Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Antibiyotik alarmı!

        İngiliz sağlık uzmanları, en güçlü antibiyotiklere bile direnç gösterebilen bir bakterinin ülkedeki hastanelerde yayılmakta olduğu uyarısını yaptıktan sonra tıp dünyasında antibiyotik alarmı verildi.

        İngiliz bilimadamları bunun üzerine "Antibiyotik devri bitmek üzere" uyarısında bulundu.

        Bununla ilgili bir makale de İngiliz Guardian Gazetesi'nde yayımlandı.

        “Antibiyotiksiz bir dünyaya hazır mısınız?” başlığıyla yayımlanan makalede, antibiyotiklerin ne kadar ömrü kaldığı konusundaki görüşlere yer verildi.

        Geçtiğimiz günlerde "Dünyanın yeni kabusu" olarak lanse edilen NDM 1 genini tespit eden İngiliz uzman Prof. Dr. Tim Walsh, "Mevcut antibiyotikleri çok akıllıca kullanmak için önümüzde belki bir 10 yıl daha var" dedi

        İlaç firmaları araştırmaya istekli değil

        Makalede, “Üstelik bu iyimser bir görüş. Çünkü ilaç firmalarının, bakterilere karşı yeni antibiyotikler geliştirmek için adım atacakları varsayımına dayanıyor. İlaç endüstrisi 1990’lardan beri antibiyotik araştırmalarına pek istekli yaklaşmadı. Antibiyotikler, örneğin kalp ilaçlarının aksine ömür boyunca değil yalnızca bir haftalığına kullanılıyor. Yani bu işte fazla para yok” denildi. İngiliz Sağlık Koruma Ajansı antibiyotik direnci izleme laboratuvarı müdürü Dr. David Livermore ise, antibiyotiklerin işe yaramaz hale gelmesinin dolaylı sonuçları konusunda da uyarıda bulundu. Livermore, “Enfeksiyonları tedavi edemezsek modern tıp yöntemleri de işe yaramaz” diye konuştu.

        APANDİST AMELİYATLARI DA RİSKLİ OLACAK

        * Organ nakli ameliyatları yapılamayacak. Çünkü hastalar, bağışıklık sistemlerinin yeni organı reddetmemesi için ilaçlar kullanıyor. Bu durum yüzünden vücutları enfeksiyonlara açık hale geliyor. Antibiyotikler olmazsa enfeksiyonlar hayati tehlike yaratabilir.

        * Apandisit ameliyatı bile yüksek riskli bir operasyon olacak. Halen ameliyat sonrasında yaranın enfeksiyon kapmaması için hastalara rutin olarak antibiyotik veriliyor.

        * Zatürree yeniden ölümcül bir hastalık haline gelecek. Antibiyotikler bu hastalıktan ölümleri önemli ölçüde azaltmıştı.

        * Bel soğukluğu tedavisi zorlaşacak.

        * Verem yeniden tedavisi olmayan bir hastalık haline gelecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ