Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kızarmış patates ve yanmış tost kanser yapabilir!
        1

        İngiliz hükümetine bağlı Gıda Standartları Kurumu (FSA), nişasta içeren yiyeceklerin yüksek sıcaklıkta pişirildiklerinde akrilamid adı verilen kimyasal bir maddenin açığa çıktığını açıkladı.

        2

        Akrilamid maddesinin ise kansere yol açabileceği uyarısında bulunan FSA, nişasta içeren ekmek ve patatesi örnek göstererek, bu ürünlerin kızartılıp, yüksek ısıya maruz kalmaları durumunda kansere neden olabileceğini açıkladı.

        3

        Bu tarz gıdaları pişirirken dikkatli olmak gerektiğinin altını çizen uzmanlar, yiyeceklerin rengi koyulaşmayacak şekilde pişirilmesini tavsiye ediyor.

        4

        Örneğin, tost yapılan ekmek koyu bir renk değil, altın sarısı bir renkte olmalı.

        5

        FSA, patatesin de buzdolabında tutulmaması gerektiğini açıklarken, nedenini ise serin ortamdaki patateste şeker düzeyinin yüksek olması ve bunun da pişirme sırasında ortaya çıkan akrilamid miktarını yükseltmesine bağladı.

        6

        FSA'nin İngiltere'de araştırma neticesinde ulaştığı sonuca göre; patates kızartması, kızarmış ekmek, cips, bisküvi, kahve hatta bebek mamalarında bile akrilamid madde görüldü.

        7

        FSA, tüketimi konusunda temkinli olmak gerektiğine dikkat çektiği bu ürünlerin ömür boyu tüketildiğini, arada sırada kullanılmadığını belirtti.

        8

        FSA ve Avrupa'daki başka gözlemcilerin süpermarketlerdeki ürünler üzerinde yaptıkları araştırmaya göre; bazı ürünlerde akrilamid maddesinin, izin verilen miktardan daha fazla olduğu tespit edildi.

        9

        Kanser Araştırmaları Derneği sözcüsü ise, akrilamid ile kanser arasındaki ilişkinin insanlarda henüz kanıtlanmadığını ifade etti.

        10

        Uzun süre yüksek ısıya maruz kalan, kavrulmuş, kızartılmış ya da ızgarası yapılmış nişastalı gıdalarda akrilamidin ortaya çıkışı, mikrodalga fırın veya haşlama seçeneklerinin daha mı sağlıklı olduğunu düşündürmeye başladı.

        11

        Birmingham Üniversitesi'nden Simon Cotton ise, akrilamid maddesinde önemli olan şeyin pişirme şekli ve pişirme zamanı olduğunu söyleyerek, buna göre; mikrodalga fırın ve haşlama durumunda bu maddenin ortaya çıkmadığını belirtti.

        12

        Kızartma, ızgara, tost gibi pişirme şekillerinin yiyeceğin 120 dereceden daha fazla ısıya maruz kaldığını bu durumda da yüksek nişasta içeren gıdalarda akrilamid maddesinin ortaya çıktığını söyledi.