Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Horlama nedenleri nelerdir? Horlamanın tedavisi...
        1

        Horlama şikayeti olan kişilerde genelde uyku apnesi, burun tıkanıklığına bağlı kronik sinüzit, uykusuzluk ve dikkat dağınıklığı görülebiliyor.

        2

        Bunun yanında sürekli horloma şikayeti nedeniyle uyku kalitesi ciddi anlamda düşen kişilerin bağışıklık sistemi de zayıflar ve hastalıklara karşı daha dirençsiz olurlar.

        3

        İş yaşamında özellikle de dikkat gerektiren işlerle uğraşanlarda horlama nedeniyle görülen dikkat dağınıklığı, ciddi iş kazalarının ortaya çıkmasına neden olur. Şanslıyız ki günümüzde horlama tedavisi mümkün ve insanlar bu sıkıntılı durumdan kolayca kurtulabiliyor.

        4

        Horlama, uyku sırasında fiziksel, alerjik veya diğer nedenlerle vücudun yabancı maddelere verdiği bir tür tepkidir. Özellikle geniz ve burun bölgesini rahatsız eden gıdıklayan bir yabancı madde olduğunda beyine sinyaller gider ve boğaz bölgesinde bulunan kaslar bu irritasyona horlama ile cevap verir.

        5

        Horlamaya neden olan kaslar, karın, göğüs, diyafram veya gırtlak yutak bölgesindeki kaslar olabilir. Ayrıca göz kasları da horlamaya neden olabilirler.

        6

        Nefes borusunun sağlıklı çalışmasına engel olan her türlü nesne horlamaya neden olabilir, büyük bademcikler, yutak, soğuk hava, tozlar ve alerji yapan polenler, acı baharatlar, ve toz biber gibi nesneler gece horlamasının nedenleri arasında önde gelir.

        7

        Ayrıca fazla kilolar ile obezite de horlamanın sebepleri arasında gösterilir. Soğuk algınlığı esnasında virüsler de burun epitellerine girdiğinde vücutta tepki oluşur ve uykuda horlama olayı gelişir.

        8

        Alerjiler de bir çok insanın horlamasına neden olabilir. Polenler, akar adı verilen küçük böceklerin doku parçaları ve hatta güneş ışığı bile bazı kişilerde alerji ve beraberinde gece horlaması oluşturabilir.

        9

        Horlama hakkında bilinen yanlışlar

        Halk arasında horlama esnasında kalbin durduğu ve çalışmadığı gibi yanlış bir inanış vardır. Ancak horlama sırasında nefes alıp verme güçleştiği için nabız değişebilir.

        10

        Özellikle polen alerjisi olan kişilerde polenlerle irtibat kesilmeli ve evde ofiste camlar açılmamalı. Klima kullanımı da polenlerle irtibatı kesmek için faydalı bir yöntemdir. Polen alerjisi olanlar, uyumadan önce mutlaka banyo yapmalı.

        11

        Soğuk algınlığı nedeniyle horlama sorunu yaşıyorsanız buna çay ve bal karışımı ile tedavi yolu bulabilirsiniz. Çay yerine limon su karışımı da kullanılabilir.

        12

        Günde 2-3 kez balgam çıkartmalı ve balgam söktürücü bitkilerden kullanmalısınız. Bol çorba içerek boğazı yumuşatmak da horlamaya iyi gelen bir beslenme yöntemidir. Et, balık gibi yiyeceklerden uzak durmalısınız. Horlamayı yok etmek için alçak yastık kullanmalı ve kafanızı vücut seviyesine getirerek uyumalısınız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ