Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Mutlu ve sağlıklı bir yıl diledik ama...

        İşte 2011 yılında sağlık alanında yaşananlar...

        TAM GÜM YASASI

        Binlerce doktoru sokağa döken "Tam gün" uygulaması 26 Ağustos'ta Resmi Gazete’de yayımlanan bir kararnameye ile başladı. Kararnameye göre, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na bağlı olarak kamu sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin mesai dışında muayenehane açarak ya da bir kuruluşta çalışarak meslek icra etmeleri yasaklandı.

        Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 28 Aralık 2011 tarihinde yaptığı bir açıklama ile; 'Tam Gün Yasası'nın uygulanmaya başlamasından itibaren Sağlık Bakanlığı'nda 31 bin 484 uzman hekimden 422'sinin emekli olarak veya istifa ederek görevlerinden ayrıldığını, üniversitelerde ise 12 bin 784 öğretim üyesinden 765'inin sadece eğitim hizmetlerinde kalmayı tercih ettiğini, 18 kişinin istifa ettiğini ve 53 kişinin de yaş haddinden emekli olduğunu bildirdi.

        YABANCI HEKİM

        Kasım ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararname ile yabancı hemşire ve hekimlere Türkiye'de çalışabilmenin kapıları açıldı. Yabancı doktor ve hemşirelerin önce diploma denkliği almaları ve Türkçe dil barajını aşmaları şartı konuldu. Her iki koşulu da yerine getiren yabancı hekim ve hemşireler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının çıkaracağı düzenlemeye göre çalışma izni de alırlarsa Türkiye'de muayenehane açabilecek ya da özel bir hastanede çalışabilecek.

        İLAÇTA İSKONT ORANLARI

        Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ilaçlarlarda uygulanacak indirim oranlarında değişikliğe gitti. İlaçta kamu iskonto oranı yüzde 41'e çıkınca, eczanelerde kriz yaşanmaya başladı. Hastalar özellikle insülin ve kanser ilaçlarına ulaşmada zorluk yaşadı. Piyasada ilaç sıkıntısına neden olan ‘iskonto’ krizine ilaç sanayine uygulanan yüzde 18’lik KDV’nin 8’e çekilmesi ile çözüm bulundu.

        İLAÇTA KATKI PAYI

        İlaçta katılım payı getiren, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı yasa tasarısı Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Buna göre hastalar, aile hekimlerince yazılanlar dahil olmak üzere reçetede yer alan üç kalem ilaç için 3 TL, ilave her kalem ilaç için 1 TL ödeyecek.

        AKILCI İLAÇ KULLANIMI

        Sağlık Bakanlığı aşırı ve gereksiz ilaç kullanımına karşı ‘Akılcı İlaç Kullanımı’ projesini hayata geçirdi.

        BİSFENOL A TEHLİKESİ

        HABERTÜRK Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı’nın "Pet şişelerden kurtulun" başlıklı yazısı ile gündeme gelen pet şişe ve plastik damacanadaki kanser tehlikesi tüm Türkiye’de tartışma yarattı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kanserojen olabileceği şüphesi üzerine AB ile paralel olarak, bebek beslenmesinde kullanılan polikarbonat malzemelerin üretiminde Bisfenol A (BPA) kullanımını yasakladı

        NEGATİF PERFORMANS

        Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, reçetelere gereksiz ilaç yazılmasının önüne geçilmesi için Sağlık Bakanlığı’nın hekimlere yönelik 'negatif performans' çalışması başlattığını söyledi.

        DÖNER SERMAYE DEĞİŞİKLİĞİ PROTESTOLARA NEDEN OLDU

        Sağlık Bakanlığının, 6 Temmuz'daki Döner Sermaye Yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle, hekimlerin kadro unvan katsayıları yükseltilerek, döner sermayeden aldıkları pay artırılırken, hekim dışı çalışanların mağdur edildiği öne sürülerek değişiklik protesto edildi.

        AİLE HEKİMLİĞİ

        Aile hekimliği uygulamasının yaygınlaşmasıyla Türkiye'nin sağlık haritası oluşturuldu. Hastalık bilgilerinin tek bir hekim tarafından kaydedilmesi, bu bilgilerin elektronik bilgi havuzunda toplanmasıyla Sağlık Bakanlığı'nın hangi ilacın kaç kutu yazıldığını, hangi hastalığın hangi bölgede ne kadar olduğunu görebilmesi sağlandı.

        BİYOMETRİK KİMLİK DOĞRULAMA SİSTEMİ

        Sosyal Güvenlik Kurumu, sağlık karnesinin ardından vatandaşlık numarasıyla da 'hayali muayenelerin' önüne geçemeyince Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi'ni (avuç içi damar izi taraması) 2012 yılının ikinci yarısında uygulamaya sokacak. Buna göre; hasta avuç içindeki haritasını okutturacak ve kimlik bilgileri ile kontrol yapılacak. İlk müracaatta avuç içindeki damar haritası rakamsal kodlara dönüşerek veri tabanına aktarılacak ve bunun karşılığındaki kimlik bilgileri daha sonraki müracaatlarda kimlik doğrulaması yapılarak muayene için provizyon verilecek.

        BORÇLAR SİLİNİYOR

        Sağlık Bakanlığı, ''sosyal güvenceden yararlanamayan vatandaşların hastanelere olan borçlarının silineceğini'' bildirdi. Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, üniversite hastaneleri dahil kamu hastanelerinde vefat edenlerden ve ödeme gücü bulunmayanların 26 Nisan 2011 tarihine kadar olan tedavi borçlarının silinmesinin öngörüldüğü belirtildi.

        RANDEVU SİSTEMİ ÜCRETLENECEK

        Sağlık Bakanlığı, yeni yılla birlikte tüm yurtta “Merkezi Hastane Randevu Sistemi”ni (MHRS) hayata geçirecek. Uygulamaya göre Sağlık Bakanlığı’na bağlı 2. ve 3. basamak hastaneler ile ağız ve diş sağlığı merkezlerinden randevu almak isteyenler, artık hastanelerin Türk Telekom hattını değil, “Alo 182 MHRS Çağrı Merkezi”ni arayacak. Vatandaşın karşısına çıkacak olan operatörler, danışmanlık hizmeti de sunarak, istenilen hastane ve doktor için randevu verecek. Ancak Alo 182 MHRS Çağrı Merkezi’ni arayarak canlı operatörle yapılan her görüşmenin bedeli yaklaşık 4 lira, ortalama süresi ise 7 dakika olcak.

        TRAFİK KAZASI GEÇİRENLERİN TEDAVİSİ DEVLETTEN

        Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çıkarılan torba yasanın ardından, trafik kazalarında yaralıların tedavi giderlerinin karşılanmasına yönelik genelge yayımladı. Genelgede,"Trafik kazasının oluş tarihine ve kazazedenin genel sağlık sigortalısı olup olmadığına bakılmaksızın 25 Şubattan itibaren üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca verilecek tüm sağlık hizmet bedelleri Kurumca karşılanacak" denildi.

        YEŞİL KART TARİH OLUYOR

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK)'nın yaptığı yeni düzenleme çerçevesinde, yeşil kart sahipleri ile hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişilerin, 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alınacak. Yeşil kartın tarihe karışacağı uygulama ile yeşil kartlıların yılbaşından itibaren özel hastaneler ile üniversite hastanelerine de gitmesi mümkün olacak.

        CEP TELEFONU KANSER YAPAR UYARISI

        Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Kanser Araştırmaları Kurumu, cep telefonu ve kablosuz iletişimin beyin kanserine neden olabileceğini açıkladı.

        TÜRK DOKTORA EMMY ÖDÜLÜ

        “The Doctor Oz Show” izlenme rekorları kırdı. Time’ a kapak oldu, ardından “en bilgilendirici talk şov” ve “en iyi talk şovcu” dallarında iki Emmy ödülü aldı.

        GRİPLE MÜCADELE

        Science Express isimli tıp dergisinde yayınlanan ve grip virüsü ile enfekte edilen fareler üzerinde yapılan araştırmada tüm A tipi grip virüslerine karşı etkili olan bir antikor tespit edildi ve bu antikorun tedavide de işe yarayabileceği ortaya çıktı.

        DOKTORLARIN GÜVEN SORUNU

        Türk Tabipler Birliği’nin yaptığı bir ankete göre; doktorların yüzde 56’sı defansif tıp yöntemini benimsediklerini, yüzde 53.1'i ise hasta muayene veya tedavi ederken kendilerini yetersiz hissettiklerini söyledi.

        OBEZİTE İLE MÜCADELE

        Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı okul kantinlerinde hamburger, hazır meyve suyu, enerji içeceği ve kızartma gibi ürünlerin satılmaması kararı aldı. Öğrencilerin sağlıklı beslenmesini sağlamak amacıyla yürütülen çalışma kapsamında kantinlerde ayran, yoğurt, meyve ve taze sıkılmış meyve suyu satışı zorunlu hale getirilecek.

        DENGE BİLEKLİĞİ TARTIŞMASI

        "Vücudu dengeler” sloganıyla satılan bileklik, Mayo Clinic’in, “Bilimsel hiçbir tarafı yok” araştırması sonucu tazminat davalarına konu oldu.

        EMEKLİ GENERALLERDE OBEZİTE MUHTİRASI

        Amerika’da, üst düzey 130 emekli general, amiral ve subaydan oluşan bir grup, "Too Fat to Fight" başlıklı yazı ile, 17-24 arasında olan 9 milyondan fazla gencin isteseler bile şişmanlık yüzünden askere alınmalarının mümkün olmadığını, bunun ülke güvenliği için ciddi bir tehlike yarattığını ve acil tedbirler alınması gerektiğini vurgulandı.

        TIP KONGRELERİNE BAKANLIK AYARI

        Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı yönetmelik ile devlet hastanelerinde çalışan doktorların yurt içi ve dışı kongrelere katılımı denetim altına alınırken, ilaç firmalarının tıbbi kongrelere desteği, doktor başına yılda 5 defayla sınırlandırıldı. Ocak ayında yürürlüğe girecek yönetmelikle turizm mevsiminde kongre düzenlenmesinin de önüne geçiliyor.

        GRİP AŞISI

        Minnesota Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan bir analiz, bugüne kadar aşı olanların gripten yüzde 70-90 oranında korunduğu iddialarının gerçek olmadığını ortaya koydu.

        1967 senesinden beri grip aşılarıyla alâkalı 5.707 makalenin tarandığı ve bunlar içinde bilimsel bakımdan tam yeterli bulunan 31 tanesinin değerlendirdiği analize göre, grip aşılarının 18-65 yaş arasındaki sağlıklı erişkinlerdeki etkinliği sadece yüzde 59.

        KOLESTEROL TARTIŞMASI

        İlk olarak HABERTÜRK'ün yayınları ile gündeme gelen kolesterol tartışmasında, kolesterolü düşürmek için kullanılan statinlerin hekimleri ikiye bölmesi üzerine SGK, statin, hipertansiyon, antibiyotik ve mide ilaçları için düzenleme yapılmasını kararlaştırdı. İlaç harcamaları içinde önemli yer tutan bu ilaçların kullanımına sınırlama getirmek için yapılan düzenlemeyle, bu ilaçları sadece uzman hekimler tarafından yazabileceği şartı getirildi.

        ÖZEL HASTANELERİN ACİLLERİ ÜCRETSİZ

        Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sadece birkaç branşta kendisiyle sözleşme imzalayan özel hastanelerin acillerini vatandaşa ücretsiz hale getiriyor. Sözleşme taslağı hazırlayan SGK, kısmi sözleşmeli hastanelerden, acile gelen her hastaya ücret almadan bakmasını istedi. Yeni sözleşme 1 Ocak 2012'den itibaren geçerli olacak.

        ÖZEL HASTANELERDE 9 HASTALIK İÇİN ÜCRET ÖDENMEYECEK

        Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile özel sağlık kuruluşları arasında imzalanan 2012 yılı sözleşmesi ile hastalar;

        1-Acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri.

        2-Yoğun bakım hizmetleri.

        3-Yanık tedavisi hizmetleri.

        4-Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri).

        5-Yeni doğana verilen sağlık hizmetleri.

        6-Organ doku ve kök hücre nakilleri.

        7-Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri.

        8-Diyaliz tedavileri.

        9-Kardiyovasküler cerrahi işlemleri için ücret ödemeyecekler.

        SİLİKON SKANDALI

        Kanser yaptığı tespit edilen PIP marka sanayi tipi silikonun Fransa'da üretilerek tüm dünyaya satıldığı ortaya çıktı. Fransa Sağlık Bakanı Xavier Bertrand, PIP marka göğüs silikonlarının, "önlem amacıyla ve aciliyeti olmadan" çıkarılmasını tavsiye etti. Uluslararası polis teşkilatı İnterpol, PIP marka göğüs silikonlarını üreten şirketin kurucusu Jean-Claude Mas'ın yakalanması için "kırmızı bülten" yayınladı. Türkiye'de de en az 300 kadına sanayi tipi silikon takıldığı öne sürüldü. Uzmanlar, göğüs estetiği yaptıranlara, hekimleri ile görüşmeleri ve kullanılan silikonun sertifikasını almaları uyarısında bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ