Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kimse geride kalmasın

        Birleşmiş Milletler’de 9 numaralı salonun içinde tek kişilik yer yok. İnovasyonlarla, bilimle işi derdi olan insanlar birbirleriyle tanışıp kartvizit değiş tokuşu yapıyor. Engelli bireylerin günlük yaşamını kolaylaştıracak yenilikçi çözümlerin konuşulduğu BM Engelli Hakları Sözleşmesi Taraf Devletler Konferansı’nın 10’uncusu ‘Daha İyi Bir Yaşam İçin Teknoloji’ başlığında gerçekleşiyor. Birleşmiş Milletler’in (BM) davetlisi olarak ABD New York’a gelen onlarca şirket, koridorlar boyunca dizilmiş odalarda engellilere, hayatın içinde unutulan, görülmeyen milyonlarca insan için sunumlar yapıyor. Bunlardan biri de Vestel. Şirket, geliştirdiği akıllı baston ve aslen engellilere yönelik yaptığı tüm projelerle BM gündemine girmeyi başarmış.

        BU BİR GÜNLÜK BİR İŞ DEĞİL

        Herkesin dikkatle dinlediği sunumda sözü alan Young Guru Academy (YGA) Görme Engelliler Proje lideri Kürşat Ceylan heyecanla geliştirdikleri akıllı bastonu anlatıyor. 48 saatlik bir maratonun sonunda ortaya çıkan projenin kullanıcılara satılmasına sayılı günler kalmış. Ceylan’ın sunumunu yaptığı WeWalk yani akıllı bastonun özelliği şu: Baston görme engelli bireylerin telefonlarıyla eşleştiriliyor. Akıllı baston hem yol bulmayı kolaylaştırıyor hem de görme engelli bireyi bel ve baş hizasına gelen herhangi bir engelle karşılaştığında bastondan yayılan titreşimle uyarıyor. Ama tabii iş burada bitmiyor.

        TİCARİ AMAÇ PEŞİNDE KOŞMUYORLAR

        Zira Zorlu Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu’nun derdi başka. Bu iş sadece bir bastonla kapatılıp “Üzerimize düşeni yaptık” diyeceği bir mesele değil. Kaldı ki Emre Zorlu’ya göre bu bir hayır işi de değil, bu bir mecburiyet. “Beraber yaşıyorsak, beraber hayata katkıda bulunmak istiyorsak herkes elini taşın altına koymalı” diye düşündüğünü her kelimesinde belli ediyor. Yani tüm bu projeler ‘sosyal sorumluluk’ şemsiyesi altında yapılmış hareketler değil. Ticari bir amaç peşinde koşmadıkları da aşikâr. Zira, görme engelliler için beyaz ev eşyaları (bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, buzdolabı, fırın ve ocakların kontrol panellerine Braille alfabesi ile kabartma uygulaması), akıllı baston gibi ürünler hali vakti yerinde engelliler için tasarlanan ürünler değil. Bu ürünleri tasarlarken, üretirken asıl amaç herkesin satın alma gücünün yetmesi ve engellilerin hayatın içinde koşarken geride bırakılmadığı bir platformun parçaları olması! Devletlerden, hükümetlerden beklenen çok ama özel sektöre düşen görev de çok. Engelli vatandaşların da hayatın içinde yer alması için yapılacak iş çok. Engelli veya engelsiz vatandaşın hayatını kolaylaştırmaya inanan sosyal devletlere muhtaç olduğumuz şu günlerde bilime, sanata, teknolojiye inanan şirketlere de çok ihtiyacımız var. BM’de yapılan sunumda belirtildiği gibi engelli vatandaşı haber alıp ona göre durakta duracak otobüs ve engelli vatandaşa yardım edecek otobüs şoförünü göreceğimiz günler hayal olmamalı.

        Elif KEY / HT PAZAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ