Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sıcak hava psikolojiyi bozuyor

        Isparta Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ümit Kemal Kıran, yaz aylarındaki sıcaklık artışının kişilerin psikolojisini olumsuz etkilediğini belirtti.

        Yaz mevsimde aşırı sıcakların stresi artırıcı bir etken olduğunu ifade eden Isparta Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ümit Kemal Kıran, "Stresin pek çok nedeni var. Bunlardan biri de ısı, ışık, nem, gürültü gibi çevresel faktörler. Çevresel etkenlerin stresi arttırması var olan psikolojik rahatsızlıkların şiddetini yükseltiyor. Önceden var olan bir rahatsızlık yoksa da yeninsin oluşmasına neden olabiliyor. Özellikle yaz aylarında ısınan hava ve çevredeki kalabalık gibi faktörler stresin artmasına neden oluyor" dedi.

        STRES KAYNAKLARI AZALTILMALI

        Kişinin değiştirebileceği stres kaynaklarını azaltması gerektiğini belirten Dr. Kıran, "Tabi ki hava sıcaklığını azaltamayız ancak hava sıcaklığının etkilerini azaltabiliriz. Buna yönelik önlemler alabiliriz. Ortam ısısını düşürmek gibi, çok sıcak saatlerde mümkün olduğunca çıkmamak gibi önlemler alınabilir" diye konuştu.

        EKONİMİK KRİZ PSİKOLOJİK RAHATSIZLIKLARI ARTIRDI

        Dünya Sağlık Örgütü'ün yaptığı araştırmaya göre, "Yapabilme becerisi" ile ilgili olarak tüm dünyada yeti kaybına yol açan 10 hastalığın 5'nin psikiyatrik rahatsızlık sonucu ortaya çıktığını belirten Dr. Kıran, "İnsanlarda yeti yıkımına yol açan 10 hastalığı düşünürsek, bunun 5, psikiyatrik hastalık olarak algılanıyor. Ve gittikçe bu oranın artacağı düşünülüyor" dedi. Psikiyatrik rahatsızlıkların sık görüldüğünü de dikkat çeken Dr. Kıran, 2009 yılında yaşanan ekonomik krize bağlı olarak rahatsızlıklarda da artış gözlendiğini söyledi. Dr. Kıran; "Ekonomik kriz de çevresel etkenlerden birdir. Hem dünya genelinde yapılan çalışmalar, hem de bu ekonomik krizler sadece ekonomik anlamda kalmıyor, insanların psikiyatrik sorunlar yaşamasına da yol açıyor. Çünkü insanlar kendini güvende hissetmiyor. Gelecekle ilgili yaptıkları planları yapamayacak hale geliyorlar böyle olunca da streste bir artış oluyor. Bu da psikolojik rahatsızlıkları artırabiliyor. Bu yüzden de erken tedavi ve tanının da önemi ortaya çıkıyor" şeklinde konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ