Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme "Yumurtanın sarısı" aklandı!, Yapılan güncel klinik araştırmalar "kötü çocuk" ilan edilen yumurta sarısının masumiyetini kanıtladı, yumurtanın sarısı faydalı mı, yumurtanın sarısı zararlı mı
        1

        Sağlıklı olabilmek için kalori hesabı yapmak, düzenli egzersiz yapmak ve yediklerimize dikkat etmek gibi zahmetli işlere girişiyoruz. Yetmezmiş gibi, söz konusu yumurta olduğunda omletimizi hazırlarken "aman sarısını çıkartalım" diye uğraşıyoruz. Çünkü yıllardır bize söylenen o ki, yumurtanın sarısı öyle pek de matah bir şey değil. Ancak bu da yanlıi bildiğimiz doğrular arasına girdi...

        2

        Amerikalı beslenme uzmanı Liz Wolfe'a göre sarısıyla beraber pişirilen yumurta kalp hastalıklarına yol açmıyor, hatta yumurtanın sadece beyazını yemek sağlığımız için aslında kötü bir durum.

        3

        Yumurta sarısının kötü çocuk ilan edilmesine sebep olan kişi, 20.yy başlarında yaşayan araştırmacı Nikolai Anichkov oldu. Anichkov yaptığı bir çalışmada denek olarak kullandığı tavşanlara saf kolesterol verdi ve bunun sonucunda hayvanların damarlarının tıkanarak kalp hastalığına yakalandığını tespit etti. Ancak...

        4

        Beslenme uzmanı Wolfe, tavşan anatomisi ile insan anatomisinin hiçbir ortak özelliği olmadığının ve kolesterolün tavşanların doğal beslenme zincirinde yer almadığının altını çiziyor.

        5

        Yine de Anichkov'un tavşanlar üzerinde yaptığı bu deneyin ardından yağ açısından zengin besinler hakkında bir 'cadı avı' oluşmasına sebep olmuştu bile...

        6

        1950'lerde ülkelerin beslenme şekilleri konusunda araştırma yapan Ancel Keys, üzerinde çalıştığı 7 ülke arasında kalp hastalıklarına en çok yakalananların, hayvansal yağ içeren besinleri en çok tüketenler olduğu tezini ortaya attı. Ancak bu tezini destekleyen bir neden-sonuç ilişkisi yoktu. Üstelik hayvansal yağ tüketimi az olan ülkelerdeki ölüm oranları, diğerlerine göre çok daha fazlaydı.

        7

        Neyse ki o günden bugüne çok şey değişti. American Journal of Clinical Nutrition (Amerikan Klinik Beslenme Yayını) 2010 yılında gerçekleştirdiği 21 farklı çalışmada "doymuş yağ oranının koroner kalp hastalığı, felç ve koroner damar hastalıklarıyla ilişkili olmadığını" tespit eden bir makale yayınladı.

        8

        TIME dergisi bu yılın başlarında, 1984 yılında kapak konusu olarak işlediği bu konuyu tam tersi biçimde işleyerek argümanı değiştirmiş oldu. Önceden yumurta ve yağlı gıda tüketiminin tehlikeli olduğunu bağıran dergi, bu yıl okurlarını tereyağı yeme konusunda cesaretlendirmeye çalıştı!

        9

        Peki kalp hastalıklarının gerçek sebebi ne? Beslenme uzmanı Wolfe bu soruya "kronik stres, işlenmiş gıda ve sebze yağlarının fazla tüketimi sebebiyle vücutta oluşan iltihap" şeklinde cevap veriyor. Wolfe kısaca "evinize paket servisle gelen yemekleri azaltın" diyor.

        10

        Öte yandan yumurtanın sarısını yemeyerek aslında vücudumuzu, son derece faydalı bir besinden mahrum bırakmış oluyoruz. Wolfe'a göre yumurtanın sarısı bir A vitamini deposu olmakla birlikte cilde iyi geliyor, B vitamini açısından zengin olduğu için beyin ve kas sistemine iyi gelmekle beraber kadınların sağlıklı bir hamilelik geçirmesini sağlıyor. Ayrıca tükettiğiniz gıdaların toplam kalorisini düzgün hesaplarsanız, yumurta kilo almanıza da sebep olmuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ