Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Emekliliği ertele alzheimer olma , Emeklilik, alzheimer , Fransa'da yapılan araştırma, nöroloji

        DİŞ HABERLER

        Erken emeklilik hayalleri kuran çalışanlara, bu kez kötü haber Fransa'dan geldi. Fransa'daki Uzım Yaşam Enstitüsü ve Bordeaux Üniversitesi ortaklığında yapılan bir istatistiksel araştırma, emekliliği ertelemenin alzheimer ve bunamayı geciktirdiğini gösterdi. İleri yaşlarda emekli olmanın alzheimer hastahğına yakalanma riskini önemli ölçüde düşürdüğü belirtilen makale, Avrupa Epidemiyoloji Dergisi'nde yayımlandı. İnsanların gittikçe daha erken yaşta emekli olmak istediği ifade edilen makalede, kişinin çalıştığı fazladan her 5 yılın bunama riskini en az yüzde 15, her bir yılın ise yüzde 3.2 azalttığı belirtildi.

        ÇALIŞMAK AKTİF KILIYOR

        Çalışmanın kişiyi fîziksel ve zihinsel olarak aktif kıldığını belirten uzmanlar, çalışanlarm sosyal bağlantılarınm da hafizanın güçlü tutulmasına yardımcı olduğuna dikkati çekti. Bunama ve alzheimer rahatsızlığı konusunda sıkça kullanılan "zihninizi kullanın, yoksa kaybedersiniz" deyimini hatırlatan araştırmacılar, hafızayı güçlü tutmak için ileriki yaşlarda da belirli egzersizlerin uygulanabileceğini bildirdi.

        DÜZENLİ SPOR ÖNEMLİ

        Uzmanlar, çalışanlara emeklilikten sonra da zevk aldıkları zihinsel ve fîziksel aktiviteleri yapmayı bırakmamalarım tavsiye ediyor. Emeklilikten sonra hayat temposu bir anda düştüğü için düzenlijpa emekliler için büyük önem kazanıyor. Sporun kan ve oksijen dolaşımmı sağladığını, beynin ise spor sırasında kontrol ve dikkat mekani masını ayakta tutup daha çok çal tığını ifade eden nöroloji uzmanls^ rı, günde bir saat yürüyüşün yeterli olacağınıbelirtiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ