Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Çocuklarda uyku bozukluğu

        Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Aynur Ela Güçkaya, "Ailelerin olayın üzerine aşırı gitme gibi davranışlar sonucunda uyku sorunu ciddi boyutlara varmaktadır" dedi.

        Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Aynur Ela Güçkaya, çocuk ve ergenlerin yüzde 20 ile yüzde 30'unda uyku sorunları yaşandığını belirtti. Hekimlerin uyku hastalığındaki rolünün normal uyku fizyolojisini bilmek olduğunu belirten Güçkaya ,"Aileleri uyku hijyeni açısından eğitmek, davranış temelli uyku problemlerinin gelişmesini önlemektir. Uyku bozukluklarında önde gelen nedenleri fiziksel ya da duygusal kaynaklı olmaktadır. Ailelerin tutum ve davranışlarındaki yetersizlik ya da olayın üzerine aşırı gitme gibi davranışlar sonucunda uyku sorunu ciddi boyutlara varmaktadır. Ailenin rahatlatılması ve bunun yanı sıra çocuğun temel uyku alışkanlıklarının yeniden kazandırılması yönünde anne ve babanın yönlendirilmesi önemlidir" dedi.

        NORMAL UYKU DÜZENİ VE FİZYOLOJİSİ

        Bebeğin yaşı arttıkça uykunun yoğunlaşmaya başlayıp, yenidoğan bebeklerin günde 17-18 saat, bir aylık olduklarında günde 16-17 saat ve 3-4 aylık olduklarında ise günde 15 saat kadar uyuduklarını kaydeden Güçkaya, "Birçok bebek uyku aralarında tekrar uyanır ve tekrar uykuya dalabilir. Anne babaların çoğu bebeklerinin 10-12 saat kadar uyuduğunu söylese de bu aralarda uyanma hesaba katılmadığı içindir. Kimse uyandırmasa da belli aralıklarla uyanabilir. İki yaşına gelindiğinde günlük uyku saati 12 saate kadar iner ve gündüzleri kısa süreli uyuklamaları olabilir. Bebeğin yaşı arttıkça gündüz uykularının süresi kısalır. Genellikle 3 yaşından sonra gündüz uyumayı bırakırlar. İlk 6 ayda bebekler gece 1-3 kez emmek için uyanabilir, ancak hemen tekrar uykuya dalarlar. Bir yaşındaki bebeklerin yaklaşık yüzde 85'i gece boyunca sakin ve düzenli uyur. Ancak yüzde 10'unda hemen her gece uyanma sorunu olduğu bildirilmektedir" diye konuştu.

        UYKU SORUNLARININ TEDAVİSİ

        Çocuklarda uyku bozukluklarının değerlendirilmesinde ilk adım olarak iyi bir uyku öyküsünün alınması olduğunu belirten Güçkaya, "Uyku ve uyanıklık dönemleri gözden geçirilmelidir. Kullanılan ilaçlar, beslenme düzeni ve öğün miktarı, kafeinli içecekler ( akşamları ailenin çay içme alışkanlığı) yatma zamanı, uykuya geçiş ritüelleri sorgulanmalıdır. Gece boyunca uykuya dalmak için geçen süre, gece boyunca davranışlar ve gece boyunca uyanma dönemleri irdelenmelidir. Sabah uyanma zamanı, uykusuzluk ve ilk davranışlar gözden geçirilmelidir. Gece korkuları, uyurgezerlik, sık uyanma durumları solunum sorunları ( horlama, uyku apnesi) nöbet ve altına kaçırma gibi normal olmayan durumlarda gözden geçirilmelidir. Özellikle gün içinde anksiyete ve depresyon belirtilerinin varlığı, okul başarısı, sosyal uyumu, ailenin durumunun sorgulanması çok önemlidir" ifadesini kullandı.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ