleri tükettikten hemen sonra dişlerinizi fırçalayın. İşte dişleriniz için 7 kötü besin:

        2

        KURU MEYVELER: İşlenmiş yiyeceklerin en faydalısı olsa da kuru meyveler yapışkan ve yüksek şeker içermesi nedeniyle dişleriniz için zararlı olabilir. Çünkü şeker, bakterilerin ağza yerleşmesini kolaylaştırır ve dişlerinizde erozyona neden olur.

        3

        Uzmanlar taze meyvelerin ise şeker içermesine rağmen böyle bir zarar vermediği kanısında. Taze meyveleri çiğnerken salgılanan tükürük meyvelerin dişlerinize yapışmasına engel olur. Tükürük, dişlerinizin temizlenmesini sağlar ve asitlere karşı bir kalkan görevi görür.

        4

        ŞEKERLİ İÇECEKLER: Dişlerin üzerindeki karbonhidrat kalıntıları bakterilerin beslenmesine ve beslenirken asidik ortam oluşturmasına sebebiyet verir (şeker de bir karbonhidrat). Bu asidik ortam çürüklere sebep olur ve ağzın nötralize olması 20 dakika sürer.

        5

        Karbonhidratlı gıdaların sık tüketilmesi bu nötralizasyona imkan vermez ve çürük olasılığı artar. Ayrıca asitli içecekler, meyveli sodalar ve sporcu içecekleri uzun süre azar azar içilerek tüketildiği zaman dişlerinize zarar verebilir.

        6

        Mesela 20 dakika bir yavaş yavaş içtiğiniz şekerli içecek dişlerinizde bir asit tabakasının oluşmasına neden olur. Bu nedenle azar azar içmek yerine tek seferde içmeye özen gösterin.

        7

        Uzmanların diğer tavsiyesi ise çocuklu ailelere. Diş gelişimi devam eden çocuklarınızın kapaklı içecek kutularına şekerli içecekler koymayın.

        8

        SERT ŞEKERLER: Şekerli içecekler gibi benzer sebeplerle sert şekerler, ağız sağlığınız için ideal yiyecekler değildir. Uzun süre ağızda emilerek yenilen sert şekerler yapışkan bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda dişlerinizde darbe almasına neden olur.

        9

        ALKOL: Farkında olmayabilirsiniz; ama alkol tükürük salgılanmasını azaltır. Ağzınız için doğal temizleyici görevi gören tükürük bu nedenle yemek kalıntılarını temizleyemez hale gelir.

        10

        Bu da asit tabakasının oluşmasına neden olur. Alkol, son derece hassas olan ağız içindeki yumuşak dokuyu aşındırır. Ağız içi doku hücrelerinin kötü etkilenmesi de uzun vadede ağız ve boğaz kanserlerine neden olabilir.

        11

        TURUNÇGİLLER: Turunçgiller ve domates gibi besinler özellikle tek başına yenildiğinde diş çürümesine zemin hazırlar. Bu besinleri tükettikten sonra ağzınızı suyla çalkalayın.

        12

        Turunçgiller sadece asit değil, aynı zamanda şeker içerir. Sağlığınıza pek çok yararı olan limon ve misket limonu dişlerinizde asit yağmuruna neden olur.

        13

        NİŞASTALI YİYECEKLER: Patates cipsi ve beyaz ekmek gibi yiyecekler tuzaktır. Çünkü bakteri plaklarının oluşmasına neden olur.

        14

        KAHVE: Kahve ve çay dişlerinizde sadece leke yapmakla kalmaz; yiyecek kalıntılarının beslendiği yapışkan bir zemin yaratır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ