Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bu bebek adı gibi Yiğit çıktı!

        YİĞİT, Sultan ve Sadık Turciyan çiftinin ilk bebeği. 30 Eylül’de dünyaya gelmesi beklenirken annesinde oluşan plasenta sorunları nedeniyle daha 25 haftalıkken 1 Temmuz’da sezaryenle doğdu.

        Ancak doktorlar ameliyata girerken kürtajı planlıyordu. Çünkü plasenta ile rahim arasında kanama olmuş, Yiğit bebeğin hayatta kalma şansı neredeyse sıfıra inmişti. A

        Star Gazetesi'nden Özlem Yurtçu'nun haberine göre, Kadın Doğum Uzmanı Dr. Tamer Sözen’in yaptığı sezaryen ameliyatıyla ilk nefesini alan Yiğit bebek ilk çığlığını da atınca ameliyathanedeki herkes şoke oldu. Çünkü Yiğit, yaşamayı seçmişti. Sadece 440 gram olan minik Yiğit acilen yenidoğan yoğun bakım ünitesine alındı.

        4.5 aylık yoğun bakım maratonundan bir kez de kalp masajıyla hayata dönerek sağ çıkmayı başaran Yiğit, geçtiğimiz pazar taburcu olarak gerçek sıcak yuvasına kavuştu.

        Yiğit’in doğumunu gerçekleştiren Dr. Tamer Sözen, “Bizim için de çok şaşırtıcı bir vaka oldu açıkçası. Bu şekilde erken doğumlar olur ama bu bebekler genellikle kaybedilir. Yiğit mücadeleci çıktı” diye konuştu.

        Yoğun bakımda kalbi durdu Yoğun bakım süresince Yiğit’in tedavisiyle ilgilenen Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Talay şunları söyledi: Türkiye’de bu kadar küçük doğup hayatta kalabilen bir vaka daha var. İki üç yıl önce 382 gram doğmuş. Bu bebekler erken doğduğu için akciğer gelişimlerini henüz tamamlamamış oluyorlar. Ayrıca kafa içi kanama, ağır enfeksiyonlar, göz sorunları, bağırsak iltihaplanmaları gibi tehlikeli durumlara da çok açık oluyorlar. Nitekim Yiğit’in bir kez kalbi durdu, masajla geri döndürdük. Gözlerinden lazer operasyonu geçirdi. Ama hepsinden sağlam çıkmayı başardı. Bu bebeklerin hayatta kalması, yenidoğan ekibinin eğitimi ve tecrübesine de bağlı.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ