Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Aşırı sıcaklara dikkat!
        1

        Aşırı sıcaklar adeta nefes almamızı engelliyor. Uzmanlardan peş peşe gelen uyarılar ise bu sıcak havalarda önlem almamız gerektiğini bize bir kez daha hatırlatıyor. Belirli hastalık gruplarında ise alınması gereken önlemler biraz daha önem kazanıyor. Peki, aşırı sıcaklar sağlığımız nasıl etkiliyor? Ve biz bu durumdan korunmak için neler yapmalıyız? İşte detaylar...

        2

        Sıcak havalarda kalp ve damar sağlığı açısından dikkatli olmanızda fayda var. Mümkün olduğunca sıcak ve nemli yerlerde vakit geçirmemeye çalışın. Eğer mümkünse evde kalmaya özen gösterin ve dışarıya çıkmayın. Veya serin yerleri tercih edin.

        3

        Aşırı sıcak havalarda ağır fiziksel aktivitelerden uzak durun. Spor için daha serin bir vakti tercih edin. Kalp ve damar rahatsızlığı gibi sorunlar yaşadığınızda ise vakit kaybetmeden bir uzmandan yardım alın.

        4

        Tansiyon hastaları da bu dönemde dikkatli olmalıdır. Özellikle bu hastalar, ilaç kullanımını ihmal etmemeli, mümkün olduğunca dışarıya çıkmamalı ve tansiyonlarının çıkmasına neden olacak yiyecek ve içeceklerden uzak durmalı.

        5

        Beyin kanaması riskini azaltmak için ise güneş altında vakit geçirmemeye çalışın, dışarıya çıkacaksanız şapka kullanın, fast food gibi hazır gıdalardan uzak durun, tansiyonunuzu kontrol altında tutun, su için ve sigarayı bırakın.

        6

        Aşırı sıcaklardan dolayı aşırı sıvı ve mineral kaybı meydana gelir. Bu durumdan ise özellikle bebekler, çocuklar, hamileler ve yaşlılar etkilenir. Bu nedenle özellikle bu grubun sıcak havalarda daha dikkatli olması gerekiyor.

        7

        Günde 1,5-2 litre sıvı tüketin. Sıvı tüketimi denildiğinde aklınıza yalnızca su gelmesin, bu anlamda taze meyve suyu ve ayran da tüketebilirsiniz.

        8

        Güneşin dik düştüğü saatlerde yani 12:00 ila 16:00 saatleri arasında açık havada bulunmamaya gayret edin. Mutlaka dışarıya çıkmak zorundaysanız şapka takın, açık renkli giysiler tercih edin.

        9

        Bu dönemlerde besin zehirlenmeleri ile sık sık karşılaşırız. Bu nedenle hazırladığınız veya aldığınız yemeği fazla bekletmeden tüketin. Yağlı ve kızarmış ağır yemekleri tüketmemeye çalışın. Bu tarz yemekler yerine daha hafif yiyecekleri tercih edin.

        10

        Aşırı sıcaklarda alkol tüketmeyin. Özellikle güneşin dik düştüğü zamanlarda bu durum sizi daha olumsuz etkileyecektir.

        11

        Dışarıda, açıkta satılan ve bozulma ihtimali yüksek olan gıdalardan kaçının.

        12

        Ayrıca aşırı sıcaklar, kişilerde bulantı, kusma, sıcak çarpması, bilinç kaybı, cilt yanıkları gibi sorunlara yol açabilir. En sık karşılaşılan problem ise sıcak çarpması...

        13

        Aşırı ısı artışına bağlı olarak meydana gelen sıcak çarpması; kendini aşırı terleme, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, bulantı, kusma, kas krampları ve sinirlilik belirtileriyle gösterir.

        14

        Isınan havalarla beraber damarlarda genişleme olur. Varisleri olan kişilerin şikayetleri de bu dönemde artar. Bu nedenle varisleri olanlara havalar ısınmadan önce tedavi olmaları önerilir. Sıcağa fazla maruz kalmamaları, bol sıvı tüketmeleri ve topuklu ayakkabı giymemeleri tavsiye edilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ