Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bacak inceltmede yağ hücrelerine kansız yaklaşım

        Ceyda ERENOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

        Lipödem, bacakların anormal yağ tutmasıyla karakterli genetik geçiş gösteren bir sorun olarak tanımlanıyor. Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karacalar, ‘ağrılı yağlanma sendromu’ olarak da adlandırılan lipödemin çözümünün cerrahi olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Bu sorun sporla çözülemez. Basınçlı çorap şişliği azaltır ancak yağlar üzerinde etkisi yoktur. Diyete dirençli bir sorun olsa da kişiye özel zararlı besinler yasaklanabilir.”

        YÜZME ETKİLİ OLUYOR

        Sorunun çözümünde yüzme gibi yatay sporlar etkilioluyor. Yürüyüş ve bisiklete binme de dolaşımı artırdığı için öneriliyor. Dize yük bindiren ağır sporlardansa kaçınılması gerekiyor. İleri yaş, diyabet, tansiyon ya da başkaciddi hastalıkları olan kişilerin önerilere uyması çok önemli görülüyor. Sorundan diyetisyenlerin de haberdar olması ve bu tür hastaları plastik cerraha yönlendirmeleri sorunun çözümünde yarar sağlıyor. Prof. Dr. Karacalar, lipödem cerrahisine dair şu bilgileri veriyor:

        * Öncelikle sorunlu yağın olabildiğince uzaklaştırılması gerekiyor. Yağı alırken toplardamar ve lenf damarlarına hasarın minimumda tutulması hedefleniyor.

        * Bacağın oranlarına ve formuna uygun sanatsal bakış açısıyla şekillendirilmesi çok önemli. Diğer türlü yağı alınmış, rahatlamış ama biçimsiz bacaklar ortaya çıkıyor.

        * Lipödemde özellikle de ileri aşamalarda doku gevşekliği, yalancı selülit, yüzey dalgalanması şikâyetine sık rastlandığı için tedavinin bir bölümünde doku sıkılaşmasının sağlanması hedefleniyor.

        * Tedavi, lipödemin olduğu yer, sorunun derecesi ve evresine göre değişiyor.

        YANLIŞ KORKULARA KAPILMAYIN

        Bacak kaslarına yapılan işlemler bazen yanlış korkulara neden oluyor. İşlem sırasında baldır kasları arasında ‘soleus’ adı verilen (2 adet) ve asıl fonksiyon gören kaslara dokunulmazken, ‘gastroknemius’ adı verilen, asıl baldırın şekli ve kalınlığından sorumlu kasa müdahale ediliyor.

        BİLEK, DİZ ÇEVRESİ VE BACAKTA İDEAL ŞEKİLLENDİRME ŞANSI

        Prof. Dr. Ahmet Karacalar’ın geliştirdiği ‘superdry liposuction’ tekniği kansız şekilde, doku altına kimyasal solüsyon vermeksizin yağ hücrelerinin olabildiğince sağlam çıkarılmasını sağlıyor. Bacak bölgesinin yağ dokusunda kansız bir ortam elde ediliyor. Bacak bölgesi ve ayak bileği yağ tabakası tek katlı olduğu için hassas bir yağ alma işlemi gerekiyor. İşlem sırasında dokuda şişme olmaması hekime sonucu değerlendirme şansı veriyor. Karşı bacakla karşılaştırma yapmak simetriyi sağlamada yararlı bulunuyor. Bu teknik ayak bileği, alt bacak, diz çevresi ve üst bacak alt bölgelerinde ideal şekillendirme şansı veriyor.

        LENFÖDEMDE AMAÇ HEM YAĞ ALMAK HEM DE DOKU SIKILAŞTIRMAK

        Basen ve iç bacakları tutan lenfödemde, sadece yağı almak değil doku sıkılaşmasını da uyarmak gerekiyor. Bu nedenle bu bölgelerde yağ dokusuna yönelik spesifik lazer lipolizler öncelikli görülüyor. Özellikle 3 dalga boylu lazerler, yağ parçalama yanında doku sıkılaştırma kapasiteleriyle de öne çıkıyor. ‘Vaser’ üst bacaklarda yağa odaklı bir işlem olarak yüz güldüren sonuçlar verse de, doku sıkılaşma potansiyelinin lazeregöre düşük olduğu belirtiliyor. Kesi izleri diğer tekniklere göre daha fazla olan bu uygulama, kasların daha çok ortaya çıkarılmak istendiği durumlarda başarılı sonuç veriyor. İleri aşamalarda tedavi planına bacak içi spiral germe ile üst bacak germe ekleniyor. Diz germe, ileri evre lipödemlerde yağ alındıktan sonra gerekli oluyor. Bu tür durumlarda germe dışında hiçbir yöntem fazla deriyi ortadan kaldıramıyor.

        AMELİYAT SONRASI YATAK İSTİRAHATİ YOK

        Ameliyat sonrası anti-ödem çorap, anti-ödem enjeksiyonlar, ultrasound, MLD, pressoterapi, stretching ve tonik egzersizler bulunuyor. Yatak istirahatına gerek olmuyor. Ameliyat sonrası erken dönemde 40-50 mmHg basınçlı çoraplar giyilirken,iyileşme döneminde 30-40 mmHg basınca düşülüyor. Basınç ayarları önemli olup CE belgeli kaliteli markaların tercih edilmesi öneriliyor.

        KASA BAĞLI BACAK KALINLIĞININ ÇÖZÜMÜ

        Bacak kalınlığı baldır kaslarından kaynaklanıyorsa bu bölge endoskopik kas inceltme yöntemiyle tıraşlanıyor. Öncelikle baldıra kalınlık veren kas ya da kaslar belirleniyor. Bu ayrım parmak ucu kalkma testiyle yapılıyor. Kasların üzerinin yağla kaplı olduğu durumlarda MR gibi kası gösteren yöntemler kullanılıyor. MR, bacak kalınlığına kasın etkisini göstermekle kalmayıp yağ dokusunun kalınlığını ve rolünü de gösteriyor. Bu işlemle tek kas ya da 2 kas inceltilmesi mümkün oluyor.

        ‘SPOR YAPARAK BALDIR İNCELMEZ’

        Prof. Dr. Ahmet Karacalar, “Spor yaparak baldır incelmez. Hatta bazı spor türleri baldırı daha da kalınlaştırır. Diyetle incelebilmesi için kişinin kaşeksi düzeyinde zayıflaması gerekir. Bu durumunsa sağlık sorunları yanında vücudun diğer bölgelerinde başka estetik sorunlara neden olması kaçınılmazdır” diyor ve ekliyor: “Endoskopik kas inceltmenin avantajı kası şekillendirebilme esnekliği vermesidir. Mikronörotomiyle birlikte yapıldığında 6 santime kadar incelme sağlar. Kişide yağ da varsa incelme oranı 10 santime kadar çıkabilir.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ