Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Yeşil Dedektör 81 ile yayılıyor

        2008 yılında kapalı mekânlarda sigara yasağının getirilmesiyle dumansız hava sahası ve sigara içmeyenleri rahatlatan adımlar atılmış ve sigara içenlerinoranı % 26’ya gerilemişti. Ancak 2012’den beri yükselişe geçen sigara içme oranı tekrar % 31’e çıktı. Bu yükselişin önüne geçmek ve sigara kullanmayanların sağlığını korumak amacıyla Yeşilay, telefonlara indirilerek yasak bölgelerde sigara içenlerin ihbar edilebileceği Yeşil Dedektör uygulamasını geliştirdi. Uygulamayı telefonuna indirenler, sigara içilen mekânı tek tuşla harita üzerinden yetkili birimlere bildirebiliyor.

        REKLAM

        GERİ BİLDİRİM GELİYOR

        Öneri ve şikâyetleri büyük dikkatle takip ettiklerini belirten Yeşilay GenelBaşkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, bu çerçevede uygulamayı güncellediklerini söyledi. Yeşil Dedektör’ü haziran ayında pilot şehir olarak İstanbul’da hayata geçirdiklerini, 9 Şubat ‘DünyaSigarayı Bırakma Günü’nde ise Sağlık Bakanlığı ve Yeşilay olarak güncellenmiş lansmanını yapacaklarını belirten Öztürk, “Kısa sürede de YeşilDedektör’de ihbar sonuçlarının kullanıcılara bildirilmesini sağlayacağız. İhbar sonuçları, bildirimi yapan kişilere ‘Gidildi, işlem yapıldı’ veya ‘Asılsız ihbar’ şeklinde bildirilecek” dedi.

        FOTOĞRAFLI İHBAR

        Kullanıcılarınmekânda sigara içenleri fotoğraflayarak ispatlı ihbar önerisini de değerlendirdiklerini söyleyen Prof. Öztürk, fotoğraflama kişinin özel yaşamına müdahale kapsamına girdiği için bu özelliği aktifleştirmediklerini ifade etti.

        REKLAM

        YETKİLİLER GELDİ AMA...

        Kullanıcılardan M.Y., yeşil butonla ilk deneyimini şöyle anlattı: “Yetkililer 50 dakika sonra mekâna geldi. Sigaralar içilmişti. Diğer içenler de sigaralarını söndürdü ve küllükler ortadan kaldırıldı...”

        Yeşil Dedektör kullanıcısı Ö.D. de “Kapalı mekânda sigara içiliyordu. Durumu butonla bildirdik ancak mekândan kalkarken de görevlilerin gelmediğini gördük” dedi. İhbarlara daha hızlı reflekslerle müdahale edilmesi gerektiğini söyleyen Ö.D., sahte ihbarların da cezalandırılması gerektiğini düşünüyor. İhbar sonuçlarının bildirilmediğini vurgulayan yeşil buton kullanıcısı Z.K., “Uygulama çok faydalı ama sonucu da bildirilseydidaha yararlı olurdu. Aynı mekânda, farklı günlerde yine sigara içildiğini görüyorum. Bu da ‘Acaba ceza uygulanmıyor mu?’ sorusunu akıllara getiriyor” ifadesini kullandı. Ö.B. ise butonunmekân dışında toplu taşıma, metrobüs ve hızlı tren bekleme bölgelerinde de aktif hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

        REKLAM

        ‘Ya listede olmayan mekânlar?’

        Bazı yorumlar da şöyle:

        * 81 ilde kullanıma geçmesini bekliyorum, ondan sonra beklesin halk sağlığı ekiplerimiz ihbarlarımı. Çok faydalı bir hizmet olacağı inancındayım.

        * Uygulama güzel. Kardeşim ihbar ediyoruz, peki ya savsaklayan, görmezden gelen görevliler? Görevliler gelmeden sigaralar söndürülüyor, kül tablaları kaldırılıyor.

        * Listede olmayan mekân bildirilemiyor. O yüzden bildirim yapamadım. Bu da eklenirse eksiksiz olur. Çok yararlı bir uygulama, teşekkürler.

        Sami AKBIYIK / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ