Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Skolyoz hastalığında erken tanı ve tedavinin önemi büyük!

        Omurga eğriliği olarak bilinen ve sıklıkla gelişme çağındaki 10-14 yaşındaki kız çocuklarında görülen skolyoz, Türkiye’de yaklaşık 1,5 milyon kişiyi etkiliyor.

        Skolyoz Farkındalık Ayı'na özel olarak düzenlenen "Fark et, fark yarat" etkinliği sıradışı bir projeye ev sahipliği yaptı.

        SANAT VE SPOR DÜNYASINDAN ÜNLÜ İSİMLER “#faretfarkyarat” DEDİ!

        Skolyoz hastaları ve "Kıvrımlı Kızlar-Curvy Girls"ün İstanbul Grubu Kurucuları'nın katılımıyla gerçekleşen etkinliğe sosyal medyadan da birçok ünlü sanatçı ve milli sporcu destek verdi. Skolyoz hastalığına farkındalık yaratmak amacıyla başta Zuhal Olcay, Ceyhun Fersoy, Gökhan Töre, Ender Arslan, kadın basketbol milli takım oyuncusu Birsel Vardarlı Demirmen gibi önemli isimler videolarıyla destek oldu.

        REKLAM

        KARAGÖZ-HACİVAT EŞLİĞİNDE SKOLYOZU ANLATTILAR

        Etkinlik günü aynı zamanda çocuklara skolyoz hastalığını anlatmak ve fark etmelerini sağlamak adına Ramazan Ayı'na özel olarak Karagöz-Hacivat temalı canlı tiyatro oyunu ile skolyoz hastalığının tanı ve erken teşhisinin önemi anlatılırken, şişme langırt maçları, ödüllü yarışmalar ve skolyoz egzersizleri ile unutulmayacak bir etkinliğe sahne oldu.

        EGZERSİZLERLE SKOLYOZ TEDAVİSİ

        Fizyoterapist Serpil Şakir, etkinlik alanında yaptığı açıklamada, Skolyoz'un omurganın sağa veya sola yön değiştirmesi ve omurganın kendi etrafında dönmesiyle oluşan üç boyutlu bir omurga deformitesi olduğunu söyledi. Genellikle ergenlik döneminde ve daha çok kız çocuklarında görülen skolyozun son yıllarda erkek çocuklarda da görülmeye başladığını belirten Şakir, ailelere çocuklarının ergenlik dönemlerindeki fiziksel değişikliklerini dikkatli takip etmeleri konusunda uyarıda bulundu. Fizyoterapist Şakir: "Sağlıklı bir omurgaya arkadan bakıldığında omurların düz bir hat üzerinde dizilmiş olduğu görülür. Yandan bakıldığında ise boyun bölgesinde hafif içe doğru, sırtta dışa doğru ve bel bölgesinde de yine içe doğru olan kıvrımlar vardır. Bunlar omurganın fonksiyonel eğrilikleridir.

        REKLAM

        Tedavi yöntemi olarak omurgayı düzeltmek için uygulanan 3 boyutlu 3D olarak adlandırılan spesifik skolyoza özel düzeltici eğzersizlerden ve manuel uygulamalardan oluşan bir tedavi planı 25-40 derece arasında olan eğriliklerde ve büyümesi devam eden çocuklarda korse ve egzersiz tedavisi birlikte yürütülmeli 40-45 derecenin üzerindeki eğriliklerde mutlaka uzman bir cerrahı görüşleri olınmalı cerrahi kriterler değerlendirilmeli.” şeklinde konuştu.

        “SKOLYOZ EGZERSİZLERİ SONRASI ÖZGÜVENİNİZ YERİNE GELİYOR”

        Etkinliğe katılan 16 yaşındaki Melis Berkan skolyoz hastalığı hakkında önemli noktalara değindi. Skolyozla 13 yaşında tanıştığını belirten Melis Berkan, okula giderken bir gün aynada eteğini giyerken eteğinin yamuk olduğunu ve annesine bu durumu söylediğini, ardından ise teşhisler sonucu skolyozu olduğunu öğrendiğini söyledi. Annesinin tüm tedavi sürecinde büyük destekçisi olduğu söyleyen Melis sözlerine şöyle devam etti:

        “Tedavi sürecinde korse takmak biraz sıkıntılıydı. Korse rahatsız gelirken egzerizler yorucu ama bedenimi rahatlatıyordu. Egzersizler sayesinde gelişim kaydedip görüntümün düzelmesi bana umut verdi. Skolyoz hastalığında erken teşhisin önemi büyük. Skolyoz tedavisi sonrası görüntünüzün değişmesi tüm özgüveninizi yerine getiriyor. Skolyoz hastalığından korkmasınlar ve tedavi seçeneklerini arasınlar.” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ