Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Geç olmadan önlemini al

        Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) üyeleri, hepatit hastalığında farkındalık oluşturmak amacıyla dernek önünde açıklamalarda bulunarak, broşürler dağıttı.

        Burada açıklama yapan KLİMİK Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bilgehan Aygen, Türkiye'de yaklaşık 3 buçuk milyon hepatit B virüsü taşıyıcısının bulunduğunu söyledi.

        Prof. Dr. Aygen, yetişkin yaş grubunda daha sık hepatit B virüsünün görüldüğünü aktararak, "Dünya genelinde yaklaşık olarak 240 milyon hepatit B ve 150 milyon hepatit C virüsü taşıyıcısı var. Bu kişiler tedavi edilmezlerse siroz, karaciğer kanseri ve karaciğer yetmezliği gibi nedenlerle yaşamlarını yitiriyor" diye konuştu.

        Hepatit virüsünden korunabileceğini belirten Aygen, hastalıktaki erken teşhisin önemine işaret etti. Aygen, hepatit virüs enfeksiyonun yetişkin yaşlardaki yaygınlığına dikkati çekerek, "Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından 28 Temmuz "Dünya Hepatit Günü" olarak ilan edilmiş durumda. Dünya Sağlık Örgütü'nün bu yıl ki sloganı "Hepatitten korun ve aşılan" olarak belirlenmiştir. Hepatit virüsleri tüm dünyada milyonlarca insanı etkileyen, akut ve kronik karaciğer hastalığına yol açan virüsler. Hepatit B ve C virüslerine bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl yaklaşık 1.5 milyon kişi yaşamını yitiriyor" diye konuştu.

        Açıklamanın ardından Anadolu Ateşi Kıvılcım Dans Grubu da hepatit hastalığına dikkati çekmek amacıyla kısa bir gösteri düzenledi.

        Gösterinin ardından, dernek üyesi bir grup doktor ve sağlık çalışanları, "Hepatitle birlikte baş edebiliriz", "Geç olmadan önlemini al" ve "Bilgilen, bilinçlen ve önlemini al" yazılı tişörtleri giyerek hastalıkla ilgili broşürler dağıttı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ