Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Organ naklinde devrim

        İspanya'da iki çocuk annesi tüberküloz hastası 30 yaşındaki Castillo, kendi kök hücrelerinden üretilen bir organın nakledildiği ilk hasta olarak tıp tarihine geçti. Bağışlanan nefes borusuna, genç kadının kök hücreleri yerleştirilerek nakil yapıldı.

        Castillo'ya uygulanan bu yöntemle bağırsak, idrar kesesi gibi bazı organların doku uyumu sorunu olmadan nakledilme ümidi doğdu.

        Operasyonda her biri birbirinden uzman İspanyol, İtalyan ve İngiliz doktorlar, birlikte çalıştı. Bilimadamları, önce, 51 yaşındaki bir bağışçının soluk borusundaki tüm hücreleri çıkarıp organı dezenfektanlarla yıkadılar.

        Ardından, İngiltere’nin Bristol Üniversitesi’nde görevli Prof. Martin Birchall’e ait laboratuvarda, Castillo’nun kemik iliğinden elde edilen kök hücreler kullanılarak, bu "biyolojik kalıp" üstünde yeni bir canlı doku oluşturuldu. Bu doku, Milano Üniversitesi’nde geliştirilen bir cihaz yardımıyla, menisküs tedavisinde başvurulan "kıkırdak oluşturucu bir yöntem" uygulanarak büyümeyi hızlandıran proteinlerle kaplandı.

        Bir "biyoreaktör" yoluyla dokuya intikal etmeleri sağlanan "laboratuvar yapımı" bu hücreler, bağışçıdan alınan "temiz" soluk borusu üzerine ekildi. Soluk borusuna, yabancı maddelerin akciğere girişini engelleyen "epithelial" hücreler de eklenince, "kişiye özel organ" hazırlanmış oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ