Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Dünyada tam yüz nakli operasyonları, tam yüz nakli, yüz nakli, Uğur Acar, Akdeniz Üniversitesi, Prof Dr Ömer Özkan

        HABERTURK.COM SAĞLIK HABERLERİ SERVİSİ

        Türkiye'de Ahmet kaya'dan alınan yüzün Uğur Acar'a nakledilmesi, dünya medyasından da flaş haber olarak geçti.

        İki kol ve bir bacak naklinin de aynı anda gerçekleşmesi ve bunun dünyada bir ilk olması nedeniyle gözlerin çevrildiği Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından yapılan operasyonun ardından basına verilen ilk görüntüler gerçekten bir mucizeye işaret ediyordu. Donörün ailesinin verdiği destek, operasyonun başarıyla tamamlanmasıyla tam bir örnek vak'a olarak kabul edilen bu operasyonun üzerinden 4 gün geçtikten sonra bugün Acar'ın basına dağıtılan fotoğraflarında yüzünün blurlandığı dikkat çekti.

        Uzmanlar, yüz naklinin ardından yüzün şişmesi nedeniyle bu durumun normal olduğunu, Acar'ın yüzünün 10'uncu günden itibaren naklin ilk gününde alınan görüntülerdeki haline döneceğini tahmin ediyor.

        Peki tıp literatürüne geçen bu operasyon emsallerine göre ne kadar başarılı?

        İşte dünyada ses getiren yüz nakli operasyonları

        Dünyada insandan insana ilk kısmi yüz nakli 2005 yılında, yüzü Labrador cinsi köpeği tarafından parçalanan Isabelle Dinoire isimli hastaya yapıldı. Fransa'da yapılan operasyonla Dinoire'nın yüzü orijinal haline döndürülmeye çalışılırken, hastanın ağız ve burun bölgesini de kapsayan üçgen şeklinde bir parçanın nakli gerçekleştirildi.

        Dünyanın ilk tam yüz yenileme operasyonu ise Hindistan'da gerçekleşti. Örgülü olan saçlarını çim biçme makinasına kaptıran Sandeep Kaur isimli çocuğun yüzü, annesi tarafından hastaneye iki parça halinde ve bir plastik poşet içerisinde getirildi. Uzun süren bir operasyonun ardından Kaur'un yüzü, kendi organıyla yenilenmiş oldu.

        Tıp literatürüne ilk "tam yüz nakli" yani Ahmet Kaya'dan Uğur Acar'a yapılan operasyonun ilk örneği olarak giren vak'a ise İspanya'da Oscar isimli bir hastaya yapılan nakil operasyonuydu. Bu operasyonda, kazayla kendi suratını silahla vurmuş olan Oscar'a "tam yüz nakli" yapıldı. 20 Mart 2010 tarihinde gerçekleştirilen operasyona toplam 30 İspanyol doktor katıldı.

        Fakat Fransızlar, 8 Temmuz 2010 tarihinde, dünyadaki ilk tam yüz nakli operasyonunu gerçekleştirdiklerini ilan ettiler.

        İsmi açıklanmayan hastanın operasyon öncesi fotoğrafları da sır gibi saklanırken, operasyon sonrasına ait sadece tek bir fotoğraf basına sızdı.

        Fransızlar'ın, bu operasyona "dünyada ilk" demelerinin sebebi ise, nakil sırasında hastaya gözyaşı kanalları ve gözkapağı naklinin de gerçekleştirilmiş olması.

        İspanya'daki operasyonda bu nakillerin gerçekleştirilmediği savunuldu.

        ABD'de ilk yüz nakli Connie Culp isimli, kocası tarafından yüzünden vurulan ve yüzü tamamen deforme olan, hastaya yapıldı. Aslında ardarda çok sayıda estetik operasyon geçiren Culp'un operasyonunun en önemli ayağı, yüz nakli kısmıydı.

        ABD'de ilk tam yüz nakli ise Dallas Wiens isimli bir hastaya 2011 yılında yapıldı. Yüksek gerilim hattında çalışırken yaşadığı bir kaza nedeniyle yüzü tamamen yanan Wiens'e yeni bir yüz nakledildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ