Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig TFF ile Kulüpler Birliği arasında Süper Lig A.Ş kurulması adına iyi niyet protokolü imzalandı - Futbol Haberleri

        HABERTURK.COM SPOR

        Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile Kulüpler Birliği Vakfı İstanbul'da bir araya geldi. Toplantıya TFF Başkanı Yıldırım Demirören, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ ile birliğe üye kulüplerin başkan ve temsilcileri katıldı.

        TFF ile Kulüpler Birliği arasında Süper Lig A.Ş kurulması adına iyi niyet protokolü imzalandı. Yıldırım Demirören ve Göksel Gümüşdağ'nın imzaladığı protokol sonrası; Demirören, "Ayağına önce ben bastım" dedi ve toplantıda gülüşmeler yaşandı.

        YAYIN İHALESİNİ SÜPER LİG AŞ YAPACAK. TFF'NİN PAYI DÜŞÜRÜLDÜ

        Süper Lig maçlarının yayın ihalesini gerçekleştiren tek kurum olan TFF, bu hakkını kulüplere devredecek. Protokole göre, 2017 yılında yapılacak Süper Lig maçları TV yayın ihalesini, Kulüpler Birliği Vakfı'na üye kulüplerin kuracağı Süper Lig A.Ş. gerçekleştirecek. Yeni protokol ile daha önce gelir havuzundan %10 + %2 alan TFF'nin payı %4'e düşürüldü.

        Tarihi imza sonrası Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, "Genel bir mutabakat var. 2017 yılında yayın ihalesini Süper Lig AŞ yapacak" dedi. Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor başkanlarının toplantıda olmamasının hatırlatılması üzerine Göksel Gümüşdağ, "Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor başkanları gerekçelerini bildirerek toplantıya katılmadı. Biz onlarla bu konu hakkında görüştük" yanıtını verdi.

        TFF Başkanı Yıldırım Demirören, "Türk futbol tarihinde milat olacak bir imza attık. Federasyonun biliyorsunuz yüzde 10 ve artı yüzde 2 payı vardı. Bunu yüzde 4'e düşürüyoruz. Gelen gelirlerden yüzde 8 kulüplerimizin dağıtımı artacak. Yeni yayın ihalesinde de rakamlar çok çok yukarılara çıkacak, buna inanıyoruz. Mühim olan kanunun çıkması. Spor Bakanımızdan da söz aldık bu konuda... Bu sistemin aynısını PTT 1. Lig takımları için de yapacağız. Onların da gelirlerini arttıracağız. TFF olarak kulüplerin geleceğini ve mali yapısını da düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

        Öte yandan Federasyon başkanı Yıldırım Demirören bel fıtığı rahahsızlığı nedeni ile oldukça zor anlar yaşadı.

        7 MADDELİK PROTOKOL

        TFF ve vakfın işbirliklerini ve diyaloglarını Türk futbolunun çıkarları için geliştirmek istediği belirtilen 7 maddelik mutabakat zaptında, Süper Lig A.Ş'nin kurulması, bu şirketin yurt içi ve yurt dışı her türlü ticari gelirlerinin, marka değerini ifaden eden her türlü sponsorluklarının, gelirlerinin ve yayın haklarının, şirket tarafından organize edilerek pazarlanması ile bedellerinin kendi aralarında şu anda mevcut kriterlere göre dağıtılmasının kararlaştırıldığı ifade ediliyor.

        Süper Lig A.Ş Yönetim Kurulu'nun vakıf tarafından atanacak 5, TFF tarafından atanacak 3 üye tarafından oluşturulacağı, yurt içi yayın haklarından elde edilecek gelirin yüzde 4'ünün TFF'ye aktarılacağı vurgulanan protokolde, tarafların, özellikle kulüplerin mali yükümlülüklerinin uzun vadede tasfiye edilmesi için TFF bünyesinde Mali Kontrol Kurulu gibi yeni hukuki müesseseler kurulması konusunda birlikte çalışma kararına vardığı da belirtildi.

        SÜPER LİG’DE YAYIN GELİRİ NASIL DAĞITILIYOR?

        * % 11’i Sü­per Lig’de şam­pi­yon olan ta­kım­la­rın şam­pi­yon­luk sa­yı­la­rı­na gö­re

        * % 35’i ku­lüp­le­re eşit olarak

        * % 45’i per­for­man­sa bağ­lı ba­şa­rı pri­mi ola­rak

        * % 9’u ise ilk al­tı­ya gi­ren ta­kım­la­ra ba­şa­rı pri­mi ola­rak

        KULÜPLER 42 MİLYON DOLAR'A TALİP OLMUŞTU

        Daha önce yapılan toplantıda en çok konuşulan konulardan birisi de 420 milyon Dolar olan yayın ihalesinden TFF’nin yüzde 10’luk pay alması olmuştu. Kulüp yetkilileri, “TFF’ye verilen 42 milyon Dolar’ın bize verilmesi lazım. TFF’ye sadece 1 milyon Dolar verilmeli” ifadelerini kullanmıştı.

        AVRUPA'DAN ÖRNEKLER

        * İngiltere Premier Lig’in havuz sistemi var. Maç yayın hakları kulüplerin kurduğu ve ligi yöneten Premier Plc. Şirketi tarafından pazarlanıyor.

        * İspanya La Liga’da her kulüp kendi yayın haklarını kendisi pazarlıyor. Ancak 2016-17’den sonra havuz sistemine geçilecek.

        * Almanya Bundesliga’da da havuz sistemi var ve yayın hakları Kulüpler Birliği tarafından pazarlanıyor.

        Türkiye'deki Süper Lig'de ise yıllık yayın geliri 420 milyon dolar civarında bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ