Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Diğer Video hakem sistemi nedir? Video hakem sistemi hangi pozisyonlarda kullanılacak? - Futbol Haberleri

        Geçtiğimiz günlerde Fransa ile İspanya arasında oynanan hazırlık maçında, Video Yardımcı Hakem (VAR - Video Assistant Referee) uygulaması test edildi.

        İspanya'nın 2-0 kazandığı karşılaşmada Griezmann'ın attığı gol, video yardımcı hakem uygulamasından yararlanılarak iptal edildi.

        Deulofeu'nun attığı gol ise bu uygulama sayesinde tekrar değerlendirildikten sonra geçerlilik kazandı.

        Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, "Video hakem teknolojisinin, kulüplerimizin canını yakan, maddi-manevi büyük kayıplara uğratan hakem hatalarının sıfırlanması adına ne kadar önemli olduğunu tüm dünya ile birlikte test etmiş olduk" açıklamasında bulundu.

        Süper Lig'de VAR için artık geri sayım başladı...

        Peki video hakem teknolojisi gelince bütün dertler bitecek mi?

        MHK BAŞKANI YUSUF NAMOĞLU:

        "Video hakem uygulamasına geçilince 'bütün dertler bitecek' diye bir şey yok. Bütün Türkiye'ye daha önce anlatıldı. Video hakem 4 ana konuda yardımcı olacak; gol, penaltı, ihraç ve yanlış ihraç... Video hakem yüzde yüz emin olduğu konularda maçın hakemine bilgi aktaracak ancak kararı verecek olan maçın hakemidir. Büyük katkı sağlayacak ama yüzde yüz hatalar düzelecek diye bir şey yok. Kornerlere, sarı kartlara, ikinci sarı kartlara, taç atışlarına video hakem asla karışmayacak. Yoruma açık olan pozisyonlarda karar vermeyecek. Ancak maçın hakemi sorarsa, pozisyon hakkında görüşünü bildirecek."

        REKLAM
        • "(VAR'ın uygulandığı Fransa-İspanya maçı) Video hakem teknolojisinin, kulüplerimizin canını yakan, maddi-manevi büyük kayıplara uğratan hakem hatalarının sıfırlanması adına ne kadar önemli olduğunu tüm dünya ile birlikte test etmiş olduk"

        MHK ESKİ BAŞKANI VE HTSPOR YAZARI BÜLENT YAVUZ:

        "Sadece Türkiye'de değil Avrupa'da da hakem hatalarının can yakması, skora etki etmesi, hattaküme düşme ve şampiyonluklarda rol oynadığı aşikardır.

        Bu anlamla hakkaniyetli ve dürüst oyun için hakemi takviye edecek teknolojiye de ihtiyaç doğmuştu. Avrupa'da 7 ülke resmi olarak kullanıyor, Türkiye 8. olacak. Bana göre çokönemli bir hamle. Futbol federasyonunu bu anlamla kutluyorum. Sayın Yıldırım Demirören hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyor. Çok kısa zamanda Süper Lig'de uygulanmasını beklemiyorum. Çünkü 70 ila 100 denemeden geçmesi lazım. Burada görev alacakların eğitimine bu anlamda ihtiyaç var.

        • VAR hakeme yardımcı olacak. Bu sistem çok büyük hatalar için kullanılacak. En önemli hedef, hakemlere yardımcı olmaktır ve açık hataların azaltılmasıdır. Minimum müdahale ve maksimum yarar hedefliyoruz. Futbolu ve heyecanını korumak istiyoruz. Futbol için önemli yararlar sağlamayı umut ediyoruz.

        Video hakem kanaatimce 2017-2018 sezonun ikinciyarısından itibaren hizmete girebilir. En kötü ihtimalle 2018-2019 sezonunda başlayacak. Hakem hataları azalacak mı? Yüzde yüz evet. Artık takımlar beleş bir gol veya beleş bir penaltı kazanamaycaklar. Veya yumruğu, tekmeyi vuran oyuncu sahada kalamayacak. Böylelikle takımlar haksız avantaj sağlayamayacaklar.

        FIFA kokartlı hakem Mete Kalkavan: "En büyük sakıncası futbol oyun kurallarına adapte edebilmekte. Çünkü ihtiyaç olduğunda oyunun kesilmesi gerekiyor"

        Video hakem öyle her şeye maydanoz da olamayacak. Sadece goller, penaltılar ve kırmızı kartlar da yanlış varsa onun düzeltmesini yapacak. Ancak nihai kararı hakem verecek.

        'Hakemin otoritesi sarsılır' diyorlar. Bence kesinlikle doğru değil. Nihayetinde dürüstlük adına doğruyu buluyorsanız, oyuncular, teknik direktörlerin, taraftarların ve kulüplerin buna hoşgörüyle bakmaları gerekir. Önce gol veya penaltı veriyorsunuz ama bunun doğru olmadığını video hakem size söylüyor. Hem de 7 saniyelik gibi kısa bir sürede. Sen de kararını değiştirip, doğru kararı buluyorsun. Buna oyuncuların gerçekten saygı göstermesi lazım. Tabii ki başlangıçta zorluklar olacak ama haftalar ilerledikçe herkes gereken saygıyı, sevgiyi video hakeme de, maçın hakemine de gösterecektir diye bekliyorum."

        • Elbette öğrenmemiz, bakmamız ve daha ayrıntılı olarak tartışmamız gereken birkaç konu var. Ama sonuç son derece olumlu. Neden? Çünkü hakem doğru kararı alabildiği için oyuna adalet ve şeffaflık getirildi

        MHK ESKİ BAŞKANI MUSTAFA ÇULCU:

        "Video hakemlik geldiğinde sanki bütün hakem hataları bitecek şeklinde bir algı oluşuyor; böyle bir şey yok. Geçen akşam Fransa - İspanya maçında 'ofsayt' ve 'ofsayttan verilen gol'ün düzeltilmiş şeklini hep birlikte yaşadık ama İspanya lehine verilmeyen penaltının da altını çizmek isterim. Böyle baktığımız zaman video hakemlik bazı doğruları getirecek ama adaletsiz bir uygulama da söz konusu. Dolayısıyla tartışmanın boyutu hiç bitmeyecek. O maçta yaşanan iki olaydan sonra her iki yardımcı hakemin de oyundan düştüğünü, oyuncuların onların vermiş olduğu karara güvenduymadıklarını gördük. Çünkü çok hassas ve sonuca tesir eden iki hata vardı.

        Teknoloji ile hareketli insan gözünün mukayesesi fark yarattı. Bu da sahada bulunan insana güveni zedeledi. Bu devam ettiği sürece saha içerisinde lokal liglerde hakeme ve yardımcı hakemlere ciddi sıkıntılar ve kritik anlarda büyük tepkilerle karşılaşabiliriz. Ama sonuçta teknolojinin futbolun içine girmesi kaçınılmaz. Dozajını iyi tutturduğumuz ve futbolun akışını kesmediği sürece teknolojinin futbolun içine girmesi kabul görecektir."

        VARHANGİ POZİSYONLARDA KULLANILACAK?

        Merkez Hakem Kurulu Danışmanı Roberto Rosetti, video hakem sisteminin sadece gollerde kullanılacağını belirterek, "Ofsayt da işin içine girecek. Penaltılarda ve ceza sahası içindeki olaylarda kullanılacak. Kaçırılan veya yanlış verilen penaltılar, kırmızı kart, ihraç edilebilecek olaylarda geçerli" ifadelerini kullanmıştı.

        FRANSA - İSPANYA MAÇINDAKİ POZİSYONLARA BAKALIM...

        Fransa ile İspanya arasında oynanan hazırlık maçında, Video Yardımcı Hakem (VAR) uygulamasından yararlanıldı. İspanya, Stade de France'ta konuk olduğu rakibini, 68. dakikada penaltıdan David Silva ve 78. dakikada Gerard Deulofeu'nun attığı gollerle 2-0 yendi. Karşılaşmanın 48. dakikasında Fransız futbolcu Antoine Griezmann'ın attığı gol, VAR uygulamasından faydalanılarak ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. Deulofeu'nun attığı ikinci gol ise kalkan ofsayt bayrağına rağmen bu uygulama sayesinde tekrar değerlendirildikten sonra geçerlilik kazandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ