Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Yatalak hastalara özel 'çarşaf'

        Pamukkale Üniversitesi Tekstil Mühendisliği, TUBİTAK ve bir tekstil firması işbirliğiyle, yatalak ve yoğun bakım ünitelerinde uzun süre kalan hastalarda çarşafa sürtünme ve ısı kaynaklı oluşan ''yatak yarası''nı ortadan kaldıracak çarşaf üretildi.

        Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Başkanı İsa Dal, yaptığı açıklamada, uzun süre yatağa bağımlı olarak yaşayan hastalarda ''bası'' denilen yatak yaralarının oluştuğunu belirterek, bu sorunu ortadan kaldırmak için bir tekstil firması ve Pamukkale Üniversitesi Tekstil Mühendisliği işbirliğiyle proje hazırladıklarını anlattı.

        Ar-Ge çalışmalarının ardından hazırladıkları projenin TUBİTAK tarafından onaylandığını ve bu kurumun çalışmaya yüzde 75 oranında destek verdiğini dile getiren Dal, sürtünme ve ısıdan kaynaklanan yaraları ortadan kaldıracak yüksek teknoloji polimer liflerden oluşan çarşafın, dünyada ilk kez Denizli'de üretileceğini söyledi.

        Dal, üniversite-sanayi işbirliğiyle ortaya çıkardıkları ürünün, insanlığa hizmet edeceğinden dolayı çok mutlu olduklarını ifade ederek, ''Böylelikle yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalarımızın ve yatağa bağımlı yaşayan vatandaşlar, çarşaf sayesinde bası yaralardan kurtulmuş olacak. Allah'ın izniyle ürün sayesinde artık hastalarımızın bu sıkıntıları ortadan kalkacak'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ