Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem SON DAKİKA! Isparta Yalvaç'ta eğitim uçağı düştü... 3 asker şehit!

        Isparta Yalvaç'ta Casa tipi askeri eğitim uçağı düştü. Uçaktaki 3 asker şehit oldu. Isparta Valisi Şehmus Günaydın, "2'si pilot biri teknisyen 3 asker şehit oldu. Uçak 14.30'da düştü, ekipler bölgeye sevk edildi. Sapa bir yer olduğu için ulaşım zor" açıklamasında bulundu.

        Şehitlerin naaşlarının Yalvaç Devlet Hastanesi'ne götürüldüğünü kaydeden Vali Günaydın, "Otopsi işlemleri yapılıyor. Ondan sonra da Eskişehir'e götürülecek. Arama faaliyetleri kısa sürede tamamlandı. Zaten Hava Kuvvetleri'ne ait bir helikopter çok kısa süre sonra olay yerine intikal etmişti. Kısa süre içerisinde savcı arkadaşlarımız, diğer görevlilerimiz ulaşarak naaşlarımızı aldık. Şu anda otopsi işlemleri bitmek üzere" diye konuştu.

        KARA KUTU ARANIYOR

        Olayın oluş saatiyle ilgili net bir bilgi veremeyeceğini kaydeden Vali Günaydın, uçağın kara kutusuna ulaşılıp ulaşılmadığı ve uçağın düşüş nedeninin ise yapılacak çalışmanın ardından açıklanabileceğini vurguladı.

        Kaza sırasında bölgede yoğun sis olduğu söylentileriyle ilgili de Vali Günaydın, "Bu teknik bir çalışma. Teknik ekibin çalışmasının ardından açıklama yapılır" dedi.

        Düşen askeri uçağa ait ilk görüntüler ortaya çıktı.

        TSK'DAN AÇIKLAMA

        TSK'dan yapılan açıklamada "17 Ocak 2018 tarihinde 11.03’te konuşlu bulunduğu Eskişehir 1’inci Ana Jet Üs Komutanlığından planlı uçuş eğitimi maksadıyla içinde iki pilot ve bir teknisyen olduğu halde kalkış yapan bir CN-235 CASA tipi askeri nakliye uçağı ile saat 12.50 civarında radar irtibatı kesilmiş ve derhal arama kurtarma faaliyetlerine başlanmıştır.

        Saat 14.30 sularında Eğirdir Gölü kuzeyinde uçağımızın enkazına ve üç kahraman personelimizin naaşlarına ulaşılmıştır. Bu elim kaza neticesinde şahadet mertebesine erişen kahraman silah arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet değerli aile fertlerine, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve yüce Türk Milletine başsağlığı dileriz." denildi.

        Harita

        ŞEHİTLERİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

        DHA'nın haberine göre, Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı Kırkbaş köyü Hodulluca mevkiinde düşen, askeri nakliye uçağında şehit olan 3 askerin kimlikleri belli oldu. Şehitlerin, Hava Pilot Binbaşı Ümit Karamustafa, Hava Pilot Yüzbaşı Ali Şahin Odabaşı ve Hava Uçak Bakım Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Kadir Arlı olduğu açıklandı.

        YÜREK YAKAN SORU: NEDEN GELDİNİZ?

        Isparta'nın Yalvaç ilçesinde öğle saatlerinde düşen askeri nakliye uçağında şehit olan Astsubay Ömer Kadir Arlı'nın Kütahya'daki annesine acı haber ulaştı. Anne askeri erkana 'Neden geldiniz?', 'Ne oldu?' sorularını sormasına üzerine askeri erkanda bulunan komutanlar 'Hava anne ziyaretine geldik' diye cevap verip içeri girdiler.

        Acılı anne sakinleştirildikten sonra askeri erkan aileye oğullarının şehit olduğu bilgisini verdi.

        BABA OCAĞINA ATEŞ DÜŞTÜ

        Yalvaç ilçesi Eğirdir Gölü kuzeyinde düşmesi sonucu şehit olan 3 askerden Ordulu Yüzbaşı Ali Şahin Odabaşı'nın baba ocağına adeta ateş düştü. Altınordu Kaymakamı Niyazi Erten, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş ve askeri heyet, şehidin Altınordu ilçesinin Yaraşlı Mahallesi'nde oturan anne babasına acı haberi vermek üzere eve gitti. Acı haberi alan anne İnci ve baba Mustafa Şefik Odabaşı, büyük üzüntü yaşadı. Anne babanın sağlık durumu 112 ekiplerince her an kontrol edilirken, olayı duyan mahalle sakinleri de taziye için eve akın etti. Şehidin evine Türk bayrağı asılırken, mahalle sakinleri de evlerini bayrakla donattı.

        "UÇAĞIN DÜŞTÜĞÜ YER KARLI VE SİSLİ"

        Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın kazaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bir köylümüz uçağı düştüğü anda görüyor ve bildiriyor. Uçağın düştüğü yer yüksek bir tepe. Uçağın düştüğü yer karlı ve sisli. Uçak 12.50'de düşmüş, köylü 14.30'da görüyor ve haber veriyor" dedi.

        KÖYLÜLER İHBARDA BULUNDU

        Kırkbaş köylüleri askeri kargo uçağının düştüğü yönünde 112 Acil Çağrı Merkezi'nde ihbarda bulundu. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Düşen uçağın CASA tipi CN 235 kargo uçağı olduğu belirtildi.

        Eskişehir'den kalkan eğitim uçağında 2 pilot ve 1 teknisyen bulunuyordu. Uçağın eğitim uçuşu yaptığı, bir süre sonra radardan kaybolunca düştüğünün anlaşıldığı belirtildi. Kaza nedeniyse henüz bilinmiyor.

        CASA tipi CN 235 kargo uçağı
        CASA tipi CN 235 kargo uçağı

        Yalvaç ilçesi Isparta ilinde yer alır. Yalvaç haritası ve yakın yerlere mesafeleri haritada gösterilmektedir.

        CN-235 TİPİ UÇAKLAR DAHA ÖNCE DE KAZALARA KARIŞMIŞTI

        CN-235 tipi uçaklardan bugüne kadar tüm dünyada 5 kaza yaparken, bunların3'ü Türkiye'de meydana gelmişti.

        2001´de CN-235 tipi uçaklar 3 ay içinde üç kaza yaşadı. Ocak ayında Kayseri´de düşen uçakta 3 asker şehit oldu. Mayıs ayında Malatya´da meydana gelen ikinci kazada 34 asker şehit oldu. Aynı hafta içinde Ankara´da test uçuşu yapan uçak piste çakılıp 4 test pilotu yaşamını yitirince, CN-235 uçaklarının uçuşları geçici olarak durduruldu.

        CN-235 TEKNİK ÖZELLİKLER

        İspanyol CASA ile Endonezyalı IPTN tarafından tasarlanan uçak, halen Airbus portföyünde yer alıyor. Çift turboprop motorlu nakliye uçağı, Türk Hava Kuvvetleri´nin envanterine 1991´de girmeye başladı. Uçaklar halen Hava Kuvvetleri´nin yanı sıra Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları´nda da görev yapıyor. Toplam 59 adet uçak nakliyeden VIP taşımaya, deniz karakoldan elektronik karıştırmaya kadar farklı görevlerde kullanılıyor.

        Uçak kazasında jandarmayı olay yerine götüren görgü tanığı açıklama yaptı.

        Mürettebat:3 (2 pilot, 1 yükleme uzmanı/teknisyen)

        Kapasite:44 yolcu

        Yükleme sınırı:5,950 kg

        Uzunluk:21.40 m

        Kanat açıklığı:25.81 m

        Yükseklik:8.18 m

        Kanat alanı:59.10 metre kare

        Boş ağırlık:9,800 kg

        Maksimum kalkış ağırlığı:16,500 kg

        Motor tipi: 2 adet General Electric CT7-9C3 turboprop

        Motor gücü: 1,750 shp

        Seyir hızı:454 km/saat

        Menzil:5,055 km

        Servis tavanı:7,620 m

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ