Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları Nejat İşler'in hastalığı Sepsis, kanserden daha tehlikeli! 13 Eylül Dünya Sepsis Günü

        Ünlü oyuncu Nejat İşler'in rahatsızlığıyla gündeme gelen kan zehirlenmesi olarak adlandırılan 'sepsis' bağırsak kanserinden AIDS'e kadar birçok hastalığa bağlı ölümlerin toplamından daha fazla ölüme yol açıyor.

        Uludağ Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Nermin Kelebek Girgin, hastalığın kanserden daha tehlikeli bir hastalık olduğunu ancak daha az bilindiğini söyledi.

        13 Eylül DünyaSepsisGünü nedeniyle Çekirge Devlet Hastanesi'nde düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Nermin Kelebek Girgin, hastalığın dünyanın bir çok ülkesinde en fazla görülen hastalık türü olduğunu kaydetti.

        "KANSER VE AİDS TOPLAMINDAN DAHA FAZLA İNSAN ÖLÜYOR"

        Sepsisin çok sık görülen bir hastalık olmasına rağmen toplum ve çoğu sağlık çalışanları tarafından bilinmediğini anlatan Prof. Dr. Girgin,Sepsisenfeksiyonun çoklu organ yetmezliğine kadar ilerlediğine ve bu bağlı olarak ölüme kadar gittiğini belirtti.

        Girgin, hastalık hakkında şu bilgileri verdi: "Günümüzde bağırsak kanserinden AIDS'e kadar birçok hastalığa bağlı ölümlerin toplamından daha fazla insansepsissebebi ile ölmektedir. 50 günde ortalama bin kişinin hayatını kaybettiği ağır bir enfeksiyon olansepsistoplumda kazanılabileceği gibi, hastanede kazanılmış enfeksiyonlar dasepsise neden olabilir. Bu yüzden hastane çalışanların hastalara dokunmalarının ardından ellerini dezenfekte etmeden başka hastalara dokunmamaları gerekir."

        Hastalığın belirtileri, 'yüksek ateş, çarpıntı, nefes darlığı gibi giderek artan şikayetler' şeklinde ifade eden Girgin, erken tanı ve tedavi ile ölüm oranlarının azaltılabileceğini kaydetti. Dr. Girgin, hem toplumda, hem sağlık çalışanlarındasepsisfarkındalığı artırarak, önleme, erken tanı ve tedavi ilesepsise bağlı ölümleri azaltmak gerektiğini sözlerine ekledi.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ