Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Prof. Dr. Karatay, şişmanlığın verdiği bütün hastalıkların önlenebileceğini söyledi

        Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı'nın her ay düzenlediği Aile Söyleşileri kapsamında Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, Antalya Kültür Merkezi (AKM) Perge Salonu'nda 'Karatay Diyetiyle Yaşam Boyu Sağlık' konusunu işledi.

        Prof.Dr. Karatay, çok yoğun ilginin oluştuğu söyleşide, aşırı kilolardan kurtularak hastalıklardan uzak, enerjik ve kaliteli bir yaşam sürmenin püf noktalarını anlattı. Şişmanlığın genetik olmadığını ancak ailesel olabileceğini ifade eden Prof.Dr.Karatay, şişmanlığın verdiği bütün hastalıkların önlenebileceğini söyledi. Dünyada şişmanlığın en fazla ABD'de görüldüğünü dile getiren Prof.Dr.Karatay, Türkiye'nin bu konuda orta sıralarda yer aldığını kaydetti.

        SAĞLIKLI BESLENME

        Sağlıklı beslenme konusunda da bilgiler veren Prof.Dr.Karatay, “Yumurta yemeliyiz. Ancak yumurtanın kayısı kıvamında pişirilmesi gerekiyor. Çok pişmiş yumurtanın faydası yoktur. Yumurtayı çok yemenin de faydası yoktur. Bolca doğal peynir, zeytin ve zeytinyağı tüketmemiz gerekiyor. Zeytinyağı doğanın insanlara verdiği anne sütüdür. Doğal et yemeliyiz, örneğin pastırma gibi. En sağlıklı karbonhidrat fasulye ve mercimektir. Çiğ köfte sağlıklıdır. Fındık, fıstık vitamin deposudur. Kuzu ve özellikle keçi pirzolayı tüketebiliriz” dedi.

        KAN GRUBUNA GÖRE BESLENME OLMAZ

        Tansiyon, kalp, şeker, unutkanlık ve kanseri önleminin kişinin elinde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, kolestrol konusundaki ilaçların da pek faydalı olmadığını savundu. Kan grubuna göre beslenme şekli olmadığına dikkat çeken Prof.Dr.Karatay, anne sütünde ne varsa hepsinin tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi.

        EKMEKTEKİ FRUKTOZ ZARARLI

        Prof.Dr.Canan Efendigil Karatay, Türklerin en çok ekmek tüketen toplum olduğunu belirterek, ekmeğin içinde bulunan fruktozun direkt karaciğere gittiğini söyledi. Vücudun fruktozu eritemediğini dile getiren Prof.Dr. Karatay, Dünya Sağlık Örgütü'nün “Türkiye ekmek sorununu çözerse sağlık sorunlarını yüzde 30 oranında azaltabilir” görüşünün bulunduğunu belirtti. Prof.Dr.Karatay, Türklerin ekmeği azaltmalarının nedeninin damak tadı ve alışkanlık olduğunu açıkladı. Yaş ilerledikçe hareket etmenin ve su içiminin arttırılması gerektiğini vurgulayan Prof.Dr. Karatay, “Yaşlılar, mutlaka D vitaminine baktırmalı. Kanser hastalarının en önemli bağışıklığı D vitaminidir” diye konuştu.

        Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın eşi Dr. Günseli Akaydın, söyleşinin ardından Prof.Dr.Karatay'a katılımlarından dolayı çiçek verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ