Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Domuz gribi, çocuğun psikolojisini bozuyor

        Domuz gribinin sağlıkta bir numaralı gündem maddesi olması nedeniyle hastalık ve aşıyla ilgili bilgiler kaygıları da beraberinde getiriyor. Uzmanlara göre, bu durumdan yetişkinlerden çok çocuklar olumsuz etkileniyor. Salgının çocuklar üzerindeki psiko-sosyal etkilerini konunun uzmanlarına sorduk. Aldığımız yanıtlar, çocukların hastalığı algılayış biçimlerinin "vahim" olduğunu ve hastalığın adının bile ruh sağlıklarını olumsuz etkilediğini ortaya çıkardı

        Yanlış bilgi, uyku bozukluğu yapıyor

        Çocuk Gelişim Uzmanı Dr.Şenay Yılmaz:

        "Domuz gribi, özellikle okul çağı çocuklarında ciddi kaygı ve korkulara yol açıyor. Ebeveyn ve çevrenin olayı abartılı şekilde sunması, çocukta gerçekçi olmayan düşüncelere neden oluyor. En sık karşılaştığımız düşünceler arasında 'Öldürüyormuş, arkadaşınım yanma hiç yaklaşmamalıyım, felç olur yürüyemezmişim!' gibi örnekler yer alıyor. Bu korkular; çocuklarda uyku problemleri, yeme sorunları ya da çeşitli davranış bozukluklarına neden olabiliyor. Oysa çocuğa gribin olumsuz etkilerinden çok korunma yollarının öğretilmesi ve hastalığın soğuk algınlığı gibi iyi bir korunma yoluyla atlatılabileceğini söylemek bu kaygıların azalmasını sağlıyor."

        Korkudan okula gitmek istemiyor

        Çocuk,Ergen Ve Aile Danışmanı Pisikolog Serhat Yabancı:

        "Çocuklar hastalığın ve aşının olumsuz etkilerini hayal âlemlerine sığdırıp kendilerine de o senaryoda rol verince yaşadıkları kaygı artıyor. 'Felç olacağım, yürüyemeyeceğim, öleceğim' gibi düşünceler, çocuğun evden çıkmak istememesine ve okula gidememesine neden oluyor, özellikle 3-6 yaş arası çocukların soyut düşünme yetenekleri yeterince gelişmediği için, kaygı düzeyleri daha yüksek. Anne babaların bu yaş çocuklarına detaylı açıklama yapması ve aşırı koruyucu tutum sergilemesi, çocuklarda korku ve kaygıyı artırmaktan başka işe yaramıyor. Kaygının normal düzeye indirilmesi için çocuğa 'Gerekli önlemleri aldık!' denmesi ve sonuçlarından çok korunma yollarına ağırlık verilmesi gerekiyor."

        2 Fransız mutasyona uğramış virüs kurbanı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ