Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Aylardır sarılık zannedilen bebek meğer...

        İZMİR / AHT

        18 binde bir görülen ve doğuştan safra yollarının tıkalı olması anlamına gelen "bilier atrezi" hastalığına yakalanan 3 aylık Zeynep Reyhan Öztürk, Universal Ege Sağlık Hastanesi’nde yapılan operasyonla şifa buldu. Afyonkarahisar’ın Çay İlçesi’nde dünyaya gelen Zeynep’e doğduktan kısa bir süre sonra sarılık teşhisi konuldu, ancak sarılık yaklaşık 2 ay devam edince minik bebek doktora götürüldü.

        Bebeğin dışkısının beyaz renkte olması doktoru şüphelendirdi. Yapılan tetkiklerde minik Zeynep’e “bilier atrezi” teşhisi kondu ve ameliyat kararı verildi. Çocuk cerrahisi uzmanları Prof. Dr. Orkan Ergün ve Op. Dr. Raziye Ergün tarafından yapılan ameliyatla minik Zeynep’in safra yollarındaki tıkanıklık açıldı ve ameliyatın hemen ardından safra akışı sağlandı. Sağlık durumu düzelen Zeynep, ameliyattan 3 gün sonra taburcu oldu. Kızları doğduğundan beri hastanelerden çıkamayan anne ve baba ise doktorların verdiği iyi haberin ardından derin bir nefes aldı.

        UZAYAN SARILIĞA DİKKAT

        Prof. Dr. Orkan Ergün, “Bebeklerde uzayan sarılıkların altından, ender görülen bazı safra yolları sorunları çıkabilir. Bunlardan en kritik olanı ‘bilier atrezi’ hastalığıdır. Zamanında tanı almayan ve cerrahi tedavisi yapılmayan bu hastalarda karaciğerde siroz gelişir ve nakil kaçınılmaz olur. Türkiye’de bu hastalığın teşhisi ortalama 75 günde konuluyor. Kritik süre olan 2 ayı geçirmeden yapılan ameliyatlarda başarı şansı yüzde 60-80 civarında oluyor. Daha geç ameliyat edilenlerde ise başarı şansı yüzde 10’un altına düşüyor. Zeynep’in ameliyatı çok başarılı geçti ve şansı yüzde 10 olmasına rağmen çok iyi bir sonuç elde ettik. Nakil gereksinimi halinde bile bebek kendi karaciğeri ile büyüme şansı bulacağı için başarı şansı artacaktır.” 

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ