Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Sigara zehrini vücuttan atabilen en iyi kaynak 'su'
        1

        Sağlık Bakanlığı, sigarayı bıraktıktan sonra vücutta neden olduğu toksik maddelerin atılabilmesi için en iyi kaynağın su olduğunu açıkladı.

        2

        Bakanlık, her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmesi gerektiğini ifade ederek, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içeceklerin tercih edilebileceğini bildirdi.

        3

        Sağlık Bakanlığı Obezite, Diyabet ve Metebolik Hastalıklar Daire Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, tütün tüketiminde Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında 3, dünya ülkeleri arasında 7. sırada olduğu belirtildi.

        4

        Türkiye'de 17 milyon kadar sigara içenin olduğu ifade edilen açıklamada, her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını kaybettiğinin tahmin edildiği aktarıldı. Bu sayının trafik kazalarına bağlı ölümlerden 15 - 20 kat fazla olduğu vurgulandı.

        5

        Açıklamaya göre, sigarayı bırakma, kişilerin sağlığında iyileşmeler sağlıyor. Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kan basıncı ve nabız sayısı normale dönüyor, 12 saat sonra kandaki karbon monoksit düzeyi normal seviyesine iniyor.

        6

        2 hafta – 3 ay sonra kalp krizi geçirme riski azalmaya başlıyor, akciğer fonksiyonları gelişiyor. 1 ay -9 ay sonra nefes darlığı ve öksürük azalıyor, 1 yıl sonra kalp krizi geçirme riski sigara içen birine göre yarı yarıya azalıyor.

        7

        Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 3 gün en zor dönem oluyor. Özellikle ilk günlerde sigara içme krizinden kurtulmak için aşırı yeme eğilimini önlemek amacıyla fiziksel açlıkla, duyguların neden olduğu açlık arasındaki farkı öğrenmeye çalışmalı.

        8

        Sigaranın vücutta neden olduğu toksik maddelerin atılabilmesi için en iyi kaynak su. Bu nedenle, her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmesi gerekiyor. Sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilebilir.

        (CİHAN)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ