Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Türkkök'le hayata tutunan çocuklar

        Lütfi ERDOĞAN / GAZETE HABERTÜRK

        Eren 16 yıl, minik Kübra ise 4 aydır ilik bekliyordu. TÜRKÖK kemik iliği bankası aracılığıyla ilik nakli yapılan çocuklar arasında onlar da var. Nakille yeniden doğan çocukların anne ve babaları, verdikleri yaşam mücadelesini HABERTÜRK’e anlattı.

        Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı’nın uzun zamandır üzerinde çalıştığı TÜRKÖK kemik iliği bankası projesinde hedef tutturuldu. 5 yılda 250 bin bağış hedefiyle başlayan sistemin ilk yılında 50 bin bağış yapıldı. 34 bin numune tarandı ve eşleştirmeleri yapıldı. Hazırda kemik iliği nakli bekleyen 909 hastaya uyum sağlayabilecek kan örnekleri değerlendirildi, sonuç umut verici oldu. 34 bin numuneden 13’ü tam uyumlu (10/10), 39’u ise 9/10 uyumlu çıktı. Müjdeli haber ailelere verildi.

        6 ÇOCUK NAKİL OLDU

        Sistemin hayata geçmesinden bu yana 6 çocuk ilik nakli oldu. 3 nakil Antalya’da, 3’ü de İstanbul’da yapıldı. Çocukların biri 16, biri 5, biri 2 ve üçü de 1 yaşında yeniden hayata tutundu. Şimdi sırada, Türkiye’nin Dünya Kemik İliği Bankası’na (World Marrow Donor Association-WMDA) üyeliği var. Böylece Türkiye’den bir bağışçı ABD, Almanya, Japonya gibi birçok ülkedeki hastalara kemik iliği verebilecek.

        Eşleştirmede pozitif çıkan bir bağışçı bulunursa sistem şöyle işliyor:

        * Uygun bir hasta bulunduğunda bağışçı hemen davet ediliyor veya evinden alınıyor.

        * Bağışçı için işyerinden izin alınıyor ve bağış yaptığı gün süresince çalışıyor gibi kabul ediliyor.

        * Bağışçının sağlık kontrolleri ve muayenesi yapılarak, kök hücre toplamak için uygunluğu araştırılıyor. Hastanede aferez cihazına bağlanan bağışçıya bir ilaç veriliyor. Tüm sonuçlar olumluysa 5 gün ilaç uygulanıyor. İlaç, kemik iliğinde bulunan kök hücrelerin kana karışmasını sağlıyor. Aferez cihazı ise kök hücreleri filtreleme işlemiyle ayırıyor.

        * Kök hücreler toplanıyor. Kemik iliği bekleyen hastaya naklediliyor. Bu yeni, saf ve temiz hücreler hastanın kemik iliğine yerleştiriliyor ve tedavi başlıyor. 5 gün hayat kurtarıyor.

        ‘UFAK BİR TÜP KAN CAN KURTARIYOR’

        1 yaşındaki Kübra’nın babası Cumali Doğan: Kübra 2 aylıkken hastalığını öğrendik. İlik bulunacağı konusunda hiç umudumuz yoktu. Kendi çocuklarımıza, ağabeyimin çocuklarına test yaptırdık. Kimsenin iliği uygun bulunmadı. Bu kadar kısa sürede ilik bulunacağını tahmin etmemiştim. Böyle şeyler hep yurtdışında olur sanırdım. Ufak bir tüp kan can kurtarıyor. İnşallah bizim iliğimiz de başka birinin yavrusuna uyumlu çıkar.

        ‘GÖZÜMÜN ÖNÜNDE ERİYORDU’

        5 yaşındaki lösemi hastası İbrahim’in annesi Süheyla Emir: Çok zor günler geçirdik. Çocuğum gözümün önünde eriyordu. Ama TÜRKÖK hayata geçince umudum çok arttı. Bizi arayıp, ‘İlik bulundu, gelin’ dediler. O zaman çok mutlu oldum. 27 Temmuz’da nakil oldu. Şimdi çok iyi. İnşallah atlatacağız hastalığı. Herkes bağış yapsın.

        ‘TAM UMUTLAR BİTTİ DERKEN’

        16 yaşındaki Eren’in annesi Huriye Altunsu: Eren doğuştan Akdeniz Anemisi hastası. 16 yıldır bu müjdeli haberi bekledik. Tüm akrabalarımızı tarattık ama ilik bulunamadı. Umutlarım bitti derken aradılar, yeniden doğdum. Eren şimdi iyi. Buradan herkese sesleniyorum. Allah rızası için bağışta bulunun. Kurtarın çocuklarımızı.

        ‘YENİDEN DOĞDUK’

        1 yaşındaki Fatma’nın babası Faruk Korkmaz: Fatma 5 ay tedavi gördü. Hem benim hem de eşimin iliği tutmadı. TÜRKÖK projesiyle yeniden doğmuş gibi olduk. Herkes bir tüp kan versin yeter. Küçük çocuklarımız, yavrularımız onların bağışını bekliyor. Can kurtarın.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ