Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 115 sınır yaş mı?

        ABD'nin Arizona Üniversitesi Gerontoloji Araştırma Grubu'nun hazırladığı ve "Future Tense" dergisinin yayımladığı bir bilimsel makalede bir insanını ancak 115'inci yaşın tıp ve teknoloji alanındaki gelişmeler ne olursa olsun insan ömrü için istisnaların dışında üst sınır olduğu tezi ortaya atıldı. Tüm dünyada insanların yaşam süresi uzarken bilim insanları bu gelişmenin sınırlarını araştırıyor. Araştırma grubunun bilimsel makalesinde "Dünyanın En Yaşlısı" unvanını alanların yaşları kanıtlananlardan sadece 7 tanesinin 115 yaşını geçebildiğine dikkat çekilerek "Bunların arasında sadece iki kişi 21'inci yüz yılda yaşadı" denildi. En uzun ömürlü olma rekoru nun sahibi Fransız Jeanne Calment 1997'de 122 yaşında ölmüştü. Calment'in rekoruna yaklaşan tek kişi ise 2000'de 117 yaşında öldü.

        JAPONYA ÖRNEĞİ

        Sabah'taki habere göre, Guinness'e danışmanlık yapan Robert Young "İnsanlar 110 yaşına gelebilir ancak çoğu 110 yaşında ölüyor. Örneğin Japonya'da 100 yaşını geçmiş 44 bin kişi bulunmasına rağmen bugüne kadar 114 yaşını geçen olmamış. Bilinmeyen nedenler yüzünden bir insanın 110 ve 113 yaşlarının arasında ölme riski yarı yarıyayken 114 yaşında ölme riski çok yükseliyor" diyor. Chicagolu profesör Jay Olshanksy ise kansere ve kalp hastalıklarına karşı ilaç bulunsa bile 115 sınırının geçilemeyeceğini savunarak " Sınırı geçenlerin genleri etken. 122 yaşında ölen Calment'i 96 yıl sigara içti. Ama genetik yapısı uzun yaşamasını sağladı. 115 sınırdır. Bu yaşta ölümü getiren doğal etkenler fazlasıyla devreye girer" diyor.

        '150' BAHSİNE GİRDİ

        Olshansky 115 üst sınırı konusunda iddialı konuşşa da Texas Üniversitesi'nden profesör Steve Austad ise 150'ye kadar uzayacağına inanıyor. Austad, 21'inci yüzyılın avantajlarının ömür sürelerine etkisinin sonuçlarını 22'inci yüzyılda görülebileceğini söyleyerek "2150'de bu kanıtlanacak" dedi. Austad ve Olshansky bu konuda 500 milyon dolarlık sembolik bahse bile girdiler.

        Doç. Dr. Ahmet Turan Işık Türk Geriatri Vakfı Bilim Kurulu

        'Yaş kayıtları net değil'

        100 yıl önceki kayıtları düşünürseniz yaş bilgisine sağlıklı bir şekilde ulaşılamayacağı kolayca anlaşılabilir. Bu gün için 115 olur, yarın bu değişebilir. Calment'in de 122 yaşında öldüğünü unutmamak gerekir. Bu nedenle bu konu ile ilgili spekülasyonlar da her zaman olacaktır.

        Uzm. Dr. Nesrin Helvacı Yılmaz Özel İstanbul Vatan Hastanesi Nöroloji Uzmanı

        '100 yıl sonra belli olur'

        Makalede belirtildiği gibi nüfus kaydı düzgün tutulan ülkelerde yapılan incelemelerde toplumun yaşam süresinin uzadığı ve 100 yaşın üzerine çıkan kişi sayısının gittikçe arttığı bilinen bir gerçek. Şu ana kadar 110 yaş üzerine çıkabilen kişi sayısının oldukça az olduğu göz önünde bulundurulduğunda bir üst sınır olarak belirlemenin doğru olmayacağı kanaatindeyim. Bu konuda önümüzdeki 100 yıl boyunca daha çok sayıda yaşlı kişi ile yapılacak çalışmaları değerlendirmek yerinde olacaktır.

        Uzm. Dr. Mehmet Yavuz Nöroloji Uzmanı

        'Beyin ömrü en fazla 120 yıl'

        Tıp teknolojileri ile beden ömrü uzatılsa bile beyin ömrü sınırlıdır ve en fazla 120 yıldır. Nitekim 120 yaşına gelmiş biri için Alzheimer hastalığından kaçış yoktur. İnsan büyüdükçe, beyin küçülmekte, 120 yaşına ulaşabilmiş kişi de beden yaşamayı sürdürse bile beyin fonksiyonları durmaktadır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ