Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları Ebola virüsü evcil hayvanlardan yayılır mı?, Avrupa'nın ilk Ebola hastası hemşirenin evinde beslediği köpek, hastalık riski sebebiyle uyutuldu

        HABERTURK.COM / DIŞ HABERLER

        Maymunlar, yarasalar ve diğer bazı yabani hayvanların Ebola virüsü taşıyıp yayılmasına sebep olduğu biliniyor. Ancak şimdi virüsün evcil hayvanları da tehdit ettiği düşünülmekte.

        Avrupa'nın ilk Ebola hastası olarak bilinen İspanyalı hemşirenin evinde beslediği köpeği Excalibur, mahkeme kararıyla geçtiğimiz gün uyutuldu. Gerekçe olaraksa 'potansiyel tüm tehditleri ortadan kaldırmak' gösterildi.

        Yapılan araştırmalara göre köpeklerin hiçbir semptom göstermeden Ebola virüsü taşıdığını gösteriyor. 2001-2002 yıllarında Gabon'da yaşanan Ebola salgını süresince ölü hayvanlardan beslenen köpeklerin 337'sinde bu virüse rastlandı.

        Ancak virüsü taşıyan bir köpeğin insanlara nasıl etki edebileceği konusu henüz net değil. Teoride virüs, hayvanların idrar, salya ve dışkıları yoluyla yayılıyor ve bu da -yine teoride- insanlara yayılma riski oluşturuyor.

        Şimdi Ebola riski olan bölgelerde yaşayan evcil hayvanlar hakkında bir önlem alınıp alınmayacağı ise tartışma konusu...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ