Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güncel Son dakika haberleri: Ayasofya'da ikinci skandal! Tarihi su haznesine ayakkabı koydular
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Ayasofya Camii'nde geçtiğimiz günlerde yaklaşık 500 yıllık İmparatorluk Kapısı'nın tahrip edildiği iddialarının ardından, Vakıflar Genel Müdürlüğü açıklama yaptı. Açıklamada konu ile ilgili inceleme başlatıldığı ve İmparatorluk Kapısı'ndaki aşınma ve tahribatın, ahşabın olağan sürecinden yıpranması ve ufak dokunma sonucu oluştuğu belirtildi.

        İÇERİSİNE AYAKKABI KONULDU

        Kapının onarılmasından günler sonra ise akılalmaz bir görüntü daha ortaya çıktı. Sosyal medyada paylaşılan ve 24 Nisan'da çekildiği kaydedilen görüntüde, Osmanlı Dönemi'nden kalma su haznesinin kapağının kırılıp içerisine ve yanına ayakkabı konulduğu ileri sürüldü.

        REKLAM

        SON DURUMU GÖRÜNTÜLENDİ

        Tepki çeken görüntülerin ardından Sanat Tarihi Derneği Başkanı Şerif Yaşar da, Ayasofya Camii'ne giderek su haznesinin onarıldığını görüntüledi.

        "KAYNAK YAPILMIŞ ANCAK MAALESEF OLMAMIŞ"

        Habertürk'e açıklamalarda bulunan Yaşar, "Sosyal medyada paylaşılan görüntüden sonra kendim gidip durumu gördüm. Bir restorasyon gerçekleştirilmiş. Bir kaynak yapılmış. Ancak maalesef olmamış. Bir skandalı başka bir skandal ile örtmeye çalışmışlar durum bu. Kapı ile ilgili suç duyurusunda bulunmuştum onun sonucunu bekliyorum. Soruşturma devam ediyor. Son olay ile ilgili bilgi sahibi olmak istedim. Ancak konuştuğum görevliler bilgi sahibi olmadıklarını söylediler." ifadelerini kullandı.

        İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

        İstanbul Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada görselin geçmişe ait olduğu, eserde herhangi bir orijinal parça kaybının olmadığı öne sürüldü.

        Yapılan açıklamada "Haberlerde su haznesi olarak adlandırılan, Osmanlı dönemi mermer küpün bakır kapağının menteşe bağlantı kısmında, geçmiş dönem onarımı mevcuttur. Adı geçen haber ve sosyal medya mecralarında bulunan fotoğraflarda görülen delikli ek parça, orijinal olmayan ve geçmiş dönemlerde eklenmiş bir parçadır.

        Bu onarım parçası (bakır) özgün bakır kapağa, lehim kullanılarak uygun olmayan bir biçimde monte edilmiştir. Son incelemelerde bakır onarım parçasının, birleştirilmesinde kullanılan lehimlerinden kırılarak ayrıldığı gözlenmiştir. Eserde herhangi bir orijinal parça kaybı yoktur. Tüm dünyada bilinen ve uygulanan konservasyon metotlarına uygun olarak, esere yeni bir ilave yapılması değil, mevcut halinin korunması prensibi benimsendiğinden mermer küpün bakır kapağında yenileme veya tamamlama yoluna gidilmemiştir" denildi.

        Açıklamada ayrıca Ayasofya'daki tüm eserler için İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı uzmanlarınca düzenli olarak kontrollerin yapıldığı ve herhangi bir deformasyon görülmesi halinde anında müdahale edildiği aktarıldı.

         Prof.Dr. İlber Ortaylı'dan Ayasofya açıklaması
        Prof.Dr. İlber Ortaylı'dan Ayasofya açıklaması Haberi Görüntüle
         Ayasofya'da İmparator Kapısı onarıldı
        Ayasofya'da İmparator Kapısı onarıldı Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ