Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuklara aşı yaptırmak şart mı?

        Öznur KARSLI / HT GAZETE

        Ordu'da yeni doğan ikizlerine ‘“İçinde cıva var” diye Hepatit B aşısı yaptırmayan ve bu sebeple haklarında açılan davayı kazanan Ordu’da görevli Savcı Hüseyin Ayyayla ve eşinin kararı Türkiye’nin gündemine oturdu. Bebeklerini aşı yaptırmayınca hakkında dava açılan savcının, bilimsel araştırma ve verilere dayalı 8 sayfalık savunmasının, mahkemenin kararında etkili olduğu belirtildi. Yargının tartışılan kararını uzmanlar değerlendirdi.

        ‘Aşı ile otizm arasında bir ilişki saptanmadı’

        Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Araştırmalarda, aşılar ile otizm arasında doğrudan bir ilişki saptanmamıştır. Haberde bahsi geçen “Tiyomersal” maddesi organik bir cıva bileşiğidir. 1930’dan beri aşılarda koruyucu olarak kullanılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı çalışmalara göre tiyomersal içeren aşı uygulanan çocuklarda cıva miktarının eşik değerlerin altında kaldığı gösterilmiştir. Yüksek aşılama ile önlenebilir hastalıkların sayısı ve yol açtıkları ölümler azalmıştır.”

        ‘Bilgi kirliliği bu kararlara neden oluyor’

        Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Namdar ÇELIKKAN:

        Türkiye'de doğan herkes doğduğu andan itibaren aşılanmalı. Eğer aile aşılanmayı reddediyorsa hekim bunu Sağlık Bakanlığı’na bildirmek zorunda. Bunlar zorunlu aşılar. Çocuğun hayatını etkileyebilecek durumları engelliyorsak tabii ki aşılayacağız. Aşıların otizmle ilgisi olmadığı ispatlandı. Aşılanma zamanını konuşurken aşılanmamayı konuşmak çok ürkütücü. Sosyal medya o kadar hızlı kullanılıyor ki herkes bir konu hakkında görüş bildiriyor. Hekimlerden değil annelerden, ailelerden, blogger’lardan bilgi alıyorlar. Bilgi kirliliği de bu kararlara neden oluyor.

        ‘Kızamık aşısı olmazsa SSPE riski oluşabilir’

        SSPE Derneği Başkan Yardımcısı Harun BEDİR:

        Çiftin kararına saygı duyuyorum ancak kızamık aşısı beyne yerleşen virüsün neden olduğu SSPE hastalığından korunmada çok önemli. Ikiz bebeklerine bu aşıyı yaptırmadılırsa SSPE riski taşır hale gelebilirler. Burada çocuğun bağışıklık sistemi de önemli. Herkes için risk var diyemeyiz. Türkiye’de 2 bine yakın SSPE hastası çocuk var. Her hafta SSPE hastalığından bir çocuk kaybediyoruz.

        ‘İkiz bebekleri hastalık riski taşıyor’

        Türk Tabipleri Birliği Başkanı Bayazıt İLHAN:

        Bütün bilimsel veriler aşı yapmamızın daha doğru olduğunu söylüyor. Aileler bazı gerekçelerle buna itiraz ediyor olabilirler. Bize göre toplum ve bebeğin sağlığı açısından bu aşıların yapılması gerekiyor. Her ilacın, her aşının düşük değerde de olsa riskleri vardır. Davayı açan ailenin ikiz bebekleri şu anda bu hastalıkların riskini taşıyor. Aşının yan etkisi olabilir diye çocuğa aşı yaptırmamak kabul edilebilir bir durum değil. Şu anda Türkiye’de kızamık çok yaygın bir hastalık. Bu anlamda kızamık aşısı çok önemli.

        ‘Hukuken aşı yaptırmama hakları var’

        Sağlık Hukukçusu Av. Tuğsan YILMAZ:

        Sağlık hukuku açısından söz konusu tedaviyi bebeğin yaşı küçük olduğu için ailenin reddetme hakkı vardır. Kanserli bir hastayı düşünün. Tedavi görüyor ve bir süre sonra kendine uygulanan tedaviyi reddediyor, yarıda kesiyor. Bu hukukta kişinin kendi yaşamı üzerindeki inisiyatif hakkıdır. Burada önleyici, koruyucu bir tedaviden bahsediliyor. Bu konuda mahkeme kararı dikkate alınır. Yargı kararına ilişkin hukuk yolu açıksa bakanlık bunu yargıya taşıyacaktır.

        ‘Çocuğun üstün yararı ilkesini ihlal etmiyor’

        Sağlık Hukukçusu Av. Erdem EREN:

        BU tür davalarda çocuğun üstün yararı ilkesi dikkate alınır. BM Çocuk Hakları Sözleşmesi 18’inci maddesi, devlet ve ailelerin çocuğun üstün yararını korumakla yükümlü olduğunu söyler. Savcı Bey haklı gerekçeler göstererek 8 sayfalık savunmayla karşı bir tez sunuyor. Çocuğun üstün yararı ilkesini ihlal etmiş olmuyor. Burada çocuğun üstün yararı ilkesini destekleyecek nitelikte bir karar var. Aile burada haklı gerekçelerle çocuğun üstün yararı ilkesine dayandırırsa Yargıtay’ın vereceği karar tartışmaya açılır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ