Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 129 doktor istifa etti

        Kamu sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin mesai dışında muayenehane açarak ya da herhangi bir kuruluşta çalışarak meslek icra etmelerini yasaklayan Kanun Hükmündeki Kararname, çoğunluğu akademisyen ve anabilim dalı başkanı olan hekimlerin istifasına yol açtı. Mesleğinin en verimli döneminde emekliliğini isteyen akademisyenlerin istifası, asistanların eğitimini ve hastaların sağlığını etkiledi.

        Yalnızca İstanbul’da, Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde görev yapan 129 doktor, hastanesinden istifa ve emeklilik yoluyla ayrıldı. Ayrılan doktorların 20’sinin klinik şefi, 17’sinin klinik şef yardımcısı olduğu ve istifaların artacağı öğrenildi. Bu arada Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp Fakültesi’nde görev yapan öğretim üyelerinin yarıdan fazlasının yalnızca eğitim hizmeti vermek için dilekçe verdiği öğrenildi.

        Emekliliği gelen anabilim dalı başkanlarının bir kısmının istifa ettiği tıp fakültelerinde, ameliyatların durduğu, haftada 120 ameliyat yapan cerrahi servislerin 20 kadar hastayı ameliyat ettiği, özellikle kanser hastalarının mağdur olduğu belirtildi.

        BEBEKLER DOKTORSUZ

        Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan 6 klinik şefinden 5’i emekliliğini isteyerek ayrıldı. Klinik şef yardımcılarından ikisinin de ayrılacağı belirtildi. Yasa, yaptığı çalışmalarla uluslararası literatüre girmeyi başaran, hastanesinin adıyla bütünleşen bilim adamlarının da istifasına yol açtı.

        Bunlardan biri de Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Kliniği Şefi Tevfik Özpaçacı. Emekliliğini isteyen Özpaçacı, 39 yıllık hekimlik mesleğini artık muayenehanesinde sürdüreceğini, geride kendisini aratmayacak bir ekip bıraktığını söyledi. Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Klinik Şefi Prof. Dr. Selami Albayrak da emekliliğini isteyen önemli isimler arasında yer aldı.

        'TELAFİ EDEBİLİRİZ'

        İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, “İstanbul’da 4 bin 800 uzman doktorumuz var ve yaklaşık yarısı eğitim araştırma hastanesinde görevli. Bunlardan yalnızca 129’u istifa veya emeklilik nedeniyle ayrıldı. Özellikle kadın doğumda sıkıntı yaşadığımızı kabul ediyoruz ama bu rakam çok yüksek sayılmayacağından telafisi imkânsız bulmuyorum” diye konuştu.

        SİSTEM KİLİTLENDİ

        İstanbul Tıp Fakültesi’nde görev yapan toplam 485 öğretim üyesinden yaklaşık 165’inin mesleğini akademik olarak sürdürmeyi tercih ettiği öğrenildi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr Mehmet Bilgin Saydam, ameliyatlar konusunda yaşanan sıkıntıyı doğrulayarak, “Cerrahi branşlarda yarıdan fazla, dahili branşlarda da 3’te 1 oranında öğretim üyesi artık yalnızca akademik hizmet veriyor. Bu durum en fazla ameliyat bekleyen hastaya yansıdı. Ameliyat sayısı düştü. Sistem kilitlendi” dedi.

        ŞÜKRAN ÖZÇAKMAK / AHT

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ