Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Karın yağlanması kansere neden olur mu?

        Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceyna Uysal, obezitenin değerlendirmesinde beden kütle indeksinin yağ depolarının dağılımını göstermemesi nedeniyle yeterli bir yöntem olmadığını söyledi. Obezitenin metabolik sendrom bakımından riskini gösteren bir durumda yağlanmanın karın bölgesinde toplanması olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Uysal, "Bunu anlamanın en kolay yolu karın çevresinin ölçülmesidir.

        VÜCUT YAĞ DAĞILIMI VE YÜZDESİ HER ZAMAN ÖNEMLİ KRİTERDİR

        İdeal vücut ağırlığında olmak sağlıklı olmanın göstergesi hiçbir zaman değildir. Vücut yağ dağılımı ve yüzdesi her zaman önemli kriterdir. Özellikle son zamanlarda göbek bölgesinde meydana gelen yağlanma ilerleyen zamanda kardiovasküler hastalıklara, kanser, diyabet, hipertansiyon gibi birçok hastalığa neden oluyor" dedi.

        ERKEKLERDE 102, KADINLARDA 88

        Bel çevresinin erkeklerde 102 santimetre, kadınlarda ise 88 santimetreyi geçmesinin bir risk faktörü olduğunu vurgulayan Uysal, "Bel çevresinde görülen yağlanma kardiovasküler hastalıklar ve kolon kanseri içinde bir risk faktörüdür. Şeker oranı yüksek boş kalori kaynağı olan yiyecek alımının fazla olması, hareketsizlik ve insülin dengesizliği nedenler arasındadır. Özellikle erkek bireylerde beden kütle indeksindeki artış ile kolon kanseri arasında kadınlarda olduğundan daha kuvvetli bir ilişki saptanmıştır.

        BEL ÇEVRESİ ÖLÇÜMÜ DE KOLON KANSERİ İLE POZİTİF İLİŞKİLİ

        Sağlık açısından daha tehlikeli olan karın tipi şişmanlık olarak bilinen 'abdominal obezitenin' her iki cins için de tetikleyici bir faktör olabileceği bildirilmektedir. Beden kütle indeksinin yanı sıra, bel/kalça oranı veya bel çevresi ölçümü de kolon kanseri ile pozitif ilişkili. Obezitenin kolon kanseri üzerine olumsuz etkisinin mekanizmalarından birisi obez kişilerde insülin ya da insülin ile ilgili büyüme faktörlerinin tümör gelişimini büyük oranda teşvik ediyor olmasıdır. Yapılan bazı çalışmalarda bel çevresi veya bel, kalça oranı ve kolon kanseri riski ilişkisi, beden kütle indeksi ve kanser arasındaki ilişkiden daha güçlü bulunmuştur" dedi.

        Uysal, sağlıklı beslenme programları ile egzersiz programlarının iradeli şekilde uygulandığında bu problemlerin düzelebileceğini de kaydetti.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ