Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanserle mücadelede "akıllı telefon" dönemi

        Kanserle mücadelede dansla hastalara moral desteği vermeye çalışan Kanserle Dans Derneği, internet aracılığıyla meme kanseri hastalarının doktorlara, güncel bilgilere, rahatsızlığı bulunan diğer kişilere ulaşmasını ve yalnız kalmamasını sağlayacak akıllı telefon ile tablet uygulaması başlatıyor.

        ABD'de yaşayan Esra Ürkmez ve Ebru Tontaş, çevrelerindeki kanser öykülerinden etkilenerek 2013 yılında hastalar için gönüllü çalışmalar yürüttü.

        Hastaların kansere ilişkin daha detaylı bilgiye ulaşması için blog oluşturan ikili, 2013 yılının başında "araştırmaya dayalı bilgi", "pozitif enerji", "birebir ilgi" ve "gönüllülük" gibi ilkelerle Kanserle Dans Derneği'ni kurdu.

        Kanserli hastaların dans ederek hayata tutunması çalışmalarıyla adını duyuran dernek, internet üzerinden izlenebilen canlı ve interaktif seminerler düzenlemeye başladı.

        Derneğin oluşturduğu internet ortamı sayesinde Türkiye, ABD ve dünyanın diğer bölgelerindeki kanser hastaları evlerinden seminerlere bağlanabiliyor, psikoterapilere katılabiliyor ve doktorlarla iletişime geçebiliyor.

        Hastalar, internet aracılığıyla dünyanın birçok noktasından yapılan bağlantıyla aynı anda yoga derslerine katılıyor.

        ÖDÜLLÜ PROJE MET MEME

        Derneğin oluşturduğu bir başka proje olan "Met Meme" de teknoloji kullanımıyla kanser hastalarının yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefliyor.

        Sponsorlarının da desteğiyle hazırlanan, akıllı telefon ve tabletlere indirilebilen "Met Meme" adlı uygulamada, kanserle ilgili doktora sorulması gereken sorular, hastalığa ilişkin istatistikler, tıbbi terimlerin karşılığı, semptomlar, tedavi ve ameliyat bilgileri yer alıyor.

        "Met Meme" uygulaması sadece fiziksel sağlığa ilişkin bilgiler vermekle kalmıyor, aynı zamanda "kanserli hastada egzersiz", "kayıplarla başa çıkabilme" hatta "enfeksiyon kapmadan manikür" gibi püf noktaların da bulunduğu destekler sağlıyor.

        Kanserli hastalar için geliştirilen uygulamada, yan etki takibi ve doktor kontrolü hatırlatma butonları ile kemoterapi günlükleri bulunuyor. Şimdilik sadece meme kanseri hakkında bilgiler sunan uygulama, kısa sürede tüm kanser hastalarına hizmet vermek ve eylül ayında tam kapasite ile çalışmak üzere hazırlanıyor.

        "UMUTLARINI KESMESİNLER"

        Kanserle Dans Derneği Başkanı Esra Çokçetin, yaptığı açıklamada, "Met Meme Projesi"nin Uluslararası Kanser Kontrol Komitesince farklı ülkelerden 80 çalışma arasında yapılan değerlendirmede ilk 20'ye girdiğini ve Türkiye'ye derece getirdiğini belirtti.

        Teknoloji ile kanser hastalarının yaşam kalitesinin yükselmesine katkı sağladıkları için ödüle layık görüldüklerini dile getiren Çokçetin, düzenlenen ödül töreninde plaket aldıklarını, ayrıca çalışmalarını geliştirmeleri için 20 bin dolar hibe elde ettiklerini söyledi.

        Kanser hastalıklarının tedavisinde moral ve motivasyonun büyük önem taşıdığına dikkati çeken Çokçetin, kanser hastası olmadığını ancak olanlarla empati kurabildiğini anlatarak, şu değerlendirmede bulundu:"Ben psikolog veya doktor değilim sadece empati kurabilen biriyim. Kanser hastaları umudunu kesmeyip hayata tutunsun çünkü onlar umut etmeyi bıraktığında ne yaparsak yapalım hiç kimse fayda etmiyor. Etrafındaki kötü örnekleri baz almasınlar. Kadınlar ilk kanser teşhisi aldığında kabullenemiyor, şok yaşıyor. Çocuklarını, evini, eşini düşünüyor. Kemoterapi alıp saçları döküldüğünde fizyolojik olarak kanseri hissediyorlar. Çok trajik bir an. Bu nedenle kemoterapi gören hastalara peruk saçlar yapılıyor. Çocuklar annelerini öyle görmek istemiyor. Bu bir anne için zor bir durum. Moral motivasyon çok önemli. Kanserli hastada özgüven kaybı oluyor. Özellikle de organını kaybetmişse. Bunun bir süreç olduğunu idrak ettirebilmek lazım. Bizim çalışmalarımızın amacı da hastaları hayata bağlamak ve onlara moral vermek."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ