Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Başvuran 4 kişiden 3’ü ‘acil’ hastası değilmiş!

        Ceyda ERENOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

        Acil servislerin işleyiş biçimi, tüm poliklinikler içindeki acil servise başvuru oranı ve başvuruların gerçekten acil olup olmaması ülkelerin gelişmişlik göstergelerinden biri olarak görülüyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim İkizceli, “Sağlık Bakanlığı’nın istatistikleri, Türkiye’de acil servislere 2013 yılında 90 milyon hasta başvururken, 2014 yılında bu sayının 104 milyon olduğunu ortaya koydu. Dünyada acil servislere ülke nüfusu açısından bu kadar yüksek oranda başvuru yapan tek ülkeyiz. 300 milyonun üstü nüfusa sahip ABD’de bile yıllık acil servis başvuruları ortalama 130 milyon” dedi.

        ‘BEKLEYEREK HAYAT VERİN’

        Ülkemizde devlet hastanelerinin yüzde 25’inde, üniversite hastanelerinin ise yüzde 40’ında acil servis olduğu belirtiliyor. Hastaların çoğu acil servisleri işlerin kolay ve çabuk yürüdüğü bir fırsat olarak görüyor. Bu nedenle acil servislere başvuran 4 hastadan sadece 1’inin gerçek acil hastası olduğuna dikkat çekiliyor. Prof. Dr. İbrahim İkizceli, gerçek acil olmayan hastalar için “Bekleyerek hayat verebilirsiniz” şeklinde bir slogan geliştirilebileceğini söylüyor. Hasta ve yakınlarının acil servis çalışanından duymaya dayanamadığı cümlenin “Hastanız acil değil, lütfen polikliniğe randevu alın!” olduğunu söyleyen İkizceli, “Bu kişiyi acil olmadığına ikna etmek muayene ve tedavi etmekten daha zor” diyor.

        SIĞINMACILARDA ACİL KARMAŞASI

        Üniversite hastaneleri ile özel hastanelerin acil servislerine doğrudan başvuran veya 112 acil sağlık hizmetleri ambulansıyla doğrudan nakli gerçekleştirilen Suriyeli hastaların tedavi giderlerinin ödenmesine yönelik illerden talep geldi. 11 Eylül’de Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından illere gönderilen yazıda, “Bu kapsamdaki hastalara ilişkin kurum başkanlığımızca, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü nezdinde girişimde bulunulmuş olup neticelenmesini müteakip gerekli duyuru/ açıklama yapılacak ve algoritmalarımız revize edilecektir” denildi. Yeni bir düzenleme yapılana kadar özel hastanelere acil olarak başvuran Suriyelilerin faturaları ödenmeyecek. Özel hastanelerin Suriyelilere verilen acil sağlık hizmetleriyle ilgili gönderdiği temmuz-ağustos dönemi faturalarının bakanlıktan geri döndüğü ifade edildi. Özel hastaneler ve üniversite hastaneleri, yeni düzenleme yapılana kadar Suriyeli hasta tedavi etmeye sıcak bakmıyor.

        EN ÇOK ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU ŞİKÂYETLERİ

        Cinsiyete ve yaşa göre başvuru nedenleri arasında ayrım yapmak mümkün olmasa da en sık karşılaşılan başvuru nedenini üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı şikâyetler (boğaz ağrısı, ateş, öksürük, balgam, burun akıntısı, halsizlik vb.) oluşturuyor. Ayrıca acil başvurusunda, polikliniklere göre daha az maaş kesintisi olduğu için gelir düzeyi düşük meslek gruplarının acil servise başvuru sayısında açık ara önde oldukları belirtiliyor. Özellikle memurların istirahat raporu için çok sık başvurdukları belirtiliyor. Ayrıca gündüz çalışan annelerin mesai sonrası çocuklarını acil servise getirmeleri de sık karşılaşılan sorunlar arasında bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ