Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Dikkat bal tüketimi kanser hücrelerini artırabilir!

        Karadeniz Teknik Üniversitesi(KTÜ) Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.Sevgi Kolaylı, kanser hastalarınıbal tüketimine karşı uyararak, balın içeriğindekişekerin zararlı hücreleri çoğaltabileceğini belirtti.

        Kolaylı, zengin bitki örtüsüne sahipTürkiye'de birçok bal türününüretilerektüketicilere ulaştırıldığınısöyledi.

        "BALIN KANSER HÜCRELERİNİN ÇOĞALMASINA YOL AÇTIĞINI GÖRDÜK"

        Son yıllarda bal tüketiminde önemli artış yaşandığına işaret edenKolaylı,"Bir kaşık bal, günlük enerji ihtiyacımızı karşıladığı gibi vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir.Bilimsel çalışmalarımızda balınsolunum yolu, mide rahatsızlıkları başta olmak üzere yara ve yanıkların tedavisindeki etkilerini saptadık. Özellikle karaciğer hastalıklarında da etkili olduğunu görüyoruz" dedi.

        Kolaylı, kanser hastalarının kendilerine ulaşarakhangi bal türünün tüketilmesinin iyi olacağı konusunda görüş istediklerini belirtti.Bu konuyu bir TÜBİTAKprojesi çerçevesindeincelediklerini belirten Kolaylı, şunları söyledi:

        "Yaptığımız yapaykanser çalışmalarında, balın kanser hücrelerinin çoğalmasına yol açtığını gördük.Bunun sebebiiçeriğindeki şekerden kaynaklanmaktadır. Kanser hücrelerienerji kaynağı olarak şekeri tercih eder, buna bağlı olarak da zararlı hücreler büyür ve çoğalır.Dolayısıyla kanser hastalarınınşekerdenuzak durmalarıhastalığın seyri açısından daha faydalı olacaktır."

        BAL YERİNE PROPOLİS VE POLEN TERCİH EDİLMELİ!

        Prof. Dr. Kolaylı, kanser hastalarınabal yerine propolis (arıların değişik bitki ve ağaç kabuklarını çiğneyerek elde ettikleri macuna bazı enzimlerini eklemeleriyle ortaya çıkan ürün)vepolen gibi şekerden uzak arı ürünlerini tüketmelerini tavsiye etti. Kolaylı,araştırmalardabu ürünlerin bazı kanser türlerine karşı etkili olduğunu gözlemlediklerinivurguladı.

        Arı ürünlerininsaklama koşullarının en az sağlayacakları faydakadar önemli olduğuna dikkati çeken Kolaylı,"Tüketiciler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı ve etiketli ürünleri tüketmeye özen göstermeli.Özelliklealkolde çözünen propolisler sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir, su bazlı propolisler tercih edilmeli" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ