Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Spor İşte sporda 2008 almanağı! - Diğer Haberleri

        İKİNCİ 6 AY

        Sporda 2008 yılının temmuz ayı Türk futbolu açısından acı bir kayıpla başladı.

        Futbol Federasyonu'nun, daha göreve henüz 5 ay önce seçilen, spor ve iş dünyasında çok sevilen bir sima olan başkanı Hasan Doğan, Muğla'nın Bodrum ilçesinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

        Temmuz ayında Türkiye açısından en önemli uluslararası başarı, Dünya Üniversiteler Hentbol Şampiyonası'nda Türkiye'nin, bayanlarda ilk kez birincilik kürsüsüne çıkmasıydı. Bu şampiyonada milli takımın as oyuncusu Yeliz Özel, hem ''en değerli oyuncu''seçildi, hem de ''gol kraliçesi'' unvanına erişti.

        Bu ayda dünyada ise Wimbledon Tenis Turnuvası, tek erkeklerde İspanyol Rafael Nadal, tek bayanlarda da ABD'li Venus Williams'ın zaferleriyle sonuçlanırken, Uluslararası Fransa Bisiklet Turu'nun galibi ise İspanyol Carlos Sastre oldu.

        TEMMUZ

        5 Temmuz:

        - Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan, Bodrum'da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.

        20 Haziran-6 Temmuz:

        - Voleybolda 16. Dünya Bayanlar Grand Prix müsabakaları sonunda 4 galibiyet ve 5 yenilgiyle 13 puan toplayan Türkiye, ilk kez yer aldığı bu organizasyonda averajla 6. sırada kalarak final hakkını elde edemedi.

        23 Haziran-6 Temmuz:

        - Sezonun 3. ''Grand Slam'' mücadelesi olan ve İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılan 126. Wimbledon Tenis Turnuvası'nda şampiyonlukları, tek erkeklerde İspanyol Rafael Nadal ilk, tek bayanlarda da ABD'li Venus Williams 5. kez kazandı.

        3-6 Temmuz:

        - Samsun'un Bafra ilçesindeki Balkan 19 Yaşaltı Gençler Badminton Şampiyonası'nda Türkiye, 5 altın, 4 gümüş ve 7 bronz madalyayla en başarılı ülke oldu.

        4-6 Temmuz:

        - Edirne Sarayiçi'ndeki 647. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı, finalde Ekrem Yavuz'u puanla 3-0 yenen Recep Kara elde etti.

        6 Temmuz:

        - Türkiye Kulüplerarası Atletizm 1. Ligi'nde 2008 sezonu şampiyonluklarını, erkeklerde 438 puanla Fenerbahçe ve bayanlarda da 398 puanla ENKA Spor kazandı.

        3-10 Temmuz:

        - Adana'daki Avrupa 22 Yaşaltı Avrupa Gençler Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası'nda şampiyonluğu, finalde Türkiye'yi 95-57 yenen İspanya, üçüncülüğü de Polonya'yı 55-51 yenen İsveç aldı. Türkiye şampiyonayı 5 galibiyet ve 2 yenilgiyle kapadı.

        5-10 Temmuz:

        - Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki Avrupa Eskrim Şampiyonası'nda Rusya, 3'er altın ve bronzun yanı sıra 1 de gümüş madalyayla en başarılı ülke oldu.

        8 ve 10 Temmuz:

        18 Yaşaltı (A) Genç Milli Futbol Takımı, Rusya ile Tula kentinde yaptığı özel maçları 1-0 kazandı ve 3-1 yitirdi.

        3-12 Temmuz:

        - Yunanistan'ın Patras kentindeki 1. Dünya İşitme Engelliler Futbol Şampiyonası'nda Türkiye, finalde Almanya'ya penaltı atışları sonucu 5-3 yenilerek ikincilikte kaldı, üçüncülüğü de Fransa, ABD'yi 2-0 yenerek aldı.

        12 Temmuz:

        - Atletizmde Almanya'nın Zell am Harmerbach kentindeki 7. Avrupa Dağ Koşusu Şampiyonası'nda Türkiye, 3'er altın ve gümüşün yanısıra 1 de bronz madalyayla en başarılı ülke olarak dikkati çekti.

        5-13 Temmuz:

        - İtalya'nın Venedik kentindeki 19. Dünya Üniversiteler Hentbol Şampiyonası'nda Türkiye, bayanlarda finalde Macaristan'ı 27-26 yenerek ilk kez şampiyon, erkeklerde ise Avusturya'ya 29-24 yenilerek 4. oldu. Erkeklerde şampiyonluğu ise Rusya, Belarus'a 33-17 üstünlük sağlayarak kazandı.

        Şampiyonada Yeliz Özel, bayanlarda (MVP) ''en değerli oyuncu'' seçildi ve gol kraliçesi oldu.

        Bu arada İspanya'nın Cadiz kentindeki Dünya Plaj Hentbolu Şampiyonası'nda da Türkiye, erkeklerde 3 galibiyet ve averajla 6. olurken, erkeklerde ve bayanlarda şampiyonluklar, yenilgi almayan Hırvatistan'a gitti.

        6 ve 13 Temmuz:

        - Futbolda UEFA Intertoto Kupası 2. turunda Sivasspor, Karadağ'dan OFK Grbalj'ı 2-2 ve 1-0'lık skorlarla eledi.

        7-13 Temmuz:

        - Kıbrıs Rum kesimindeki Lefkoşa'daki Avrupa Trap-Skeet Atıcılık Şampiyonası'nda Rusya, 4 altın ile 3'er de gümüş ve bronz madalyayla birinciliği aldı.

        8-13 Temmuz:

        - Polonya'nın Bydgoszcz kentindeki 12. Dünya Gençler Atletizm Şampiyonası'nda Türkiye, bayanlar 800 metrede Merve Aydın ile 1 gümüş madalyakazanıp takım halinde 12 puanla 25. sırada yer alırken, ABD, 11 altın 4 gümüş, 2 bronz madalya ve 174 puanla birinciliği, Almanya da 6 altın, 1 gümüş, 3 bronz madalya ve 122 puanla ikinciliği kazandı.

        9-13 Temmuz:

        - Voleybolda Japonya'nın Yokohama kentindeki 16. Dünya Bayanlar Grand Prix finalleri sonunda şampiyonluk, 5 maçını da kazanarak 10 puan toplayan Brezilya'nın oldu. 7. şampiyonluğunu kazanan Brezilya'yı, Küba 9 puanla 2. ve İtalya da 7 puan ve averajla 3. olarak izledi.

        - Yunanistan'ın Selanik kentindeki 8. Dünya Üniversiteler Güreş Şampiyonası'nda Türkiye, serbestte 3 gümüş, 2 bronz madalya ve 50 puanla takım halinde 3., grekoromende 2'şer altın, bronz madalya ve 43 puanla 2. olurken, bayanlarda da birinciliği ABD, 3 altın, 1 gümüş, 2 bronz madalya ve 61 puanla elde etti.

        11-13 Temmuz:

        - Polonya'nın Wroclaw kentindeki 6. Dünya Üniversiteler Karate Şampiyonası'nda Türkiye, erkekler katada takımda 1 altın, ayrıca 2 gümüş ve 3 bronz madalya aldı. Japonya ise 7 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalyayla en başarılı ülke olarak gözüktü.

        - Belarus'un Mogilev kentindeki Avrupa Genç Erkekler Voleybol Şampiyonası 3. tur eleme grubu mücadelesini 2 galibiyet, 1 yenilgi ve 5 puanla, 6 puanlı evsahibi ekip Belarus'un ardından 2. bitiren Türkiye, finallere kaldı.

        15-16 Temmuz:

        - Slovakya'nın Kösice kentindeki 12. Avrupa Genç Bayanlar Güreş Şampiyonası'nda Türkiye, 1 gümüş, 3 bronz madalyayla takım halinde 3. olurken, birinciliği Ukrayna, 4 altın, 1 gümüş ve 3 bronz madalyayla elde etti.

        17-18 Temmuz:

        - Slovakya'nın Kösice kentindeki 19. Avrupa Gençler Grekoromen Güreş Şampiyonası'nda Türkiye, 3 bronz madalyayla takım halinde9. sırayı alırken, birincilik ise 2'şer altın, gümüş ve bronz madalyayla Rusya'nın oldu.

        11-20 Temmuz:

        - İtalya'nın Chieti ve Pescara kentlerindeki 7. Avrupa Ümit Bayanlar Basketbol Şampiyonası'nda şampiyonluğu, finalde Fransa'yı 67-58 yenen Rusya, 4. kez kazandı. Üçüncülüğü ise İspanya'yı 73-46 yenen İspanya aldı. Şampiyonada 4'er galibiyet ve yenilgi alan Türkiye ise 7. sırada kaldı.

        17-20 Temmuz:

        - Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki 10. Dünya Üniversiteler Tekvando Şampiyonası'nda Türkiye, bayanlar 51 kiloda Sevde Mavi ile 1 altın, ayrıca 7 bronz madalya kazanırken, Güney Kore de 5 altın, 3'er de gümüş ve bronz madalyayla en başarılı ülke oldu.

        19-20 Temmuz:

        - Voleybolda 5. Erkekler Avrupa Ligi'nde şampiyonluğu, Bursa'daki finalde Hollanda'yı 3-1 ile geçen Slovakya ilk kez kazanırken, Türkiye de Almanya'yı 3-2 yenerek 3. oldu.

        Türkiye ligde, grupta 6 galibiyet, 6 yenilgi, 18 puan ve averajla 2. olup çıktığı yarı finalde Hollanda'ya 3-1 yenildi.

        - Bursa'daki 39. Balkan Gençler Atletizm Şampiyonası'nda Türkiye, 9 altın, 2 gümüş ve 3 bronz madalyayla takım halinde erkeklerde 176 puanla şampiyon, bayanlarda da 138 puanla 3. oldu. Bayanlarda birincilik ise 182 puanı bulunan Romanya'ya gitti.

        - Yunanistan'ın Kastorya kentindeki 63. Balkan Büyükler Atletizm Şampiyonası'nda Türkiye, 5'er altın ve gümüşün yanısıra 8 bronz madalyayla, takım halinde erkeklerde 127.5 puanla 3. ve bayanlarda da 109 puanla 4. oldu. Romanya ise erkeklerde 154, bayanlarda da 148 puanla birincilikleri kaptırmadı.

        - Slovakya'nın Kösice kentindeki 19. Avrupa Gençler Serbest Güreş Şampiyonası'nda Türkiye, 50 kiloda İbrahim Yılmz ve 66 kiloda Ender Coşkun ile 2 altın, 1'er de gümüş ve bronz madalyayla takım halinde3. sırayı alırken, birinciliği ise Gürcistan, 3'er altın ve bronz madalyayla elde etti.

        17-24 Temmuz:

        - İzmir'in Çeşme ilçesindeki Dünya Optimist Sınıfı Yelken Şampiyonası'nda Türk sporcuları dereceye giremezlerken, Porto Rikolu Raul Rios, 57 puanla birinciliği kazandı, Virgin Adaları ve Danimarka'dan sporcular da Rios'u izlediler.

        23-25 Temmuz:

        - Bursa'daki 13. Uluslararası Turgut Atakol Ümit Erkekler Basketbol Turnuvası'nda Türkiye, 3 maçını da kazanarak, 6 puanla yenilgisiz birinciliği elde ederken, Almanya, 5 puanla ikinciliği, Romanya da 4 puanla üçüncülüğü aldı.

        19 ve 26 Temmuz:

        - Futbolda UEFA Intertoto Kupası 3. turunda Sivasspor, Portekiz'den SC Braga'ya 2-0 ve 3-0'lık skorlarla yenilerek kupaya veda etti.

        22-26 Temmuz:

        - Fransa'nın Amiens kentindeki 6. Avrupa Yıldızlar Halter Şampiyonası'nda Türkiye, toplam 15 altın, 11 gümüş ve 8 bronz madalya kazanarak, takım halinde erkeklerde 566, bayanlarda da 536 puanla birinciliği kazandı, Türk sporcular ayrıca 2 de Avrupa Rekoru kırdılar. Erkeklerde Rusya ise 13 altın ve 2 gümüş madalya elde etti.

        - Yunanistan'ın Portaria kentindeki 8. Balkan Yıldız Bayanlar Voleybol Şampiyonası'nda Türkiye, finalde Sırbistan'ı 3-1 yenerek şampiyonluğu, evsahibi Yunanistan da Bulgaristan'ı aynı skorla yenerek üçüncülüğü aldı.

        5-27 Temmuz:

        - 95. Uluslararası Fransa Bisiklet Turu'nda birinciliği, İspanyol Carlos Sastre, 87.52.52.00'lık derecesiyle ilk kez kazanırken, ikinciliği Avustralyalı Cadel Evans ve üçüncülüğü de Avusturyalı Bernard Kohl elde etti.

        18-27 Temmuz:

        - Slovakya'nın Nitra kentindeki 25. Avrupa Genç Bayanlar Basketbol Şampiyonası'nda Türkiye, 5 galibiyet ve 3 yenilgiyle 9. sırayı alırken, şampiyonluğu, finalde Rusya'yı 63-57 yenen Litvanya ilk kez kazandı, Çek Cumhuriyeti de Fransa'yı 70-61 yenerek 3. oldu.

        22-27 Temmuz:

        - Avusturya'nın Linz kentindeki 31. Dünya Büyükler ve Gençler Kürek Şampiyonası'nda Almanya, 8 altının yanısıra 3'er gümüş ve bronz madalyayla en başarılı ülke olarak dikkati çekti.

        23-27 Temmuz:

        - Voleybolda Brezilya'nın Rio De Janeiro kentindeki 19. Dünya Erkekler Süper Ligi Final Grubu mücadelesinde şampiyonluğu, finalde Sırbistan'ı 3-1 yenen ABD ilk kez kazanırken, üçüncülüğü de evsahibi Brezilya'yı 3-1 yenen Rusya aldı.

        25-27 Temmuz:

        - Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki uluslararasıbüyük bayanlar basketbol turnuvasında şampiyonluk, 3 galibiyet, 6 puanla ve yenilgisiz olarak Macaristan'ın oldu. Türkiye, 2 galibiyet, 1 yenilgi ve 5 puanla ikincilik, Almanya da 1 galibiyet, 2 yenilgi ve 4 puanla üçüncülük elde etti.

        27 Temmuz:

        - Binicilikte İstanbul'daki 43. Atatürk Kupası mücadelesinde birinciliği, İstanbul Sipahi Ocağı Binicilik Kulübü'nden Ülkan Delikan, ''Ginsternoir'' adlı atıyla kazandı.

        26-30 Temmuz:

        - Bulgaristan'ın Kazanlık kentindeki 8. Balkan Yıldız Erkekler Voleybol Şampiyonası'nda Türkiye, finalde Sırbistan'a 3-0 yenilerek 2. olurken, evsahibi Bulgaristan da Karadağ'a aynı skorla üstünlük sağlayarak üçüncülüğü aldı.

        29-30 Temmuz:

        - İstanbul'daki 23. Dünya Gençler Grekoromen Güreş Şampiyonası'nda Türkiye, 60 kiloda Rahman Bilici, 96 kiloda Ahmet Taçyıldız ve 120 kiloda Rıza Kayaalp ile 3 altın, ayrıca 3 bronz madalya ve 59 puanla takım halinde birinci olurken, İran, 1'er altın ve bronzun yanısıra 3 gümüş madalya ve 50 puanla ikinciliği ve Azerbaycan da 1 altın, 2 gümüş madalya ve 33 puanla üçüncülüğü elde etti.

        Sporda 2008 yılının ağustos ayına, hatta tüm yıla damgasını vuracak en önemli organizasyon, 4 yılda bir düzenlenen ve 29.'su Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'de düzenlenen Yaz Olimpiyat Oyunları'ydı.

        Oyunlarda diğer ülkelere büyük bir üstünlük kuran evsahibi Çin Halk Cumhuriyeti, 51 altın, 21 gümüş ve 28 bronz madalyayla, ilk kez madalya klasmanının en üst basamağında yer aldı. ABD ise 36'şar altın ve bronzun yanı sıra 38 gümüş madalyayla bu kez ikincilikle yetindi.

        Spor kamuoyuna göre başarısız bir olimpiyat geçiren Türkiye ise 1 altın (serbest güreş 66 kiloda Ramazan Şahin), 4 gümüş ve 3 bronz madalyayla ancak 37. sırada yer alabildi.

        Oyunlarda atletizmde Elvan Abeylegesse, bayanlar 5 bin ve 10 bin metrelerde 2 gümüş madalya kazanarak, oyunlar tarihinde atletizmde madalya alan ilk Türk bayan atlet ve oyunlar tarihinde bir olimpiyatta 2 madalya alan ilk Türk sporcu unvanlarına erişti.

        Oyunların ardından düzenlenen Paralimpik Oyunları'nda ise okçuluk bayanlarda Gizem Girişmen, altın madalya kazanarak spor teşkilatını gururlandırdı.

        Ağustos ve eylül aylarını kapsayan 2 aylık dönemde ayrıca TFFSüper Kupa'yı Galatasaray, Avrupa Süper Kupası'nı Rus Zenit Saint Petersburg ilk kez müzelerine götürürlerken, Futbol Federasyonu'nda da Hasan Doğan'ın ölümüyle boşalan başkanlığa, başkanvekili Mahmut Özgener seçildi.

        Bu yılın ağustos ve eylül aylarında Türkiye ve dünya sporundaki gelişmelerin kronolojisi şöyle:

        AĞUSTOS

        31 Temmuz-1 Ağustos:

        - İstanbul'daki 11. Dünya Genç Bayanlar Güreş Şampiyonası'nda Türkiye, 55 kiloda Emriye Musta ve 72 kiloda Simge Yılmaz ile 2 altın, ayrıca 1 gümüş madalya kazanarak, 36 puanla takım halinde 4. sırada yer aldı.

        Türkiye'nin, tarihinde bayanlar güreşinde resmi müsabakalardaki ilk altın madalyalarını elde ettiği şampiyonada takım birinciliği, 2 altın, 3 gümüş, 1 bronz madalya ve 61 puanla Rusya, ikinciliği de 2 altın, 3 bronz madalya ve 52 puanla Japonya'ya gitti. ABD de 1 altın, 3 bronz madalya ve 43 puanla 3. sırada yer aldı.

        25 Temmuz-3 Ağustos:

        - Yunanistan'ın Amaliada ve Pyrgos kentlerindeki 25. Avrupa Genç Erkekler Basketbol Şampiyonası'nda şampiyonluğu, finalde Litvanya'yı 57-50 yenen evsahibi Yunanistan ilk kezkazanırken, Fransa'yı 73-68 yenen Hırvatistan da 3. oldu. Türkiye ise 5 galibiyet ve 3 yenilgiyle 9. sırada kaldı.

        27 Temmuz-3 Ağustos:

        - Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki Avrupa Ümit Erkekler Sutopu Şampiyonası'nda Türkiye, 2 galibiyet ve 5 yenilgiyle 14. olabildi. Şampiyonluğu, finalde evsahibi Sırbistan'ı 12-6 yenen Macaristan, üçüncülüğü de Yunanistan'ı 13-12 yenen Hırvatistan kazandı.

        2-3 Ağustos:

        - İstanbul'daki 23. Dünya Gençler Serbest Güreş Şampiyonası'nda Türkiye, 50 kiloda Ahmet Peker ile 1 altın, ayrıca 1 bronz madalya kazanıp takım halinde 22 puanla 8. sırada kalırken, takım şampiyonluğu ise 6 altın, 1 gümüş madalya ve 69 puanı bulunan Rusya'nın oldu.

        1 ve 6 Ağustos:

        - Futbolda Avrupa Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turunda Fenerbahçe, Macar MTK Budapeşte'yi (2-0) ve (5-0)'lık skorlarla eleyerek 3. ön eleme turuna yükseldi.

        4-6 Ağustos:

        - Adana'daki Uluslararası Zafer Kupası Büyük Bayanlar Basketbol Turnuvası'nda Türkiye, 3 maçını da kazanarak 6 puanla şampiyonluğu kazanırken, Fransa, 5 puanla ikinciliği ve Belçika da 4 puanla üçüncülüğü aldı.

        1-10 Ağustos:

        - Letonya'nın başkenti Riga'daki 11. Avrupa Ümit Erkekler Basketbol Şampiyonası'nda şampiyonluğu, finalde Litvanya'yı 96-89 yenen Sırbistan, 3. kez üst üste kazandı. Şampiyonada 5 galibiyet ve 3 yenilgi alan Türkiye ise İspanya'ya 91-72 yenilerek 4. sırada yer aldı.

        4-10 Ağustos:

        - İngiltere'nin Liverpool kentindeki AB Ülkeleri Bayanlar Boks Şampiyonası'nda Türkiye, 4'er altın ve bronz madalya kazanarak, takım halinde şampiyonluğa ulaştı.

        8 ve 10 Ağustos:

        - 17 Yaşaltı (B) Genç Milli Futbol Takımı, Belarus ile başkent Minsk'de yaptığı özel maçları 2-0 ve 2-1 kazandı.

        3-15 Ağustos:

        - Gaziantep'teki Dünya Gençler Satranç Şampiyonası'nda, bayanlarda Kübra Öztürk, Hintli sporcunun gerisinde ikinciliği alırken, genel klasmanda ilk 2 sırayı Hintli sporcular paylaştı, üçüncülüğü ise Alman sporcu aldı.

        8-17 Ağustos:

        - Polonya'nın Katowiçe kentindeki 20. Avrupa Yıldız Bayanlar Basketbol Şampiyonası'nda şampiyonluğu, finalde İtalya'yı 71-59 yenen İspanya 5. kez, üçüncülüğü de İsveç'i 73-44 yenen Fransa elde etti. Şampiyonada 4'er galibiyet ve yenilgisi bulunan Türkiye ise 8. sırada kaldı.

        13-17 Ağustos:

        - Ankara'daki 7. Balkan Genç Erkekler Voleybol Şampiyonası'nda Sırbistan, finalde Yunanistan'ı 3-1 yenerek 2. kez şampiyon, Türkiye de Karadağ'ı aynı sonuçlar yenerek 3. oldu.

        15-17 Ağustos:

        - Başkent Üsküp'teki Uluslararası ''Trophy Makedonya'' Erkekler Basketbol Turnuvası'nda (A) Milli Takım, 1 galibiyet, 2 yenilgi ve 4 puanla 3. oldu.

        17 Ağustos:

        - 3. TFF Süper Kupa'yı, Almanya'nın Duisburg kentindeki maçta, Fortis Türkiye Kupası sahibi Kayserispor'u Kewell ve Nonda'nın golleriyle 2-1 yenen Galatasaray, ilk kez kazandı.

        19 Ağustos:

        - Bodrum'da 5 Temmuz'da geçirdiği kalp krizi sonucu ölen Hasan Doğan'ın yerine Futbol Federasyonu Başkanlığı'na, Ankara'daki olağanüstü genel kurulda, federasyon başkanvekili Mahmut Özgener seçildi.

        20 Ağustos:

        - (A) Milli Futbol Takımı, İzmit'teki özel maçta Şili'yi Halil Altıntop'un tek golüyle 1-0 yendi.

        - 17. Avrupa Ümitler Futbol Şampiyonası 2. Eleme Grubu'ndaki 6. maçında milli takım, başkent Erivan'da Ermenistan'a 2-1 yendi.

        19 ve 21 Ağustos:

        - 19 Yaşaltı (A) Genç Milli Futbol Takımı, Finlandiya ile deplasmanda yaptığı özel maçlarda 2-1 ve 2-0 galip geldi.

        6-24 Ağustos:

        -Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'deki 29. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda evsahibi Çin Halk Cumhuriyeti, 51 altın, 21 gümüş ve 28 bronz madalyayla ilk kez 1., ABD, 36'şar altın ve bronzun yanısıra 38 gümüş madalyayla 2. ve Rusya da 23 altın, 21 gümüş ve 28 bronz madalyayla 3. olurken, Türkiye ise 1 altın (serbest güreş 66 kiloda Ramazan Şahin), 4 gümüş ve 3 bronz madalyayla 37. sırada yer aldı.

        36 dünya rekorunun kırıldığı oyunlarda atletizmde Elvan Abeylegesse, bayanlar 5 bin ve 10 bin metrelerde 2 gümüş madalya kazanarak, oyunlar tarihinde atletizmde madalya alan ilk Türk bayan atlet ve oyunlar tarihinde bir olimpiyatta 2 madalya alan ilk Türk sporcu unvanlarına erişti.

        15-24 Ağustos:

        - İtalya'daki 22. Avrupa Yıldız Erkekler Basketbol Şampiyonası'nda şampiyonluğu, finalde Çek Cumhuriyeti'ni 75-33 yenen Litvanya ilk kez elde ederken, şampiyonada 5 galibiyet ve 3 yenilgi alan Türkiye de Fransa'yı 77-65 yenerek 3. oldu.

        14 ve 28 Ağustos:

        - Futbolda Avrupa Şampiyonlar Ligi'nin 3. ön eleme turunda Fenerbahçe, Sırp FK Partizan'ı 2-2 ve 2-1'lik skorlarla elerken, Galatasaray ise Rumen Steaua Bükreş'e 2-2 ve 0-1'lik skorlarla elendi.

        UEFA Kupası 2. ön eleme turunda ise Beşiktaş, Bosna-Hersek'ten NK Siroki Brijeg'i 2-1 ve 4-0'lık skorlarla saf dışı bıraktı.

        27-29 Ağustos:

        - Konya'daki Efes Pilsen World Cup-7 Uluslararası Erkekler Basketbol Turnuvası'nda Türkiye, 3 maçını da kazanarak 6 puanla birinciliği elde etti. Turnuvada İngiltere ikinciliği ve Bosna-Hersek de üçüncülüğü aldı.

        29 Ağustos:

        - Futbolda 33. Avrupa Süper Kupası'nı, Monaco'daki maçta Avrupa Şampiyonlar Ligi Şampiyonu İngiliz Manchester United'ı 2-1 yenen UEFAKupası sahibi Rus Zenit Saint Petersburg ilk kez kazandı.

        26-30 Ağustos:

        - Bosna-Hersek'in Tuzla kentindeki 7. Balkan Genç Bayanlar Voleybol Şampiyonası'nda Türkiye, 2 galibiyet ve 2 yenilgiyle 7. sırayı alırken, şampiyonluğu ise finalde Bulgaristan'a 3-0 üstünlük sağlayan Sırbistan elde etti.

        28 ve 30 Ağustos:

        - 19 Yaşaltı (A) Genç Bayan Milli Futbol Takımı, İstanbul'daki özel maçlarda Azerbaycan'ı 1-0 ve 2-1 yendi.

        EYLÜL

        3-6 Eylül:

        - Macaristan'ın Pecs kentindeki 10. Uluslararası Witch Kupası Büyük Bayanlar Boks Turnuvası'nda Türk sporcuları, 2'şer birincilik ve ikincilik ile 3 de üçüncülük elde ettiler.

        6 Eylül:

        - Futbolda 19. Dünya Kupası Avrupa elemeleri 5. Grup'taki ilk maçında (A) Milli Takım, başkent Erivan'da Ermenistan'ı, Tuncay ve Semih'in golleriyle 2-0 yendi.

        Ümit milliler de 17. Avrupa Şampiyonası 2. Eleme Grubu'ndaki 7. maçında, Bursa'da Çek Cumhuriyeti'ne 2-0 üstünlük sağladı.

        25 Ağustos-7 Eylül:

        - Sezonun 4. ve son ''Grand Slam''mücadelesi olan ve New York kentinde düzenlenen 128. ABDAçık Tenis Turnuvası'nda şampiyonlukları, tek erkeklerde İsviçreli Roger Federer 5. kez üstüste, tek bayanlarda da ABD'li Serena Williams 3. kez kazandı.

        30 Ağustos-7 Eylül:

        - Çek Cumhuriyeti'nin Brno kentindeki Avrupa Genç Erkekler Voleybol Şampiyonası'nda şampiyonluğu, finalde Almanya'yı 3-1 yenen Fransa, üçüncülüğü de Hollanda'ya aynı skorla üstünlük sağlayan Rusya aldı.

        Şampiyonada, grubunda 1 galibiyet ve 4 yenilgi alarak 6 puanla sonuncu olan Türkiye ise ilk 8'e giremedi.

        6-7 Eylül:

        - İstanbul'daki 17. Akdeniz Büyükler Karate Şampiyonası'nda Türkiye, 4 altın, 7 gümüş ve 6 bronz madalya alarak, takım halinde Mısır'ın ardından 2. oldu. İtalya ise 3. sırada kaldı.

        9 ve 10 Eylül:

        - Futbolda 19. Dünya Kupası Avrupa elemeleri 5. Grup'taki 2. maçında (A)Milli Takım, İstanbul'da Belçika ile 1-1 berabere kalırken, tek gol Emre Belözoğlu'ndan geldi.

        Ümit milliler ise 17. Avrupa Şampiyonası 2. Eleme Grubu'ndaki 8. ve son maçında, İstanbul'da Ermenistan'ı 4-0 yenerek 19 puanla grup birinciliğini elde etti ve play-off baraj maçlarında mücadele etmeye hak kazandı.

        5-13 Eylül:

        - İtalya'nın Foligno ve Perugia kentlerindeki Avrupa Genç Bayanlar Voleybol Şampiyonası'nda şampiyonluğu, finalde Rusya'yı 3-0 yenen evsahibi İtalya, üçüncülüğü ise Sırbistan'ı 3-1 yenen Türkiye kazandı. Milli takım, şampiyonayı 5 galibiyet ve 2 yenilgiyle tamamladı.

        13 Eylül:

        - 32. Avrupa Bayanlar Basketbol Şampiyonası elemeleri (B)Grubu'nda yer alan (A)Milli Takım, gruptaki mücadelesini 7 galibiyet, 1 yenilgi, 15 puan ve averajla Polonya'nın önünde ilk sırada bitirerek finallerde yer almaya hak kazandı.

        7-14 Eylül:

        - İstanbul'daki Avrupa Genç Erkekler Sutopu Şampiyonası'nda şampiyonluğu, finalde İspanya'yı 9-7 yenen Karadağ ilk kez kazanırken, üçüncülüğü de Hollanda'yı 15-5 yenen Sırbistan aldı. Şampiyonada 3 galibiyet ve 4 yenilgisi bulunan Türkiye ise 11. sırayı elde etti.

        13-14 Eylül:

        - Almanya'nın Stuttgart kentindeki 6. Dünya Atletizm Finali'nde en başarılı ülke olan ABD, 6 birincilik elde ederken, bayanlar cirit atmada 1 dünya rekoru kırıldı.

        Bayanlar 800 metrede yarışan Kenyalı Pamela Jelimo, ''Golden League''deki performansıyla, bu yılki 1 milyon dolarlık ''jackpot''un sahibi oldu.

        - Teniste 46. Bayanlar Federasyon Kupası'nda (Fed Cup) 2008 yılı şampiyonluğuna, İspanya'nın başkenti Madrid'deki final mücadelesinde evsahibi ülkeye 4-0 üstünlük sağlayan Rusya, 4. kez ulaştı.

        - İstanbul'daki 22. Uluslararası Boğaziçi Artistik Cimnastik Turnuvası'nda Kazakistan, 5 birincilik, 1'er de ikincilik ve üçüncülük ile en başarılı ülke olurken, Türkiye de 2 birincilik, 4 ikincilik ve 8 de üçüncülük elde etti.

        14 Eylül:

        - Atletizmde İsviçre'nin Crans Montana kentindeki 24. Dünya Dağ Koşusu Şampiyonası'nda Türkiye, genç erkekler takımda 1 altın, ayrıca 2'şer de gümüş ve bronz madalya kazandı.

        6-17 Eylül:

        - Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'deki Paralimpik Oyunları'nda evsahibi Çin Halk Cumhuriyeti, 89 altın, 70 gümüş ve 52 bronz olmak üzere toplam 211 madalyayla birinciliği kazanırken, okçulukta bayanlar olimpik yayda Gizem Girişmen ile 1 altın, masa tenisinde de tek bayanlarda Neslihan Kavas ile 1 bronz madalya kazanan Türkiye, klasmanda 50. sırada yer aldı.

        20 Eylül:

        - 36. Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası elemeleri (C)Grubu'nda yer alan (A)Milli Takım, gruptaki mücadelesini 6 galibiyet ve 12 puanla yenilgisiz ilk sırada tamamlayarak finallere kaldı.

        19-21 Eylül:

        - Yunanistan'ın Marathon parkurundaki Avrupa Kürek Şampiyonası'nda Türkiye, 1 beşincilik elde ederken, en başarılı ülke ise 5 altın madalya kazanan evsahibi Yunanistan oldu.

        20-21 Eylül:

        - Karadağ'ın Niksiç kentindeki Balkan Büyükler Judo Şampiyonası'nda Türkiye, bayanlar artı 78 kiloda Gülşah Kocatürk ile 1 altın, ayrıca 2 gümüş ve 6 bronz madalya kazandı.

        17-21 Eylül:

        - Arnavutluk'un Dıraç kentindeki Avrupa 36. Erkekler ve 11. Bayanlar Gençler Halter Şampiyonası'nda Türkiye, takım halinde bayanlarda 2 altın, 1 gümüş ve 3 bronz madalyayla 5., erkeklerde de 1 altın ve 3 bronz madalyayla 6. olurken, birincilikleri Rusya, bayanlarda 10 altın, 4'er gümüş ve bronz, erkeklerde de 10 altın, 5 gümüş ve 3 bronz madalyayla elde etti.

        20-25 Eylül:

        - Karadağ'ın Hercog Novi kentindeki Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası'nda Türkiye, 10 yaşaltı erkeklerde Cemil Can Ali Marandi ile 1 altın, 18 yaşaltı bayanlarda da Kübra Öztürk ile 1 bronz madalya kazandı.

        24-28 Eylül:

        - İzmir'deki 1. Dünya İşitme Engelliler Atletizm Şampiyonası'nda Türkiye, erkekler maratonda Erdal Düzenli ile 1 gümüş, ayrıca 2 bronz madalya kazanarak 13. olurken, Rusya ise 7 altın, 10 gümüş ve 5 bronz madalyayla birinciliği aldı.

        - İtalya'nın Varese kentindeki Dünya Bisiklet Yol Şampiyonası'nda en başarılı ülke, 2'şer altın ve gümüş madalya elde eden İtalya oldu.

        26-28 Eylül:

        - Masa tenisinde Belçika'nın Liege kentindeki 28. Erkekler Dünya Kupası müsabakalarında birinciliği, Çinli Hao Wang, finalde Alman Timo Boll'u 4-1, üçüncülüğü de Çinli Ma Long, Yunanlı Kalinikos Kreanga'yı 4-2 yenerek kazandılar.

        - Fransa'nın Challans kentindeki Avrupa 3 Bant Bilardo Şampiyonası'nda, Türkiye üçüncülük kazanırken, İspanya da şampiyonluğu elde etti.

        28 Eylül:

        - 35. Uluslararası Geleneksel Berlin Maratonu'nda birincilikleri, erkeklerde Etiyopyalı Haile Gabrselassie, 2.03.59.00 ile dünyanın en iyi derecesini elde ederek, bayanlarda da Alman Irina Mikitenko, 2.19.19.00 ile kazandılar.

        25-30 Eylül:

        - Rusya'daki 27. Avrupa 17 Yaşaltı (B)Gençler Futbol Şampiyonası 12. Eleme Grubu mücadelesinde Türkiye, 2 galibiyet, 1 beraberlik ve 7 puanla 1. olarak Elit Tur'a katılmaya hak kazandı.

        - Polonya'daki 12. Avrupa 19 Yaşaltı (A)Genç Bayanlar Futbol Şampiyonası ön eleme grubu mücadelesinde Türkiye, 1 beraberlik, 2 yenilgi, 1 puan ve averajla 4. ve son sırada kalarak elendi.

        Sporda 2008 yılının son 3 ayında da Türk ve dünya sporunda hareketli günler yaşandı.

        Futbolda UEFAKupası 1. turunda Kayserispor ve Beşiktaş elenirlerken, Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde ön elemeleri geçen Fenerbahçe, grup maçlarında son sırada yer alarak bu sezon Avrupa Şampiyonlar Ligi'ne erken veda etti.

        Avrupa Şampiyonlar Ligi'nin 3. ön eleme turunu geçemeyen Galatasaray ise UEFAKupası 1. turundan sonra 2. tur grup maçlarında da başarılı olarak 3. tura geçmeyi başardı.

        (A)Milli Futbol Takımı, 19. Dünya Kupası Avrupa elemelerinde yaptığı ilk 4 karşılaşmada 2'şer galibiyet ve beraberlik alırken, Ümit Milli Futbol Takımı ise Avrupa Şampiyonası finallerine kalma yolunda play-off baraj mücadelesinde Belarus'u geçemedi.

        Türkiye, karatede erkekler takım kumite dalında Dünya Şampiyonu olurken, boksta da bayanlar 63 kiloda Gülsüm Tatar ve 86 kiloda Şemsi Yaralı ile dünya şampiyonluklarına ulaştı.

        Dünyada ise Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda 2008 yılının galibi, McLaren ekibinden İngiliz Lewis Hamilton olurken, markalar şampiyonluğunu da Ferrari aldı.

        Ayrıca teniste Davis Kupası'nı da İspanya, 3. kez müzesine götürdü.

        Bu yılın son 3 ayında Türkiye ve dünya sporundaki gelişmelerin kronolojisi şöyle:

        EKİM

        25 Eylül ve 2 Ekim:

        - Futbolda UEFAKupası 1. turunda Galatasaray, İsviçre'den ACBellinzona'yı 4-3 ve 2-1'lik skorlarla eleyerek 2. tur gruplarına kalırken, Beşiktaş, Ukrayna'dan FCMetalist Harkov'a 1-0 ve 1-4, Kayserispor da Fransız Paris Saint Germain'e 1-2 ve 0-0'lık skorlarla elendi.

        25 Eylül-2 Ekim:

        - Rusya'da Tataristan Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da yapılan 3. Dünya Üniversiteler Boks Şampiyonası'nda Türkiye, 57 kiloda Kerem Gürgen ile 1 gümüş, ayrıca 2 bronz madalya elde ederken, birinciliği evsahibi Rusya, 8 altın, 2 gümüş ve 1 bronz madalyayla kazandı.

        9-11 Ekim:

        - Buz hokeyinde Ankara'daki 21. Kış Olimpiyat Oyunları Erkekler Ön Eleme Avrupa (A)Grubu mücadelesinde İspanya, 3 maçını da kazanarak 9 puanla 1. oldu ve 2. tura yükseldi. Türkiye ise 3 maçını da farklı skorlarla yitirerek 4. ve son sırada kaldı.

        11 Ekim:

        - Basketbolda 24. Erkekler Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı, lig şampiyonu Fenerbahçe Ülker'i 83-79 yenen Türk Telekomspor, 2. kez kazandı. 16. Bayanlar Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı ise lig şampiyonu Fenerbahçe'ye 71-55'lik skorla üstünlük sağlayan Galatasaray, 7. kez müzesine götürdü. (Ankara)

        - Futbolda 19. Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 5. Grup'ta (A)Milli Takım, 3. maçında İstanbul'da Bosna-Hersek'i Sabri ve Mevlüt'ün golleriyle 2-1 yendi.

        4-12 Ekim:

        - Rusya'nın Saint Petersburg kentindeki Avrupa Büyükler Masa Tenisi Şampiyonası'nda Türkiye, bayanlarda 19., erkeklerde ise 21. sırada yer alırken, Almanya, 3 altın madalyayla en başarılı ülke oldu.

        7-12 Ekim:

        - Antalya'daki Dünya 10. Gençler ve 4. Yıldızlar Okçuluk Şampiyonası'nda Türkiye, genç erkekler makaralı yayda Demir Elmaağaçlı ile 1 gümüş madalya kazanırken, birinciliği ise ABD, 5 altın ve 1 gümüş madalyayla aldı.

        12 Ekim:

        -12. Uluslararası Alanya Dağ Bisikleti Yarışması'nda Türkiye, genç erkeklerde Hamza Kansız ile 1 birincilik, ayrıca 1 de üçüncülük kazanırken, Ukrayna, 2 birincilik, 1'er de ikincilik ve üçüncülük elde etti.

        - ABD'deki Uluslararası Geleneksel Chicago Maratonu'nda birincilikleri, erkeklerde Kenyalı Evans Kiprop Cheruiyot, 2.06.25.00 ve bayanlarda da Rus Lidiya Grigoryeva, 2.27.17.00'lık dereceleriyle kazandılar.

        - Brezilya'nın Rio De Janeiro kentindeki 12. Uluslararası Dünya Yarı Maraton Şampiyonası'nda bireysel dallarda birincilikleri Hollandalı ve Eritreli sporcular alırlarken, takım halinde de bayanlarda Etiyopya, erkeklerde de Kenya altın madalyalara ulaştılar.

        14 Ekim:

        - 17. Avrupa Ümitler Futbol Şampiyonası play-off baraj mücadelesinde Türkiye, Belarus'a 1-0 ve 0-2'lik skorlarla elendi ve finallere kalamadı.

        15 Ekim:

        - Futbolda 19. Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 5. Grup'ta (A)Milli Takım, 4. maçında başkent Tallinn'de Estonya ile golsüz berabere kaldı.

        14 ve 16 Ekim:

        - 16 Yaşaltı (B)Genç Milli Futbol Takımı, Bolu'daki özel maçlarda İrlanda Cumhuriyeti'ni 4-0 yendi ve 4-2 yenildi.

        18-19 Ekim:

        - Türkiye Güreş Liglerinde 2008 yılı şampiyonluklarını, Ankara'daki finallerde, serbestte ASKİ Spor'u 4-3 yenen Amasya Şekerspor, grekoromen de de Konya Şekerspor'u 6-1 yenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi kazanırlarken, üçüncülükleri de serbestte İstanbul İnhisarspor, grekoromende de ASKİSpor elde ettiler.

        - Okçulukta İsviçre'nin Lozan kentindeki 3. Dünya Kupası final müsabakaları sonunda Güney Kore, 1'er altın, gümüş ve bronz madalyayla en başarılı ülke oldu.

        19 Ekim:

        - Hentbolda Erkekler Avrupa Şampiyonlar Ligi ön eleme turunda İzmir Büyükşehir Belediyesi, Makedon temsilcisine elendikten sonra EHFKupası 2. turunda da Norveçli rakibine elendi.

        Erkekler Avrupa Kupa Galipleri Kupası 2. turunda ise Mersin Yenişehir Belediyesi, Macar rakibi önünde sayı averajıyla elenerek kupaya veda etti.

        18-23 Ekim:

        - Antalya'daki 2. Avrupa 17 Yaşaltı (B)Genç Bayanlar Futbol Şampiyonası 5. Eleme Grubu mücadelesinde Türkiye, 1 galibiyet, 2 yenilgi ve 3 puanla 3. olup elenirken, Hollanda ise 3 maçını da kazanarak, 9 puanla yenilgisiz olarak birinciliği aldı ve tur atladı.

        23-26 Ekim:

        - Trabzon'daki Uluslararası Cumhuriyeti Kupası Yıldızlar Eskrim Turnuvası'nda Türk sporcuları, 9 kategoride birincilikleri kazandı.

        - Tayland'ın başkenti Bangkok'daki 14. Dünya Gençler Judo Şampiyonası'nda Türkiye, bayanlar 48 kiloda Derya Cıbır ile 1 gümüş madalya alırken, Japonya, 4 altın, 1 gümüş ve 6 bronz madalyayla en başarılı ülke oldu.

        - Polonya'nın başkenti Varşova'daki 12. Avrupa Büyükler Vuşu Şampiyonası'nda Türkiye, 8 altın, 2 gümüş ve 5 bronz madalyayla, takım halinde Rusya'nın ardından 2. sırayı aldı. Bulgaristan'ın Varna kentindeki Avrupa Kickboks Şampiyonası'nda ise Türk sporcuları, 2'şer altın ve gümüşün yanısıra 4 de bronz madalya aldılar.

        24-26 Ekim:

        - İstanbul'daki 24. Uluslararası Cumhuriyet Kupası Gençler Güreş Turnuvası'nda Türkiye, serbestte 2'şer birincilik, ikincilik, 4 üçüncülük ve 49, grekoromende de 4 birincilik, 5 ikincilik, 6 üçüncülük ve 64 puanla takım ikinciliklerine ulaştı. Birincilikleri ise serbestte 5 birincilik, 1 ikincilik, 3 üçüncülük ve 64 puanla Rusya, grekoromende de 4 birincilik, 1 ikincilik, 3 üçüncülük ve 64 puanla Gürcistan elde etti.

        - Buz hokeyinde Çek Cumhuriyeti'nin Slany kentindeki Bayanlar Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası 1. Tur (A)Grubu mücadelesinde Polis Akademisi ve Koleji, 1 galibiyet, 2 yenilgi ve 3 puanla 3. olup elendi. Evsahibi ülkeden SKSlavia Prag ise 9 puanla yenilgisiz birinciliği elde edip tur atladı.

        26 Ekim:

        - Triatlonda Avrupa Kupası finali niteliğindeki 18. Uluslararası Alanya Triatlonu'nda 4 kategorinin 3'ünde Rus, 1'inde ise Fransız sporcular birinciliği kazandılar.

        - İstanbul'daki 30. Kıtalararası Avrasya Maratonu'nda birincilikleri, erkeklerde Etiyopyalı Adilo Kasime Roba, 2.11.16.00, bayanlarda da Rus Nailya Yulamanova, 2.30.17.00 ile elde ettiler. Bayanlarda Türk sporcu Mehtap Sızmaz, 2.33.17.00 ile üçüncülüğü aldı.

        KASIM

        1 Kasım:

        - At yarışlarında Ankara'daki 70. Cumhurbaşkanlığı Kupası Koşusu'nu, Nezih Tonguç'un ''Ateşin Kızı''adlı atı, jokeyi Mehmet Kaya ve 2.31.10'luk derecesiyle kazandı.

        26 Ekim-2 Kasım:

        - Meksika'nın Guadalajara kentindeki 1. Dünya Yıldızlar Boks Şampiyonası'nda Türkiye, madalya kazanamayıp 3 puanla takım halinde 20. sırada yer alırken, Küba ise 4 altın, 1'er de gümüş ve bronz madalya alıp 40 puanla takım birinciliğine ulaştı.

        31 Ekim-2 Kasım:

        - Artistik buz pateninde Ankara'daki Balkan Kupası müsabakalarında Türkiye, 5 altın, 4'er de gümüş ve bronz madalyayla en başarılı ülke oldu.

        1-2 Kasım:

        - Konya'daki 4. Avrupa Takımlar Judo Şampiyonası'nda Türkiye, erkekler, bayanlar ve genel klasmanda birincilikleri elde etti.

        2 Kasım:

        - ABD'deki 39. Uluslararası Geleneksel New York Maratonu'nda birincilikleri, bayanlarda İngiliz Paula Radcliffe, 2.23.56.00 ile 3., erkeklerde de Brezilyalı Marilson Gomes dos Santos, 2.08.43.00 ile 2. kez kazandılar.

        - Otomobil sporlarında 59. Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda 2008 yılı şampiyonluğunu, McLaren ekibinden İngiliz Lewis Hamilton, 98 puanla ve ilk kez kazanırken, ikinciliği Ferrari'nin Brezilyalı sürücüsü Felipe Massa, 97 puanla aldı. Markalar şampiyonluğu da 172 puanla Ferrari'ye gitti.

        7-8 Kasım:

        - Romanya'nın başkenti Bükreş'teki Serbest Güreş Takımlar Balkan Kupası'nda Türkiye, evsahibi Romanya ve Bulgaristan'ı aynı sonuçla 4-3 yenerek şampiyonluğu kazandı.

        8 Kasım:

        - Hentbolda Maliye Milli Piyango bayan takımı, Avrupa Şampiyonlar Ligi 1. ön eleme turu grubunda Ankara'da 3 galibiyet ve 6 puanla 1. olup çıktığı 2. ön eleme turu grubunda Norveç'in Trondheim kentinde 3 yenilgiyle puansız sonuncu oldu. Türk ekibi, daha sonra EHFKupası 3. turunda Rumen rakibine sayı averajıyla elendi.

        11 Kasım:

        - Basketbolda FIBAErkekler ''Eurochallenge''Kupası'nda Bandırma Banvitspor, 1. ön eleme turunda Rumen rakibini eledi, 2. ön eleme turunda ise Kıbrıs Rum kesimi temsilcisine elendi. Antalya Büyükşehir Belediyesi ise 1. ön eleme turunda Bulgar rakibini elemesine karşın, 2. ön eleme turunda Alman rakibine elenmekten kurtulamadı.

        12 ve 14 Kasım:

        - 16 Yaşaltı (B)Genç Milli Futbol Takımı, özel maçlarda Norveç ile Fethiye'de 2-2 berabere kaldı ve2-1 galip geldi.

        6-15 Kasım:

        - İngiltere'nin Liverpool kentindeki 37. Avrupa Büyükler Boks Şampiyonası'nda Türkiye, 2 bronz madalyada (48 kiloda Ferhat Pehlivan ve 69 kiloda Abdülkadir Köroğlu)kalırken, birinciliği ise 4 altın ve 1 bronz madalyayla Ukrayna aldı.

        10-15 Kasım:

        - Antalya'daki 25. Avrupa 19 Yaşaltı (A)Gençler Futbol Şampiyonası 11. Eleme Grubu mücadelesinde Türkiye,3 maçını da kazanarak 9 puanla yenilgisiz olarak birinciliği kazandı ve yarı final eleme grubu (Elit Tur)maçlarına katılmaya hak kazandı.

        13-16 Kasım:

        - Japonya'nın başkenti Tokyo'daki 19. Dünya Büyükler Karate Şampiyonası'nda Türkiye, erkekler takım kumitede 1 altın, erkekler 75 kilo kumitede Şevket Baştürk ile 1 gümüş, ayrıca 2 bronz madalya kazanarak, takım halinde 5. sırayı alırken, birinciliği ise evsahibi Japonya 4'er altın ve bronzun yanısıra 1 gümüş madalyayla elde etti.

        15-16 Kasım:

        - İstanbul'daki 5. Dünya Gençler Kuraş Şampiyonası'nda Türkiye, bayanlar 52 kiloda Sümeyye Akkuş ile 1 altın, ayrıca 1 gümüş ve 4 bronz madalya kazanarak, takım halinde bayanlarda 1. oldu, erkeklerde ise ilk sırayı Özbekistan aldı.

        19 Kasım:

        - (A)Milli Futbol Takımı, başkent Viyana'daki özel maçta Avusturya'yı 4-2 yenerken, goller Tuncay Şanlı (3) ve Mehmet Aurelio'dan geldi.

        21-23 Kasım:

        - Teniste 97. Davis Kupası Dünya Grubu'nda 2008 yılı şampiyonluğunu, Arjantin'in Mar Del Plata kentindeki finalde, evsahibi Arjantin'i 3-1 yenen İspanya, 3. kez kazandı.

        23 Kasım:

        - Hentbolda Erkekler EHFKupası'nda Maliye Milli Piyango, 2. turda Lüksemburg temsilcisini sayı averajıyla elemesine karşın, 3. turda İsviçreli rakibine sayı averajıyla elendi.

        25 ve 27 Kasım:

        - 20 Yaş Altı Genç Milli Futbol Takımı, Konya'daki özel maçlarda Finlandiya ile 1-1 berabere kaldı ve 2-1 galip geldi.

        25-28 Kasım:

        - Yunanistan'ın Gümülcine kentindeki 11. Dünya Üniversiteler Halter Şampiyonası'nda Türkiye, toplam 3 gümüş ve 10 bronz madalya kazanarak, takım halinde erkeklerde 447 puanla 3. ve bayanlarda da 193 puanla 8. oldu. Birincilikleri ise Çin Halk Cumhuriyeti, erkeklerde 15 altın, 4 gümüş, 1 bronz madalya ve 624 puan, bayanlarda da 8 altın, 1 gümüş madalya ve 455 puanla elde etti.

        22-29 Kasım:

        - Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ningbo kentindeki 5. Dünya Bayanlar Boks Şampiyonası'nda Türkiye, 63 kiloda Gülsüm Tatar ve 86 kiloda Şemsi Yaralı ile 2 altın, ayrıca 2 bronz madalya kazanarak, takım halinde 20 puanla 2. oldu. Evsahibi Çin Halk Cumhuriyeti ise 5 altın, 2 gümüş, 4 bronz madalya 52 puanla takım birinciliğini aldı.

        25-30 Kasım:

        - Hollanda'nın Emmen kentindeki 19. Dünya Bayanlar Hentbol Şampiyonası Avrupa 1. Eleme Grubu mücadelesinde Türkiye, 4 galibiyet, 1 yenilgi ve 8 puanla 2. olup elenirken, evsahibi Hollanda ise 5 maçını da kazanarak, 10 puanla birinciliği aldı ve tur atladı.

        - Portekiz'in Porto kentindeki Avrupa Kickboks Şampiyonası'nda Türkiye, 2'şer birincilik ve ikinciliğini yanısıra 5 de üçüncülük elde etti.

        28-30 Kasım:

        - Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'deki Avrupa 23 Yaşaltı Ümitler Judo Şampiyonası'nda Türkiye, bayanlar artı 78 kiloda Gülşah Kocatürk ile 1 altın madalya kazanıp 10. sırada yer aldı. Macaristan ise 3 altın ve 1 bronz madalyayla takım birinciliğine ulaştı.

        - Japonya'nın başkenti Tokyo'daki 6. Kıtalararası Tekerlekli Sandalye Basketbol Turnuvası'na (Kitakyushu Kupası) Avrupa adına katılan Galatasaray, finalde Kanada'dan British Columbia'yı 77-62 yenerek şampiyonluğu kazandı.

        30 Kasım:

        - 36. Dünya Ralli Şampiyonası'nda 2008 yılı şampiyonluğunu, Citroen ekibinden Fransız Sebastien Loeb, 112 puanla ve 5. kez üstüste kazanırken, markalar birinciliğini de Citroen 175 puanla aldı.

        ARALIK

        2 ve 4 Aralık:

        - 18 Yaşaltı (A)Genç Milli Futbol Takımı, Fransa ile Toulon kentinde yaptığı özel maçlarda golsüz berabere kaldı ve 1-0 yenildi.

        2-6 Aralık:

        - Antalya'daki 2. Avrupa Ampute Futbol Şampiyonası'nda Rusya, 12 puanla ve yenilgisiz olarak şampiyonluğu kazanırken, 7 puanlı 2 takımdan Türkiye, averajla 2. ve İngiltere de averajla 3. sırayı aldılar.

        10 Aralık:

        - Futbolda Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde Fenerbahçe, grupta 2 beraberlik, 4 yenilgi ve 2 puanla 4. ve son sırada yer alıp elendi.

        2-14 Aralık:

        - Makedonya'nın Ohrid ve Üsküp kentlerindeki 8. Avrupa Bayanlar Hentbol Şampiyonası'nda şampiyonluğu, finalde İspanya'yı 34-21 yenen Norveç, 3. kez üstüste kazanırken, üçüncülüğü de Almanya'yı 24-21 yenen Rusya aldı.

        10-14 Aralık:

        - Bulgaristan'ın Yanbolu kentindeki 1. Avrupa Genç ve Yıldız Bayanlar Boks Şampiyonası'nda Türkiye, gençlerde 66 kiloda Meryem Karasu ile 1 altın, ayrıca 1 gümüş ve 4 bronzla takım halinde 3., yıldızlarda da 3 gümüş ve 2 bronz madalyayla 8. sırayı aldı. Takım birinciliklerine ise Rusya, gençlerde 6 altın, 3'er de gümüş ve bronz, yıldızlarda da 3'er altın ve bronzun yanısıra 5 gümüş madalyayla ulaştı.

        11-14 Aralık:

        - Hırvatistan'ın Rijeka kentindeki 12. Avrupa Kısa Parkur Yüzme Şampiyonası'nda Türk sporcuları başarılı olamazlarken, birinciliği 8 altın, 2 gümüş ve 4 bronz madalyayla Rusya, ikinciliği 7 altın, 9 gümüş ve 4 bronz madalyayla Fransa ve üçüncülüğü de 5'er altın ve gümüşün yanısıra 8 de bronz madalya kazanan İtalya elde etti.

        14 Aralık:

        - Belçika'nın başkenti Brüksel'deki 15. Avrupa Kros Şampiyonası'nda Türkiye, 23 yaşaltı erkeklerde Selim Bayrak ile 1 bronz madalya elde ederken, en başarılı ülke ise 4'er altın ve gümüş madalyanın yanısıra 3 de bronz madalya alan İngiltere oldu.

        17 Aralık:

        - Futbolda UEFAKupası 2. Tur (B)Grubu'nda bulunan Galatasaray, 3 galibiyet ve 1 yenilgiyle 9 puan toplayıp 3. tura yükseldi.

        - Basketbolda FIBABayanlar Avrupa Ligi'nde Beşiktaş Cola Turka, grupta 3 galibiyet, 7 yenilgi, 13 puanla 5. olup lige veda ederken, FIBA Bayanlar Avrupa Kupası'nda da BOTAŞ Spor, grupta 3 galibiyet, 3 yenilgi ve 9 puanla 3. olup çıktığı 2. turda İspanyol rakibine sayı averajıyla elendi.

        - Voleybolda Erkekler Avrupa Konfederasyon (CEV)Kupası'nda da Halk Bankası, ilk turda İsviçreli rakibini 2 maçta da yenerek elemesine karşın, 2. turda İspanyol rakibine set averajıyla elenmekten kurtulamadı.

        - Masa tenisinde Erkekler ETTUKupası'nda Sarkuysanspor, 1. tur grubunda 3., Adana Masa Tenisi İhtisas Kulübü, 1. tur grubunda 1. olduktan sonra 2. tur grubunda 3. olup kupaya veda ederlerken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 1. ve 2. tur gruplarında 1. olup çıktığı 3. turda Fransız, doğrudan 3. turdan kupaya dahil olan Fenerbahçe ise, bu turda İspanyol rakiplerine yenilerek elendiler.

        Bayanlar ETTU Kupası'nda da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor, 1. tur grubunda 5. ve sonuncu, Bursa Büyükşehir Belediyesi ise 1. tur grubunda 4. ve sonuncu olarak kupaya veda ederlerken, 1. ve 2. tur gruplarında ilk sırayı alarak 3. tura çıkan Fenerbahçe, bu turda Fransız rakibine yenilerek elendi.

        - Sutopunda Erkekler LEN Trophy Kupası'nda ASSK, 1. ön eleme turu grubunda 3., 1. ön eleme turu grubunda 2. olup 2. ön eleme turu grubuna çıkan Galatasaray ise bu turda grupta 3. olup elenmekten kurtulamadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ