Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Dünya Futbolu FIFA'da Sepp Blatter yeniden başkan oldu - Futbol Haberleri

        FIFA Başkanı Sepp Blatter, 65. FIFA Kongresi'nde yapılan seçimde Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin'in ikinci tur oylaması öncesi adaylıktan çekilmesiyle yeniden başkan oldu.

        İsviçre'nin Zürih kentinde düzenlenen 65. FIFA Kongresi'nde yapılan başkanlık seçiminde, 209 ülkenin delegesi oy kullandı.

        FIFA başkanlığı seçiminde 4 dönemdir görevini sürdüren 79 yaşındaki Blatter ile 39 yaşındaki Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin yarıştı.

        İlk tur oylamasında Blatter 133, Ali bin el-Hüseyin 73 oy aldı, 3 oy ise geçersiz sayıldı. Adaylardan birinin üçte iki çoğunluk anlamına gelen 140 oya ulaşamaması nedeniyle oylama ikinci tura kaldı.

        İkinci tur oylaması öncesi Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin yaptığı açıklamayla adaylıktan çekildiğini belirtti. Böylece 5. kez yeniden FIFA başkanlığına seçilen Blatter, görevine 4 yıl daha devam etme hakkı kazandı.

        Bu arada adaylıktan çekildiğini açıklamasının ardından Ali bin el-Hüseyin'i UEFA Başkanı Michel Platini olmak üzere birçok üyenin teselli ettiği gözlendi. Başkanlığa yeniden seçilen Blatter ise ayakta alkışlandı ve tebrikleri kabul etti.

        Blatter seçimin ardından yaptığı konuşmada, kendisine destek verenlere teşekkür ederek, "Önümüzdeki 4 sene içerisinde çözülmesi gereken birçok problem var. Organizasyonda ve yönetim kurulunda yaşanan sorunları çözmeye çalışacağız. Yaşananlardan sorumlu tutuldum. O halde bu sorumluluğu üstlenerek FIFA'yı sizinle birlikte düzeltmeye çalışacağım. Benden sonra gelecek kişiye güçlü bir FIFA bırakacağıma söz veriyorum. Bunun için birlikte çalışmaya devam etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

        Aralarında FIFA başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo'nun da bulunduğu yetkililer, rüşvet ve yolsuzluk iddiasıyla hafta içinde tutuklanmıştı. İsviçre Başsavcılığı da, 2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği sürecinde kara para aklandığı iddiasıyla sorumlu kişiler hakkında soruşturma açmıştı.

        PROTESTO VE BOMBA İHBARI

        İsviçre'nin Zürih kentinde devam eden 65. FIFA Kongresi, çeşitli protestolara sahne oldu. Kongrenin yapıldığı salonun çevresindeki farklı noktalarda toplanan yüzlerce protestocu, FIFA Başkanı Sepp Blatter'i istifaya davet etti. Eylemcilerin bazıları yüzlerine geçirdikleri Blatter maskesi, ellerindeki paralar ve kırmızı kartla FIFA'ya tepkisini gösterirken, "Blatter İçin Oyun Bitti" gibi pankartlar açıldı.

        FİLİSTİNLİLERDEN İSRAİL'E TEPKİ

        Diğer eylemde ise Filistin bayrakları taşıyan yaklaşık 100 kişilik bir grup, İsrail Futbol Federasyonu'nu protesto ederek FIFA'nın söz konusu federasyona yaptırımda bulunmasını istedi. Kongre çevresindeki göstericilerin sesi, zaman zaman kongre salonu içinden de duyuldu.

        Kongre salonunda Blatter'in konuşması sırasında ise birkaç kadın gösterici salona girerek İsrail aleyhine sloganlar attı. Bunu üzerine Blatter, salon çevresinde güvenliğin artırılması talebinde bulundu.

        Filistinli futbolculara ayrım yapıldığı gerekçesiyle İsrail'in FIFA üyeliğinin askıya alınması, kongrede görüşülmesi planlanan gündem maddeleri arasında yer alıyor.

        BOMBA PANİĞİ ASILSIZ ÇIKTI

        Toplantıya ara verildiği sırada yapılan bomba ihbarı, kongrede tedirginliğe yol açtı. Kontrollerin ardından ihbarın asılsız olduğunun ortaya çıkması üzerine, kongreye devam edildi.

        Aralarında FIFA başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo'nun da bulunduğu yetkililer, rüşvet ve yolsuzluk iddiasıyla hafta içinde tutuklanmıştı. İsviçre Başsavcılığı da, 2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği sürecinde kara para aklandığı iddiasıyla sorumlu kişiler hakkında soruşturma açmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ