Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Alzheimer'de bir ilk!

        Türk doktorları bir ilke imza attı. Alzheimer tehşisi için geliştirilen testler Türkiye'de ilk defa İstanbul Üniversitesi ve Cerrahpaşa Tıp Falkültesi'nde uygulanmaya başlandı. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Gürvit, "Bu testler ile ilk kez kullanılan ilaçların ve yeni ilaç denemelerinin hastalık seyrine olan etkilerinin elle tutulur veriler ile takip edilmesi imkanına kavuştuk" dedi.

        Üniversite bünyesinde kurulan Beyin ve Nörodejeneratif Hastalıklar Araştırma Laboratuvarı", 19 ülkenin katıldığı bir Avrupa Birliği Projesi ile Alzheimer hastalığının teşhisine katkıda bulunan üç testin standardizasyonuna katılarak, rutin uygulamaya başladı. Türkiye'de rutin hasta hizmeti olarak ilk kez İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde uygulanan testler için, tüm şehirlerden örnek kabul ediliyor.

        "TANI AYIRMA VE TEŞHİSTE KOLAYLIK SAĞLIYOR"

        İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Gürvit, yapılan 3 testin, nasıl ve kimlere uygulanabileceği konusunda bilgi verdi. Gürvit, "Testlerle ilgili iki etki söz konusu. Birincisi tehşise olan katkısı. Alzheimer teşhisinin konulması o kadar da kolay bir süreç değil. Hastanın uzman klinikler tarafından değerlendirilmesi gerekli. Bazı demans tiplerinin Alzheimer hastalığı ile karışması, bazen de hastanın birden fazla demans tipini aynı anda göstermesi söz konusu. Zaman içerisinde kendiliğinden durması veya gerilemesi söz konusu değildir. Bu zamana kadar hastalığın seyrini sayısal olarak takip edeceğimiz bir araç yoktu. Bu testler ile ilk kez kullanılan ilaçların ve yeni ilaç denemelerinin hastalık seyrine olan etkilerinin elle tutulur veriler ile takip edilmesi imkanına kavuştuk. Hastalığın seyrinin doğru takibi ancak bu testlerle mümkündür" diye konuştu.Gürvit, 50 yaşına yaklaşmış herkesin testlere aday olabileceğini söyledi.

        "2020'LERDE ECZANELERDE SATILIR"

        Yapılan işlemlerinde henüz bir araştırmanın parçası olduğunu söyleyen Hakan Gürvit, "SGK geri ödemesi bile onaylanmadı. Türkiye'deki bu tür merkezlerin de sayısı artmalı. Çünkü bu düzeydeki bireyleri tedavi eden ilaçlar eczanelerde satılmıyor, eğer tedaviye en erken dönemde başlanırsa başarılı olunur" dedi.

        Gürvit, araştırmalar sonucu alzheimer ilaçlarının 2020'den itibaren eczanelerde satılmaya başlanacağını da sözlerine ekledi.

        "150 KİŞİYE UYGULANDI"

        Laboratuvarda 6 yüksek lisans ve doktora öğrencisinin çalıştığını belirten Gürvit, "Testler bugüne kadar 150 kişiye uygulandı. Bir çalışma dahilinde tedaviye gelirseniz ücret ödemezsiniz. Bedel ödeyen bir grup hastamız da var" dedi.

        "ALZHEIMER'DE TEŞHİS KRİTERLERİ 2011'DE DEĞİŞTİ"

        İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdinç Dursun, son 30 yılda Alzheimer hastalığının araştırmalarında en önemli değişikliklerden biri teşhis kriterinin 2011 yılında değişmesi olduğunu söyleyen Dursun, "2011'e kadar kullanılan 1984 McKhan kriterleri, AH teşhisi konulabilmesi için hafıza kaybı ve diğer zihinsel becerilerindeki gerilemenin günlük yaşamı etkileyecek kadar ciddi olması gerekli görülür. Bu tanım bunama ve demans terimine karşılık gelir. Kliniğe başvuran hasta bir seri nörolojik, nöropsikolojik muayeneden sonra beyin emarıyla birlikte değerlendiriliyordu."

        "3 PROTEİN TAKİP EDİLMELİ"

        Erdinç Dursun, "Amerikan Ulusal Yaşlanma Enstitüsu ( NIA ) ve Amerikan Alzheimer Derneği'nin birlikte belirlediği 2011 kriterleri ise Alzheimer hastalığının demans öncesi evrelerinin bulunduğunu öngörüyor. Buna göre Alzheimer hastalığı demans gelişmeden hatta ilk ghafıza sorunları ortaya çıkmadan ortalama 20 yıl önce başlayabilir. Bu kriterlere göre hastalığın teşhisinin koyulmasında klinik bulgulara ek olarak amiloid PET gibi özel beyin görüntüleme teknikleri kullanılmalı veya beyin omurilik sıvısında hastalığın biyo belirtici olarak kabul edilen bu üç protein takip edilmelidir. Yani bu testlerinde kullanıma sokulması ile hastalığın teşhisinde güncel kriterler yakalanmış oluyor" dedi.

        Testlerin nöroloji ve geropsikiyatri kliniği tarafından istendiğini söyleyen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Gezen Tırak da "Hasta önce bu kliniklere başvurup klinik muayenesini yaptırıyor. Bu klinekler de örnek aldıktan sonra bize iletiyor. Daha sonra sonucun çıkmasına takiben hekim bu testler ile klinik bulguları bir arada değerlendiriyor" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ