Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Manuka balı nedir? Manuka balının faydaları nelerdir?

        Adını arıların beslendiği Manuka çiçeklerinden alan 'Manuka Balı'nın, anti-bakteriyel ve yaraların hızlı iyileşmesi ile bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan özellikleri bulunuyor. Peki Manuka balı nedir? Manuka balının faydaları nelerdir? Manuka Balı ile ilgili merak edilenleri haberimizden inceleyebilirsiniz...

        MANUKA BALI NEDİR?

        Manuka balı, Yeni Zelanda'nın dağlık alanlarında bulunan Manuka çiçeklerinde arıların beslenmesi ile oluşur. Yeni Zelanda'dan tüm dünyaya mühürlü kutular'da ihraç edilen balın yıllık üretimi sadece 1.7 tondur.

        Manuka balının anti-bakteriyel ve iyileştirici özelliklerini yüzlerce yıldır bilen Yeni Zelandalı Mauri yerlileri, yaraların dezenfeksiyonu için, eskiden beri Manuka Balı ve bitkisinin yapraklarını, kabuğu ve özünü, çeşitli hastalıklar ve iltihabın iyileşmesi için kullanırlar.

        REKLAM

        Geleneksel balda kilo başı, sadece 5 miligram Methylglyoxal (MGO oranı) varken, Manuka Balında bu oran, 300 ile 700 miligramdır! Bu demektir ki, Manuka Balı normal ballardan 60 ile 140 kat daha etkili!

        Baldaki Methylglyoxal, MGO oranı olarak kuvvetini belirler. Manuka Balı, piyasa da genellikle MGO 100, MGO 250, MGO 400 ve MGO 550 olarak üretilir.

        MANUKA BALININ FAYDALARI NELERDİR?

        Manuka balı birçok hastalığa iyi geldiği gibi anti-bakteriyel özelliği ile meşhurdur. Bu bal, soğuk algınlığı, bronşit, mide ve sindirim sistemi bozukluklarına, ağız, burun kulak iltihabına, yaralanmalar, yanıklar, eklem ağrılarına, bağışıklığı güçlendirmeye, virüslere, mantarlara ve bakterilere karşı iyi gelir.

        MANUKA BALINI SCARLETT KULLANDI, ARILARA MAFYA EL ATTI

        Adınıarıların beslendiği Manuka çiçeklerinden alan manuka balı, bazı araştırmalara göre anti-bakteriyel ve yaraların hızlı iyileşmesiyle bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan özellikleri taşıyor. Yeni Zelandalı’ya özgü bir bitki olan manuka çalısının çiçeklerinden yapılan bala ilgi son yıllarda arttı. Yeni Zelanda’nın dışına da yayıldığı için milyonlarca dolarlık bir sektör haline geldi. Ünlülerin balla ilgili yorumları bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da manukayı daha cazip hale getirdi. Tabii ünlü tenisçi Novak Djokovic ve oyuncu Scarlett Johansson’un da kullandığını açıklamasıyla popülerleşen bal için küresel talep arttı, hatta bu balı üreten arılar çalınmaya bile başladı.

        1 KOVANI 5 BİN TL

        İngiliz The Times Gazetesi’nin haberine göre, Yeni Zelanda’daki arıcılar, son 6 ayda 400’den fazla hırsızlık vakası yaşadı. Manuka balı yapan arıların bulunduğu kovanların her biri 2 bin Yeni Zelanda Doları (5 bin TL) değerinde. Yeni Zelanda geçen yılın ilk yarısında bal ihracatından 315 milyon Yeni Zelanda Doları (800 milyon TL) kazanmıştı. Yeni Zelanda, manuka balının üçte birini Çin ve Hong Kong’a satıyor. Manukalı kremler, 100-200 dolar (360-720 TL) arasında satılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ