Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Rams Başakşehir Göksal Gümüşdağ HABERTÜRK TV'ye konuştu - Rams Başakşehir Haberleri

        Kulüpler Birliği ve Başakşehir Kulübü'nün başkanlığını yapan Göksel Gümüşdağ, HABERTÜRK TV'ye konuştu. Faik Çetiner'in sunumuyla HABERTÜRK TV'de yayınlanan Sportürk programına konuk olan Gümüşdağ, Süper Lig A.Ş.'den yayın ihalesine, hakem hatalarından Amedspor'a kadar birçok konuda önemli açıklamalar yaptı.

        Göksel Gümüşdağ'ın sözlerindensatırbaşları şöyle:

        18 TAKIMIN BORCU 4.2 MİLYAR TL

        "Kulüpler Birliği Vakfı, futbolun gelişimi için ve her türlü konunun tartışıldığı bir alan haline geldi. Sürekli aksiyon halindeyiz. Bu birlik ve beraberliğin öneminin dünyada da görüyoruz. Sürekliüreten, sorunlarla ilgilenilen toplantılar yapıyoruz.

        18 kulüp başkanı veya 2. başkanı mutlak katılıyor. Toplantılarda da 18 kulüp temsil ediliyor. Yurtdışında olmasa Aziz Bey de katılacaktı futbolun zirvesine. Şenes Bey, Sayın Demirören, Sayın MilliTakımlar Direktörümüz'ün de konuşması vardı. Ancak cenaze nedeniyle gitmek durumunda kaldı. Çok faydalı bir zirve oldu.

        Ben 18 kulübün bir arada olduğunu düşünüyorum. Her şey çok hızlı gelişiyor. Ben karşılıklı açıklamaları da doğru bulmuyorum. Bunlardan çok futbolun genel problemlerine yoğunlaşmalıyız. Futbolzirvesinde kulüpler bölümü vardı. Sayın Orman ve Sayın Özbek arasında çok güzel diyalog vardı.

        Başkan olduğum ilk gün marka değeri ve mali disiplinden bahsettim. Bir röntgen çekelim. Neredeyiz, bilelim dedik. Bir finansal komisyon kurduk. Sayın Hüsnü Güreli komisyonun başkanı oldu. Bu konuyubilen birisi. Sonra federasyon da iştirak etti. 18 takımın 4.2 milyar TL borcu var. 2.3'ü bankalara, kalanlar da futbol ailesine. Devletin hep desteği oldu zaten bu konuda. Borçları bitmesikonusunda bugün devletten bir söz de destek de yok. Özel bankalar, fonlar... Devletin 2 yıl ödemesiz az faizli kredi vereceği ile ilgili bir şey yok. Kulüpleri biz yönetiyoruz. Biz kulübü iyiyönetmeliyiz. Benim kulübümün borcu yok. 2 tane kulüp var galiba borcu olmayan. Ben başakşehir'in sahibiyim. farklı yapılarda kulüpler. Karşılaştırmak doğru değil. Bir disiplin sağlamak lazım.

        Gladbach başkanı geldi buraya. 2004'te 45 milyon Euro borç ile kulübü almış. Şu an kardalar. 250 bin nüfusu var, 54 binlik stat doluyor.

        2011'e kadar yükselişteki futbol, düşüşe geçti. Ama şu an yine yükselişteyiz. Bu sistemden en son faydalanacak kulüp Başakşehir. Biz şimdi Kulüpler Birliği başkanıyız. Eskisi gibi sürdürürsek bir katkımız olmaz. Dünyada da Avrupa'da da böyle yapılıyor. 18 kulüp olarak da görmeyin, aşağıda da profesyonel kulüpler var. Gelmiş geçmiş dönemde böyle bir akademik futbol zirvesi yapılmadı dendi.

        Yeni yayın ihalesinde bedelin 600-650 milyon Dolar'dan aşağı olmayacağını düşünüyorum.

        Kulüplerin borçlarını 1 yıl içinde sıfıra ineceği gibi bir proje yok. Süper Lig A.Ş. diye bir şirket kuruyor. Bunları Hüsnü Güreli Bey açıklasa daha doğru olur. 56-57 maddelik bir kanun var, 6-7'sifutbolla ilgili. Şu an yayın ihalesi yapma yetkisi federasyonda. İlk önce kanun değişikliği gerekiyor. Biz her şeyi federasyon ve bakanlıkla konuşarak yapıyoruz. Böyle götürmeliyiz. Federasyonayüzde 8-10 veriyoruz. Niye verelim? Kulüpler kendileri yapsın. Tamamen mali konular. Günü geldiğinde Hüsnü Bey anlatır. Kulüpler sorumluluk almalı. Fenerbahçe, Süper Lig A.Ş. konusunda tam destekveriyor. Reklam alanlarında kendi yürüyebilir. Önce yapılacak olan Süper Lig A.Ş.'nin satışı yapması. Sonra dağılım konuşulur.

        Sponsorların daha mutlu olacağı alanlar yaratmalıyız. Statlarda eğlenceli bir alan yapmalıyız. Dünyanın en büyük derbisi diyoruz. Kendimizi kandırıyoruz. İşte biz bunu yapacağız. Pazarlayacağız.Niye Avrupa'da bizim maçlarımız yayınlanmasın? Biz Premier Lig'i Bundesliga'yı izlemiyor muyuz? İlk yıl ucuz olur, 2. ve 3. yıl başka yerlere gider. Artık futbolu konuşmak zorundayız. Röntgen deçekildi. Her hafta tartışıyoruz."

        TV KANALLARINA ÖZET MÜJDESİ

        "Özet görüntülerden spor programları faydalanamıyor. Bunun önünü açmamız lazım. Kopukluk var. Kulüplerle sponsorlar yayıncılar iç içe girmesi lazım.

        Premier lig dünyanın en büyük ligi. İngiltere'nin dünya şampiyonluğu yok, Avrupa şampiyonluğu yok. 4-4.5 milyar Dolar yayın gelirleri var. Çok iyi pazarlıyorlar.

        Biz Kulüpler Birliği olarak hepimiz arzu ettik Süper Lig A.Ş.'yi. Bugün bir kulübün başına başkan olan kişi geçmişten gelen borçla mücadele etmek zorunda. Gelir-gider dengesini sağlamamız lazım. Süper lig'de 15., 16. sırada bir kulübün 35-40 milyon TL'yi geçmez İddaa ve yayın geliri. Düşmeyen bir takımın geliri de 45-50'yi geçmez. Bu kulüplerin bilançolarına bakın 65-70 milyon gideri var. Benim kulübümün 70 milyon tl. Sponsorluklar var, Gelirler var. Kafa kafaya sağladık. İsim hakkını sattık.

        Geçmişten gelen öyle borçlar var ki, başkanlar inanılmaz sıkıntı içindeler. Bu kanunla birlikte federasyonun mali denetleme yetkisi artıyor. 3-5 yıl sonra futbol ekonomisi çok iyi bir yere gidecek.

        Müdahale etmezsek 4.3, 6.7 olur. Hep böyle artar. Mali denetleme sistemi kuruyorsanız, bütün kulüplerde bunu uygulamalıyız.

        İBB'deyken 100 milyon TL'lik transfer yapardım, bir hafta sonra bırakırdım, bana hiçbir şey olmazdı.

        Ben bir futbolcuya 1 milyon verebilirken, diğer kulüp 4 veriyorsa burada bir sıkınt var demektir. Ben bununla karşılaşıyorum.

        Süper Lig A.Ş. yapısı hakkında, 4 büyük lige bakıyoruz. Her şey belli. Biz de bunu yapacağız. Bunları uygulayacağız. Biz farklı bir şey denemiyoruz.

        Biz kulüplerin gelirlerine ne kadar büyütürsek büyütelim, giderleri kısmazsak yine aynı noktaya geliriz. Bunu kanunlaştırıp, temiz bir sayfa açmak istiyoruz."

        HAKEM HATALARI

        "Yıldırım Bey'le uzun yıllardır beraber çalışıyoruz. MHK'nin eğitim seminerine davetliydim. Tamamen tesadüfen bizim de toplantımız da vardı. Ben o toplantıya gitmeme kararı almıştım. Süper Ligkulüplerinin hiçbirinin katılmasını istemedik. Gitmediler de zaten. Biz her maçtan sonra da konuşmuyoruz. 17 haftalık değerlendirme için toplantık kulüplerle. Hakemlerin seviyesinin düşük olduğunu,ilk yarının da iyi geçmediğini açıkça söyledik. İsim isim tartışmaktan çok bir hakemin psikolojik, eğitim ve baskı altında nasıl hareket edeceğini düşünecek kurum TFF'dir. İlk yarı seviye iyideğildi. İnşallah 2. yarı böyle olmaz.

        Bu hakemlik işine ömrünü vermiş insanlar var. Bunlarla çalışın diyoruz biz. Sorun var ortada. Dünyada futbol oynanırken hatalar sürekli olur. Ben yabancı hakeme karşıyım. Hakemlerimize güveniyoruz.

        İlk yarıda performansları çok kötüydü. Buna MHKve TFF kafa yoracak. Hollanda'da paf liginde bir sistem deneniyor. Canlı yayın aracı var stat dışında, pozisyonları değerlendirmek için. Bunun doğru olup olmadığını eski hakemlerimiz değerlendirir. Hatalar olabilir ama 2 buçuk metre ofsaytı da görmeli hakemler. Her maç sonrası konuşursak MHK'ye de fayda sağlayamayız. Nasıl daha iyi olabiliriz, bunu değerlendirmeliyiz.

        Kasımpaşa'ya daha çok hata oldu. Trabzon'a oldu, bize oldu. Genele baktığımızda tüm kulüpler memnun değil. 18 takım da mutabık. Hakemlere güvenmeliyiz. Bu işin eğitmenleri bu işe yoğunlaşmalı.Oyunu ve oyuncuyu geliştirmeden futbolu geliştirmeliyiz.

        Beşiktaş Fenerbahçe Galatasaray ve Trabzonspor'u ayırıyorum. Diğer kulüplerin bütçesinde yayın geliri yüzde 75'i buluyor. Avrupa'da bu 35'lerde. Bunları düzeltmemiz lazım. Biz niye tartıştık? Peter Kanyon, Nic Coward geldi. Beraber çalışıyoruz. Statlarda maç önceleri ne etkinliği var? Hiçbir şey yok. Bunları yapmazsak olmaz. Avrupa'da yapıyorlar. Kaynaklarımızı da büyüteceğiz. Ekonomimizi yönetmezsek gelirimiz artmaz."

        KANYON VE COWARD SÜPER LİG A.Ş.'YE DANIŞMAN OLDU

        "Peter Kanyon, Nic Coward konusunda Kulüpler Birliği olarak anlaştık. Bize danışmanlık yapıyorlar.

        Biz yayın ihalesini yapıyor olalım, sonra da havuz sistemini değerlendirelim. Bir dağıtım kriterimiz var zaten. Bunu federasyon da yapsa Süper Lig A.Ş. de yapsa tartışılacak. Zamanı gelince tartışalım. 18 kulübü memnun edecek noktaya getirmeye çalışacağız. Pastayı büyütelim, daha çok paylaşalım.

        ben rahmetli Özhan Canaydın ve Aziz Yıldırım'la 2'şer yıl çalıştım. Yıldırım Bey'le de uzun yıllardır çalışyoruz. Ortak menfatte buluşmak önemli. Yayın ihalesinin kulüpler tarafından yapılması gerektiğini Özhan Bey de söylerdi, Aziz Ney de söylüyor. Yıldırım Bey de söyledi. Umarım gerçekleştiren ben olurum. Kulüpler birliğinin yapısında 18 kulüp vardır. 9'un 1 fazlası başkanı seçer. Ben 2. dönemimi yaşıyorum, yarın başka biri gelir. Ben burada olduğum sürece mücadele edeceğiz. Bu futbolun menfaati, benim değil. Biz ayrı yollarda yürümüyoruz federasyonla. Her konuda istişare içindeyiz. Herkes kendi işine yoğunlaşsın, biz buna bakıyoruz.

        Yayın ihalesinde yurt dışından da talipler olur. Yurt içinde de önemli yatırımlar var. En az 2-3 talip olacaktır. Bu yaz da yapılabilir. Bitmesine en az 6 ay kala, en çok 1 yıl kala yapılıyor.

        Seyirci gelmemesini uzun uzun tartıştık. Passolig'i ilk yıl için söyleyebilirsiniz. Ama ikinci yıl sıkıntı yaşamıyoruz. Passolig oturmuş durumda. E-bilet hayatımızın her şeyinde var. Passoligbundan farklı bir şey değil. Dünyanın her yerinde var bu. Statların güvenli alan haline gelmesi lazım. Geçmişte neler gördük. Tamamen Passolig'le alakalı olduğunu düşünmüyorum seyirci sayısının.Sistem çok yeni, spor hukukunda da yeniyiz. Statlarımız teknolojik olarak artık üst seviyede. Futbol terörüyle uğraşanlar çok küçük gruplar. Emniyet ve savcılığın bu konuda çalışması lazım. Yapıçok daha yeni ama yavaş yavaş oturuyor."

        EMRE BELÖZOĞLU YÖNETİCİ OLARAK BAŞAKŞEHİR'DE KALABİLİR

        "Biz Başakşehir olarak Amed'e gittik. En ufak da bir sorun yaşamadık. Biz Amedspor'la Diyarbakır'da maçımızı oynadık. Bunu kullanmak isteyenler olacaktır. Bunun önlemi alınacaktır. Bu kadar dabüyütülmemeli. Amed'inki büyük başarıdır. Fenerbahçe de gider, orada maçını oynar. Biz gittik, gideriz de. Diyarbakır bizim ilimiz. Hiçbir sorun yok yani.

        Kupa statüsü ile ilgili sezon sonu konuşmalıyız. Bir yayıncı kuruluş var, büyük de emek veriyorlar. Bizim yayıncı kuruluşun menfaatlerine de zarar vermeden nasıl bir değişiklik yapabiliriz...

        Bunları konuşmak lazım. Süper Lig A.Ş. kurulsa çok daha kolay yaparız bunları. Yabancılar oynamak istemiyor kupada, mecburen maç başı veriyoruz.

        Emre Belözoğlu konusunda Aziz Bey'le görüştük. Sözleşme uzatmayacaklarını söyledi. Abdullah Avcı ile birlikte karar verdik. Başka kulüpler de vardı isteyen. Çok memnunuz transferden.

        Abdullah Avcı ile sözleşmemiz dostluklarla kuruldu. Görevine son verirsek yine biz onun hakkını veririz. Emre Belözoğlu'nun sözleşmesi bittikten sonra da yine faydalanmak isteriz. Zannediyorumyöneticilik konusunda eğitimlere de başladı."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ