Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Beyin gel beni değiştir diyor!

        Science Daily'e göre Pyschiatry Research adlı derginin 30 Ocak sayısında yer alacak akademik bir çalışma farkındalık geliştirmeye yönelik sekiz haftalık meditasyonun hafıza, benlik algısı, empati ve stres ile ilişkili beyin bölgelerinde ciddi değişimlere neden olduğunu tespit etti.

        Massachusetts General Hospital araştırmacılarının oluşturduğu bir ekip, nöro görüntüleme tekniğiyle, beyinin merkezini oluşturan gri maddede değişimler olduğunu kanıtladı.

        Nörogörüntüleme Araştırma Programı'ndaki ekipten Sara Lazar, "meditasyona huzur ve fiziksel rahatlama hissi eşlik ediyor fakat meditasyon yapanlar uzun zamandır bu egzersizin aynı zamanda gün içerisinde bilişsel ve psikolojik katkı sağladığı iddiasında."..."Yaptığımız araştırma meditasyon nedeniyle beyin yapısında meydana gelen değişikliklerin bu bahsedilen gelişmelerden bazılarının nedeni olabileceğini, meditasyon yapanların sadece dinlenmeye vakit ayırdıkları için iyi hissetmelerinin dışında da meditasyonun bir etmen olduğunu gösteriyor gibi." diyor.

        Lazar'ın ekibi ve diğerlerince yapılan önceki çalışmalar, dikkat ve duygusal bütünleşme ile ilgili alanlarda serebral korteksin kalınlaştığını gözlemleyerek, meditasyon yapanlarla yapmayanların beyinlerindeki yapısal farklılıkları tespit etmişti. Fakat bu araştırmaların hiç biri bu farklılıkların gerçekten meditasyondan kaynaklandığını belgeleyemedi.

        Bu çalışmada, meditasyona başlamadan iki hafta önce ve sekiz hafta meditasyon yaptıktan sonra, 16 kişinin beyin yapılarıyla ilgili beyin görüntüleri çekildi. Bu kişiler sekiz hafta boyunca Massachusetts Üniversitesi Farkındalık merkezindeki Farkındalık Odaklı Stres Azaltma Programına katıldılar.

        Denekler, yargısız farkındalık geliştirmeye yönelik farkındalık meditasyon egzersine ilave olarak meditasyon egzersizi yaptıran yönlendirici ses kasetleri dinledi ve onlardan her gün ne kadar süre egzersiz yaptıklarını tespit etmeleri istendi. Bu esnada meditasyon yapmayan bir kontrol grubundan da manyetik resonans( beyin görüntüleri) alındı.

        Meditasyon grubuna katılanlar her gün ortalama 27 dakikalarını farkındalık egzersizlerine harcadıklarını söylediler ve farkındalık anketlerine verdikleri cevaplar bu deneye katılmadan önceki cevaplarıyla kıyıslandığında önemli gelişmeler olduğunu gösterdi.

        Araştırmacılar beyin görüntülerini(MR) analiz ettiklerinde öğrenme, hafıza, kişisel farkındalık, tutku ve iç gözlem ile ilişkili hippocampusta gri maddenin yoğunluğunun arttığını tespit ettiler.

        Deneklerin egzersizle birlikte bahsettiği stres azalmasına, kaygı ve streste önemli rol sahibi beynin amigdala bölgesindeki gri maddenin yoğunluğunun azalmasının eşlik ettiği görüldü ayrıca.

        Kişisel farkındalık ile ilişkili görülen, daha önceki çalışmalarda tespit edilen insula adlı yapıda herhangi bir değişiklik olmamasına karşın, araştırmacılar uzun süreli meditasyon egzersizinin bu alanda bir değişim için gerekli olabileceğini söylüyorlar. Hali hazırdaki değişikliklerin kontrol grubunda görülmemesi de sadece kısa bir sürede böyle bir sonuç alınamayacağını gösteriyor.

        "Beyinin elastikiyetini (esnekliğini) görmek heyecan uyandırıcı, meditasyon egzersizi yaparak beyninizi değiştirmekte aktif rol oynayabiliriz ve hayat kalitemizi, benlik seviyemizi yükseltebiliriz." diyor bu çalışmaya katkı veren Giessen Üniversitesinden araştırma görevlisi Britta Hölzel. "Farklı hasta katmanları üzerine yapılan diğer çalışmalar meditasyonun farklı semptomları iyileştirebileceğini gösterdi, şu anda ise artık bu değişiklikleri kolaylaştıran beyindeki temel mekanizmaları araştırıyoruz."

        Miami Üniversitesinde nörobilimci olan Amishi Jha, çok stresli ortamlarda bulunan bireylerde farkındalık egzersizlerinin etkilerini araştıran Jha, " bu sonuçlar stresin hem sekiz haftalık egzersiz programıyla azaltılabileceğini hem de bu deneysel değişime amigdaladaki yapısal değişiklerin eşlik ettiğini gösteriyor ki bu buluş, post travmatik stres bozukluğu gibi stresle ilişkili bozukluklara karşı da korunmak için gelecekteki araştırmalara bir çok kapı açıyor."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ