Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Çocuğunuz 'bilgisayarkolik' olmasın

        Günümüzde çocukları etkisi altına alan ve ciddi sağlık problemlerine neden olan bilgisayar ve internetin çocuklar üzerinde etkileri üzerine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Çetin, bilgisayar bağımlılığının hem fiziksel hem de ruhsal gelişim açısından önemli etkileri bulunduğunu söyledi. Çocukların çoğunun bilgisayar başına oyun oynamak için oturduğunu ve bu oyunların çok uzun süre devam ettiğine işaret eden Çetin, "Aynı pozisyonda saatlerce oyun oynanması hem kasları, hem kemik yapısını etkiliyor. GELİŞİM BOZUKLUĞUNA YOL AÇIYOR

        Çocukların oturdukları yer, hele eğri bir yerse, gelişme çağından oldukları için omurlarının gelişmesi ve kas sisteminde aksaklıklara ve gelişim bozukluklarına yol açma riski oluşabiliyor" dedi.

        Çocuklarda ve ergen yaş grubunda bilgisayar bağımlılığının daha çok görülen bir durum olduğunu vurgulayan Çetin, şunları kaydetti:

        "Çocuklar eğer, işlerini ve derslerini bırakma derecesinde kendisini bilgisayara kaptırıyorsa ve bilgisayarın başında kalkamıyorsa, o zaman bir bağımlılık durumu geliştiğini kabul ediyoruz. Tıp kitaplarında bunun tanımı yapılmış değil ama bu konuyla ilgili araştırmalar bütün dünyada yapılıyor. Yurt dışında olduğu gibi bizde de çalışmalar var. Klinik deneylerimizden de gördüğümüz, bazı çocuk ve gençlerde gerçekten bir bilgisayar bağımlılığı var. Bilgisayar bağımlılığı da kumar gibi. Özellikle çocukların bilgisayar başında çok vakit geçirmelerini ve şiddet içeren oyunlar oynamasının psikolojik etkilerini de görüyoruz. Bilgisayar sanal bir dünya oluşturuyor. Arkadaş ilişkisi kurmakta zorlanan gençler, olanakları daha kısıtlı çocuklar, gerçek dünyada paylaşımı az olan çocuklar böyle bir sanal dünyaya daha fazla ihtiyaç duyuyorlar. Çünkü sanal dünya bu tür ihtiyaçları karşılıyor. Oyun sayesinde internetten arkadaş ediniyorlar." AİLELERE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR

        Prof. Dr. Çetin, oynanan oyunlarının şiddeti çok içermesi ve oluşturulan sanal dünyanın, çocukların sosyal gelişimini de büyük ölçüde etkileyeceğini vurguladı. "Geleceğimiz olan bu nesillerimiz ülke gerçeklerinden ne kadar uzak olursa bu kaygı verici bir durum" diyen Çetin, burada ailelere çok önemli görevler düştüğünü kaydetti.

        "Çocuklarımızı bilgisayar ve internet bağımlılığından korumak zorundayız" diyen Çetin, "Bu yüzden çocukların bilgisayar başında geçirecekleri zamanın sınırlı tutulması çok önemli. Tümden yasaklamaya de gerek yok. Çünkü çocuklar bilgisayardan birçok şey de öğrenebiliyor ve kazanabiliyorlar. Yararlı yanlarını da atmamız gerekmiyor" şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ