Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağrı Bilimi Kulak ağrısı deyip geçmeyin!

        Kulak ağrısıyla başlayan zamanla çocuğun öğrenme yeteneğinde gerilemeye, işitme kaybına neden olan orta kulak iltihabı daha çok çocuklarda ve kış aylarında görünüyor.

        Zamanında müdahale için ebeveynlerin belirtileri iyi gözlemlemesi ve zamanında bir uzmana başvurması ise hastalığın seyrinde büyük önem taşıyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ahmet Turgay Süzen, ebeveynleri orta kulak iltihabı hakkında bilgilendirdi. Orta kulak iltihabının oluşumu hakkında bilgiler veren Süzen, “Orta kulak boşluğunda sıvı birikmesi olarak bilinen orta kulak iltihabı, ateş ve ağrı gibi ani belirtilerle kronik hale gelebilen bir hastalıktır.

        Son altı ay içinde üç veya son bir sene içinde dört orta kulak iltihabı atağı geçiren çocuklar sık kulak enfeksyonu geçiriyor olarak değerlendirilir. Tıbbi tedavisine rağmen ilk 72 saat içinde şikayetlerinin devam etmesi halinde tedavinin yeniden planlanması gereklidir. Beş yaşın altındaki çocuklar, biberonla beslenen bebekler, yuvaya giden çocuklarda sıklıkla görülen orta kulak iltihapları genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında ya da enfeksiyonlu bir şekilde basınç değişikliklerine maruz kalındığında uçak seyahati, yükseğe çıkma ya da dalma meydana gelir” dedi.

        Rahatsızlığın belirtilerine de değinen Süzen, “Çocuğunuzda aşağıdaki belirtilerden bir veya birkaçını görüyorsanız orta kulak iltihabından şüphelenmeli ve en kısa zamanda bir uzmana başvurmalısınız. Orta kulak enfeksiyonları ağrılı geçer ve uykusuzluğa neden olur. Çocukların ten rengi normale oranla daha kırmızıdır. Çocuk gün boyu huzursuzluk içindedir ve sürekli bir kulağıyla oynar.

        Bir kulağının devamlı ses yaptığını söyleyebilir. Tekrarlayan kulak iltihapları ya da geçirilen üst solunum yolları sonrasında tedavilere rağmen orta kulakta sıvı birikimi olur. Hastalık, bu çocuklarda genellikle TV sesinin yükseltilmesi, okulda başarısızlık, iletişimde, konuşma ve telaffuzda bozukluk şeklinde kendini gösterebilir” diye konuştu. Orta kulak iltihabının tedavisi konusunda da bilgiler veren Süzen, şunları söyledi:

        "Orta kulak iltihabı bulaşıcı değildir, ancak orta kulak iltihabına yol açan üst solunum yolu enfeksiyonu bulaşıcı olabilir. Orta kulak iltihabı, 10-14 gün süreyle kullanılan antibiyotiklerle ve östaki tüpünün fonksiyonunu düzeltecek ilaçlarla tedavi edilir. Bazen çocuğun kulak zarı iltihap nedeniyle çok şişer, şiddetli ağrıya neden olur ve kulak zarında delinme riski saptanırsa kulak zarında küçük bir kesi yapılarak iltihabın boşaltılması gerekebilir. Küçük çocuklarda bu işlem ameliyathanede ve genel anestezi ile yapılır.

        Orta kulak iltihabı belirtileri olduğunda evde herhagi bir tedavi uygulamadan önce çocuğunuzun mutlaka doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekir. Evde uygulanabilecek yöntemler, çocuğun rahatlatılmasına yöneliktir. Ağrı kesici ve ateş düşürücüler ile çocuğun rahat uyku uyuması sağlanabilir. Kulak akıntısı olan çocuklar yüzmemeli, banyoda ise kulak kanalına su teması tıkaçlarla önlenmelidir. Eğer çocuğunuz yuva veya kreşe gidiyorsa daha büyük bir risk altındadır. Ona ellerini yıkamayı öğretmen ve gün içinde sık sık ellerini yıkamasını sağlayın. Çocuğunuzun nelere karşı alerjisinin olduğunu belirlemek için doktora başvurun. Çocuğunuzun alerjiye eğilimi varsa onu tozdan veya diğer alerji ortamından koruyun. Evde sigara içilmemesini ve çocuğun sigara dumanıyla temas etmemesini sağlayın."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ