Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Cinsel Sağlık Kısırlık Utanmayın, danışın

        'Kontrol Noktası'' projesi, doğum kontrol konusunda özellikle kadınları bilinçlendirmek amacıyla Türkiye genelinde yaklaşık 300 eczanede nisan ayı başında aynı anda başlatılacak.

        Bayer HealthCare (BHC) Genel Tedaviler ve Kadın Sağlığı Bölümü'nün Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği ile birlikte geliştirdiği ''Kontrol Noktası'' projesi, düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

        Toplantıda GFK Türkiye tarafından Bayer sponsorluğunda gerçekleştirilen ''Kadın Sağlığı'' araştırmasının sonuçları da açıklandı.

        Bayer Kadın Sağlığı ve Genel Tedaviler Bölümü iş birimi direktörü Dr. Oğuz Mülazımoğlu, yaptığı konuşmada, geçen yıl Bayer tarafından yaptırılan araştırmanın da gösterdiği gibi Türkiye'de kadınların doğum kontrol konusundaki bilgi kaynakları arasındaki büyük bir oranı, arkadaşları ve internetin oluşturduğunu söyledi.

        Türkiye'de doğum kontrol kullanma oranının yüzde 14'lerde olduğuna işaret eden Mülazımoğlu, son yıllarda bu alandaki bilinci arttırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını aktardı.

        Mülazımoğlu, tüm Türkiye'de toplantıları devam eden OC (Oral Kontraseptif) Akademi ile doktorların doğum kontrolü ve korunma yöntemleri konusunda bilgi ihtiyaçlarını gidermeyi, sosyal medya projeleri ile kadınların dikkatini doğum kontrol konusuna çekmeyi hedeflediklerini belirtti.

        Eczacı-doktor-kadın üçgeninin doğru bilgiye ulaşma konusunda çok önemli olduğuna işaret eden Mülazımoğlu, toplumda doğru doğum kontrol yöntemleri konusunda bilinç oluşturmak amacıyla başlatılan ''Kontrol Noktası'' projesiyle kadınların sıklıkla uğrayabildikleri eczanelerden kadın sağlığı ve doğum kontrol yöntemleri hakkında doğru bilgi alacaklarını söyledi.

        Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı eczacı Neylan Zırhlıoğlu da Kontrol projesiyle kadınların ilk başvuracakları nokta olmak istediklerini kaydeden Zırhlıoğlu, doğum kontrolü gibi konularda hala kadınların çok çekingen olduğunu ifade ederek, ''Kontrol Noktası projesi ile biz eczacılar özellikle kadınların arkadaşı, sırdaşı ve danışmanı olmak istiyoruz'' şeklinde konuştu.

        ''Kontrol noktası'' stantlarının Nisan ayından itibaren Pharmetic Derneği üyesi eczanelerde yer alacağını belirten Zırhlıoğlu, proje ile kadınların eczanelerine gelerek kimi zaman çekindikleri kimi zaman utandıkları için soramadıkları doğum kontrol konusundaki sorular hakkında kendi ihtiyaçlarına yönelik bilgi alabileceğini vurguladı.

        Kontrol Noktası projesinin koordinatörlüğünü üstlenen eczacı Fulya Urgancıoğlu da projenin Türkiye genelinde yaklaşık 300 eczanede başlayacağını belirterek, kadınların bu proje ile eczaneleri birer sağlık merkezi olarak görmesini sağlamak istediklerini vurguladı.

        Yıl sonuna kadar bin eczanede kontrol noktasını hayata geçirmeyi hedeflediklerini aktaran Urgancıoğlu, ayrıca proje kapsamında açılan internet sitesinde bir kadın doğum uzmanının soruların cevaplandıracağını bildirdi..

        KADIN SAĞLIĞI ARAŞTIRMASI VE TÜRKİYE

        Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Sağlığı Ana Bilim Dalı üyesi Prof. Dr. Sezai Şahmay, GFK tarafından Bayer sponsorluğunda gerçekleştirilen 15-49 yaş grubu arasındaki toplam 1425 kadın üzerinde yapılan Türkiye Kadın Sağlığı Pazar araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

        Türk kadınının doğum kontrol konusuna bakışında, eş ve arkadaşlarının etkisinin üst sıralarda yer aldığını vurgulayan Şahmay, araştırmaya katılan kadınların büyük çoğunluğunun korunma yöntemlerinin maliyetinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini düşündüğünün anlaşıldığını bildirdi.

        Yapılan araştırmada kadınların geldikleri sosyo–ekonomik statüye göre doğum kontrol yöntemleri konusunda da bilgi kaynaklarının farklılık gösterdiğine de işaret eden Şahmay, eğitim ve ekonomik düzeyin yüksek olanlar arasında ilk danışılan kişi jinekolog iken daha alt sosyo-ekonomik statülerde ilk başvurulan kişinin, yakın arkadaşlar olduğunu kaydetti.

        Prof. Dr. Sezai Şahmay, doğum kontrol hapları ile ilgili çok yanlış bilgi ve inanışlar olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

        ''Doğum kontrol hapları kilo aldırmaz, bu haplar metobolizmayı değiştirmez. Bu hapların tedavi amaçlı olarak kullanıldığı birçok başka alan vardır . Kıllanma, fazla kanama, sivilce gibi durumlarda da kullandırırız. Bu hapların kısırlık yaptığı inanışları tamamen yanlıştır. Aksine tüp bebek tedavisi sürecinde kadın hastaya doğum kontrol hapı kullandırılır. Doğum kontrol hapları cildi güzelleştirilmesine de katkıda bulunur.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ